Image

Visvairāk iedzīvotājus Baltijā uztrauc gaisa un ūdens piesārņojums, mežu izciršana, klimata pārmaiņas un slikta atkritumu apsaimniekošana, secināts SEB bankas veiktajā aptaujā*. Vairāk nekā divas trešdaļas iedzīvotāju atzīmē, ka vismaz viena no minētajām vides problēmām jau tagad ietekmē viņus personīgi vai ietekmēs nākotnē. Tomēr tieši Latvijā ir visvairāk to respondentu, kuri uzskata, ka ikviena cilvēka rīcība var reāli palīdzēt risināt vides problēmas.

Vairāk nekā 60% aptaujāto Latvijā uzskata, ka katrs cilvēks ar savu rīcību var palīdzēt risināt vides problēmas. Savukārt 20% uzskata tieši pretēji. Ap 9% respondentu pārliecināti, ka visas tagad notiekošās izmaiņas ir pašas dabas ietekmētas, tāpēc cilvēka iesaiste, lai kaut ko uzlabotu, nav nepieciešama. Vēl 4% domā, ka cilvēce neko nevar izdarīt apkartējās vides labā, jo ir jau par vēlu.

Lietuvā aptuveni puse iedzīvotāju uzskata, ka katrs ar savu rīcību var palīdzēt risināt vides problēmas. Ap 30% uzskata, ka viens cilvēks ar savu rīcību neko nevar ietekmēt. Un līdzīgi kā Latvijā, 9% uzskata, ka viss notiek pats par sevi, bet 4% domā, ka ir jau par vēlu kaut ko darīt, lai uzlabotu situāciju.

Igaunijā, salīdzinot ar kaimiņvalstīm, visvairāk ir to iedzīvotāju, kuri uzskata – viens cilvēks neko nevar izdarīt dabas labā (33%), kā arī to, kuri sliecas domāt, ka visas izmaiņas ir dabiskas (11%).

“Neskatoties uz to, ka ievērojamu daļu iedzīvotāju uztrauc gan laika apstākļu izmaiņas, ko atzīmē 83% aptaujāto, gan vides piesārņojums (ap 45% aptaujāto), liela daļa cilvēku izvēlas neko nedarīt, lai situāciju mainītu, jo domā, ka viņu ieguldījums neko nevar ietekmēt. Kaut gan realitātē mēs visi varam rīkoties atbildīgāk, lai mazinātu kaut mūsu pašu dzīvesveida ietekmi uz vidi. Ļoti bieži iedzīvotāji vienkārši nezina, kas būtu jādara, lai dzīvotu videi draudzīgāk. Tāpēc esam radījuši lietotni ManaEkopēda | SEB, kurā jebkurš var ne tikai aprēķināt sava dzīvesveida ietekmi uz vidi – savu oglekļa pēdu – bet arī smelties iedvesmu, kā dzīvot ilgtspējīgāk. Piemēram, lai mazinātu iedzīvotājus satraucošo gaisa piesārņojumu, būtu lietderīgi izvēlēties videi draudzīgākus ceļošanas veidus vai vairāk izmantot alternatīvus enerģijas avotus. Savukārt, lai samazinātu ūdens piesārņojumu – mazāk izmantot sadzīves ķīmiju vai aizstāt to ar dabīgiem mazgāšanas līdzekļiem,”

norāda SEB bankas Ilgtspējas attīstības vadītājs Latvijā Viktors Toropovs.

Lietotne ManaEkopēda | SEB ir pieejama visiem – gan SEB bankas klientiem, gan tiem, kuri nav SEB bankas klienti. Tā ir bezmaksas un to var brīvi lejupielādēt Google Play Store un App Store.

Lietotnē katrs var aprēķināt savu oglekļa pēdu, balstoties uz dzīvesveida un patēriņa ieradumiem piecās kategorijās: pārtika, mājoklis, iepirkšanās, transports un ceļošana. Turklāt lietotnē rodami arī praktiski padomi savas ietekmes uz vidi samazināšanai, kā arī pieejami izaicinājumi, kuros var piedalīties kopā ar draugiem vai ģimenes locekļiem, lai kopā virzītos uz videi draudzīgāku dzīvesveidu.

Plānots, ka darbs pie lietotnes turpināsies, lai regulāri papildinātu to ar jauniem izaicinājumiem un paplašinātu tās funkcionalitāti. Plašāk par jauno lietotni var uzzināt seb.lv/co2.

*Iedzīvotāju aptauju pēc SEB bankas pasūtījuma veica uzņēmums Norstat un tajā piedalījās 3000 Baltijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

 

Papildu informācijai:
Jeļena Novaka, SEB bankas privātpersonu komunikācijas vadītāja – 29401327, jelena.novaka@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia un Skype/SEB_Latvija, YouTube/SEBlatvia
www.seb.lv
SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2021. gada 30. septembri SEB grupas kopējie aktīvi veido 3585 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2422 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 500 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk