Image

Summu virs 100 eiro Ziemassvētku dāvanām šogad plāno iztērēt 50% iedzīvotāju Igaunijā, 46% – Lietuvā un 34% – Latvijā. Savukārt vispār iztikt bez naudas tērēšanas svētkiem plāno 13% Latvijas iedzīvotāju, 12% iedzīvotāju Igaunijā un 8% – Lietuvā, secināts aptaujā*, ko pēc SEB bankas pasūtījuma veica uzņēmums Norstat.

Apmērām katrs ceturtais iedzīvotājs katrā Baltijas valstī šogad Ziemassvētku dāvanām plāno tērēt summu no 50 līdz 100 eiro. Savukārt dāvanas virs 200 eiro visvairāk iegādāsies Igaunijas iedzīvotāji, kur šādu summu iztērēt plāno 18% aptaujāto, tad seko Lietuva – 13% un Latvija – 10%.

Lielākoties iedzīvotāji visā Baltijā atzīmē, ka šogad dāvanām tērēs tikpat daudz, cik pērn. Vairāk nekā pērn iztērēt dāvanām šogad plāno 20% respondentu Lietuvā, 16% – Latvijā un 12% – Igaunijā. Savukārt mazāk nekā citus gadus dāvanām šogad iztērēt plāno 23% Latvijas iedzīvotāju, tad seko Lietuva – 21% un Igaunija – 20%.

Populārākas vietas, kur iegadāties Ziemassvētku dāvanas, ir tirdzniecības centri, ka arī interneta veikali – tos izvēlēsies ap divām trešdaļām Baltijas iedzīvotāju. Daudz mazāka daļa (ap 15%) meklēs dāvanas tirdziņos un gadatirgos.

Savukārt apmēram katrs piektais katrā Baltijas valstī plāno taisīt Ziemassvētku dāvanas patstāvīgi.

“Šajos Ziemassvētkos aicinām ikvienu aizdomāties, kādu ekoloģisko pēdu atstāj svētku svinēšana, un paraudzīties uz to no ilgtspējas viedokļa. Pietiek vien nedaudz izmainīt ieradumus, lai svētki atstatu mazāku ietekmi uz vidi. Vai zinājāt, ka pirktākā Ziemassvētku dāvana Eiropā ir melnā šokolāde? Tomēr, atsakoties no šokolādes, var samazināt emisijas par 7,5kg CO2e**, bet jaunas grāmatas vietā izvēloties lietoto – par 2,3kg CO2e,”

norāda SEB bankas Ilgtspējas attīstības vadītājs Latvijā Viktors Toropovs.

Viņš skaidro, ka līdzīgi ir arī ar dāvanu iepakošanu – izvēloties iepakot dāvanas audumā vai jau lietotā papīrā, iespējams samazināt izmešus par 1,5kg CO2e. Nepērkot jaunus rotājumus no plastmasas, bet izrotājot eglīti ar pašu ceptam piparkūkām, mandarīniem vai paštaisītiem rotājumiem, – par 1,46kg CO2e. Savukārt, izmantojot vairakkārt lietojamo somu, nevis desmit vienreizlietojamos maisiņus, var samazināt emisijas par 60kg CO2e.

Šie aprēķini ir zinātniski pamatoti un tos sniedza uzņēmums Deedster, kas izstrādāja jauno bankas lietotni ManaEkopēda | SEB.

Jaunā lietotne ManaEkopēda | SEB sniedz iespēju ikvienam novērtēt sava dzīvesveida ietekmi uz vidi. Lietotnē katrs var aprēķināt personīgo oglekļa pēdu, balstoties uz dzīvesveida un patēriņa ieradumiem piecās kategorijās: pārtika, mājoklis, iepirkšanās, transports un ceļošana. Turklāt lietotnē rodami arī praktiski padomi savas ietekmes uz vidi samazināšanai, kā arī pieejami izaicinājumi, kuros var piedalīties kopā ar draugiem vai ģimenes locekļiem, lai kopā virzītos uz videi draudzīgāku dzīves veidu. Viens no jaunākajiem izaicinājumiem ir tieši par ilgtspējīgu Ziemassvētku svinēšanu.

Aicinām arī noskatīties šī gada SEB bankas Ziemassvētku apsveikumu.

*Iedzīvotāju aptauju pēc SEB bankas pasūtījuma šā gada novembrī veica uzņēmums Norstat. Tajā piedalījās 1000 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem katrā Baltijas valstī.

**CO2e – ir oglekļa dioksīda ekvivalents. Ir vairāki dažādi atmosfēras gāzu veidi, kas veicina siltumnīcas efektu. Lai varētu runāt par visu siltumnīcefekta gāzu ietekmi, tās pārvērš oglekļa dioksīda ekvivalentā (CO2e).

 

Papildu informācijai:
Jeļena Novaka, SEB bankas privātpersonu komunikācijas vadītāja – 29401327, jelena.novaka@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia un Skype/SEB_Latvija, YouTube/SEBlatvia
www.seb.lv
SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2021. gada 30. septembri SEB grupas kopējie aktīvi veido 3585 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2422 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 500 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk