Image

Gandrīz trešdaļai (27%) Latvijas iedzīvotāju nav svarīgi, kāda ir ieguldījumu ģeogrāfija viņu pensiju 2. līmeņa un/vai pensiju 3. līmeņa uzkrājumiem, proti, vai pensiju pārvaldnieki tos iegulda Latvijā vai citviet pasaulē, liecina SEB aptaujas dati.* Vismazāk ieguldījumu ģeogrāfiskais sadalījums interesē jauniešus – vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem atbildi “vienalga” izvēlējušies pat 37% aptaujāto.

Tāpat aptaujas dati atklāj, ka 41% iedzīvotāju vēlas, lai viņu nākotnes pensijas kapitāls šobrīd tiktu ieguldīts gan Latvijā, gan pasaulē. “Plaša ieguldījumu ģeogrāfija jeb ieguldījumi dažādās valstīs un reģionos palīdz mazināt ar finanšu tirgu svārstībām saistītos riskus. Līdz ar to gadījumos, kad krīze skar kādu konkrētu reģionu, ietekme uz kopējo uzkrājumu vērtību nav tik spēcīga, kāda tā būtu gadījumā, ja visi ieguldījumi būtu veikti tieši šajā reģionā,”

stāsta SEB Investment Management valdes priekšsēdētājs Jānis Rozenfelds.

No šī 41% iedzīvotāju, kuri vēlas, lai viņu pensiju aktīvi tiktu ieguldīti ģeogrāfiski daudzveidīgi, 18% vēlas, lai ieguldījumu sadalījums starp Latviju un pasauli būtu vienlīdzīgs. Savukārt 12% vēlas, lai lielākā daļa kapitāla tiktu ieguldīta Latvijā, bet mazāka daļa arī citviet, turpretim 11% – galvenokārt visā pasaulē, bet daļēji arī Latvijā. Būtiskas atšķirības šajās atbildēs starp dažādām vecuma grupām nevar novērot.

Aptaujas rezultāti rāda, ka ieguldījumus tikai Latvijā vēlētos 19% aptaujāto, turpretim 7% vēlētos ieguldījumus tikai ārvalstīs. “Iespējas veikt pensiju uzkrājumiem piemērotus ieguldījumus Latvijā ir ierobežotas, taču pēdējo gadu laikā esam novērtējuši un arī izmantojuši vairākas labas investīciju iespējas, tostarp ieguldot ALTUM Kapitāla fondā, Latvenergo zaļajās obligācijās un jaunajā meža un zemes fondā SG Capital Partners Sustainable Forest and Land Fund. Arī valsts institūcijas arvien vairāk strādā pie Latvijas kapitāla tirgus un investīciju vides attīstības, tādēļ ceram, ka pievilcīgu ieguldījumu iespēju kļūs arvien vairāk,” skaidro Jānis Rozenfelds.

Savukārt tiem pensiju 2. un 3. līmeņa dalībniekiem, kurus interesē ieguldīšana tikai ārvalstīs, interesanti varētu būt indeksu plāni, jo to aktīvi tiek piesaistīti ārvalstu akciju un obligāciju indeksiem. Jāatceras gan, ka pirms izdarīt izvēli par labu kādam konkrētam ieguldījumu plānam, svarīgi pārliecināties, ka plāna riska līmenis atbilst vecumam – jo tālāk pensijas gadi, jo lielāku daļu uzkrājuma var ieguldīt akcijās.

*Aptauju pēc SEB bankas pasūtījuma šī gada martā veica pētījumu kompānija Norstat. Tajā piedalījās 1005 Latvijas iedzīvotājs vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

 

Papildu informācijai:
Jeļena Novaka, SEB bankas privātpersonu komunikācijas vadītāja – 29401327, jelena.novaka@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia un Skype/SEB_Latvija, YouTube/SEBlatvia
www.seb.lv
SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2021. gada 31. decembri SEB grupas kopējie aktīvi veido 3 304  miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2 682 miljardi Zviedrijas kronu.  SEB grupā strādā 15 500 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk