Image

Brīvprātīgajā jeb privātajā pensiju 3. līmenī uzkrājumu veicēju vidējais vecums ir 51 gads, un tikai 9 % no iemaksu veicējiem ir vecumā līdz 35 gadiem. Iekrājumu veidošanā aktīvākas ierasti ir sievietes, bet viņu vidējais uzkrājums ir mazāks nekā vīriešiem, liecina CBL Atklātā pensiju fonda 3. līmeņa plānu dalībnieku analīze.

Vīrieši uzkrājumu pensiju 3. līmenī, kas ir brīvprātīga ilgtermiņa uzkrājumu veidošana finansiālajam nodrošinājumam vecumdienas, sāk veidot vidēji ap 50 gadu vecumu, savukārt sievietes – vidēji 53 gados. Vienlaikus redzams, ka sievietes uzkrājumus pensiju 3. līmenī veido biežāk – 58 % no CBL pensiju 3. līmeņa plānu dalībniekiem ir sievietes un 42 % vīrieši, savukārt vidējais uzkrājums sievietēm ir 950 eiro, bet vīriešiem – 1200 eiro.

“Uzkrājumu veidošanu vecumdienām iedzīvotāji sāk vēlu, un Latvijā diemžēl vēl nav izveidojies paradums un tradīcija jau jaunībā sākt krāt vecumdienām, kā tas ir Eiropā. Redzam, ka ap 45 gadu vecumu iedzīvotāji sāk apzināties, ka pensija nav kaut kas abstrakts un nesasniedzami tāls, un pensijas lielums atkarīgs no mums. Pensiju 3. līmenis ir ilgtermiņa uzkrājums vecumdienām 10 – 30 gadu garumā, faktiski pagaidām to vairāk izmanto kā ieguldījumu neilgu laiku pirms 55 gadu vecuma. Jo no šī vecuma uzkrājumu ir brīvi pieejami, kā arī ļoti svarīgs motivators ir arī nodokļu atbalsts – liela daļa iemaksu veicēju pensiju 3. līmeni izmanto kā nodokļu atgūšanas instrumentu. Naudai jāstrādā ne tikai īstermiņa, bet arī ilgtermiņa iespējām, vairojot kapitālu katru gadu,”

saka bankas Citadele meitas sabiedrības “CBL Atklātā pensiju fonda” valdes priekšsēdētāja Anna Fišere-Kaļķe. 

Regulārie krājēji, kas katru mēnesi veic iemaksas pensiju 3. līmenī, ir diezgan daudz, un summas ir salīdzinoši nelielas – tipiskākā ir 50 eiro mēnesī, liecina iemaksas CBL pensiju 3. līmeņa plānos. Savukārt jo tuvāk 55 gadu vecumam, jo biežāk izmanto iespēju veikt vienreizējus lielākus ieguldījumus.

“Visveiksmīgāk savu uzkrājumu var vairot, ja sāk krāt ātrāk, lai arī tam atvēlot nelielas summas. Piemēram, uzsākot iemaksas 3.līmenī 30 gadu vecumā un atvēlot tam 50 eiro mēnesī, 55 gadu vecumā uzkrājumi sasniegs aptuveni 38 tūkstošus eiro. To pašu summu sākot investēt 45 gadu vecumā, tas rezultēsies vien apmēram 17 000!”

laicīgu iekrājumu veidošanas priekšrocības uzsver Fišere-Kaļķe.

Likumdošana paredz tiesības saņemt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli no summas, kas iemaksāta pensiju 3. līmenī un kas nepārsniedz 10 % no kalendārā gada bruto darba samaksas. Ja iemaksas fondā veicis pats cilvēks un bruto alga ir 1000 eiro, tad maksimālā summa, no kuras būs iespējams saņemt 20 % iedzīvotāja nodokļa atmaksu, būs 1200 eiro gadā jeb 100 eiro mēnesī. Ja iemaksas  privātajā pensijas uzkrājumā veic darba devējs, summa ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekas.

Par banku Citadele

Citadeles misija ir modernizēt banku nozari un sniegt klientiem un biznesam visā Baltijā vairāk iespēju. Līdzās klasiskajiem bankas pakalpojumiem Citadele saviem klientiem piedāvā virkni jaunākās paaudzes finanšu tehnoloģijās bāzētu pakalpojumu: sākot ar mūsdienīgu lietotni, bezkontakta norēķiniem un zibmaksājumiem, un beidzot, kā pirmie Baltijā, piedāvājot atvērt kontu ar selfiju, maksāt ar gredzenu un uz mobilā tālruņa numuriem. Citadele ir otrā lielākā banka Latvijā pēc aktīviem. Citadeles grupa tiek pārvaldīta no Latvijas. Tās meitas uzņēmumi un filiāles darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

 

Papildu informācija:
Kristīne Mennika
Korporatīvās komunikācijas vadītāja
AS “Citadele banka”
Tālr. 26528533           
E-pasts: Kristine.Mennika@citadele.lv
www.citadele.lv

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk