Image

Tehnoloģiju ieviešana un pakalpojumu digitalizēšana notiek arvien straujāk, bet katra pārdomāta jauninājuma pamatā ir divi atslēgas vārdi – ātrāk un ērtāk. Arī tehnoloģiju inovācijas finanšu pasaulē tiek radītas tieši pēc šāda principa, tomēr tās saskarās ar lielāku barjeru – cilvēku piesardzību par viņu datu un finanšu līdzekļu uzticēšanu jaunizveidotai tehnoloģijai. Tomēr Citadeles un SKDS veiktais pētījums rāda, ka cilvēki ir gatavi izmantot iespējas, ko piedāvā finanšu produktu inovatīvās tehnoloģijas, ja tas palīdz ekonomēt laiku. Lai sniegtu ieskatu, kādas finanšu tehnoloģiju inovācijas ikdienas izmantošanai mūs sagaida,

— komentē Bankas Citadele E-biznesa daļas vadītājs Mārtiņš Bērziņš.

Maksāšana veikalos ar pirksta, nospiedumu, seju, balsi

Jau šobrīd pašsaprotami mums ir tādi pakalpojumi kā, piemēram, Mobilly ātrai un vienkāršai automašīnas stāvvietu apmaksai, vai Uber un Bolt taksometra pakalpojumiem. Līdz ar to ir tikai loģiski, ka mēs sagaidām līdzīgas iespējas arī citās mūsu dzīves jomās – norēķinoties par precēm lielveikalos, apmeklējot kinoteātrus utt. Jau šobrīd varam samaksāt izmantojot telefonu, kurā iestrādāta NFC tehnoloģija, bet kā nākamo soli varam sagaidīt, pirkuma apstiprināšanu ar mūsu biometriskajiem datiem – seju, balsi un pirksta nospiedumu. Jau šobrīd Ķīnā veikalu ķēde Seven-Eleven ir ieviesusi sejas atpazīšanas tehnoloģiju maksājumu veikšanai. Lai norēķinātos, izmantojot jauno tehnoloģiju, katram lietotājam jāreģistrē savi fotouzņēmumi atsevišķā lietotnē, līdzīgi kā to šobrīd darām bankas mobilajās lietotnēs. Latvijā šo iespēju visdrīzāk tik ātri nesagaidīsim, tomēr Citadele aktīvi strādā pie balss komandu izmantošanas digitālajos asistentos, kas tuvāko divu līdz trīs gadu laikā varētu radīt jaunus finanšu pakalpojumus,piemēram, pirkumu apstiprināšanu e-veikalos.

Gudrāki bankomāti

Šobrīd jau esam pieraduši, ka bankas mobilajā lietotnē varam izdarīt gandrīz visas darbības un uz banku jādodas ļoti retos gadījumos. To pierāda fakts, ka Citadeles mobilo lietotni ikdienā lieto jau vairāk nekā 130 tūkstoši klientu. Lai neliktos, ka mobilo bankas pakalpojumu uzplaukumā, bankomāti palikuši ēnā, varam būt pārliecināti, ka arī naudas izņemšanas pieredzē gaidāmi uzlabojumi. Drīz varam sagaidīt bezkontakta risinājumus arī bankomātos, kas nozīmē iespēju izņemt naudu arī bez maksājumu kartes. Naudas izņemšanai būs nepieciešams tikai telefons, kurā ir bankas mobilā lietotne.

Maksājumi uz telefona numuru arī veikalā vai tirgū

Veidi kā norēķināties, neizmantojot maksājumu karti arvien pieaug. Divu gadu laikā NFC risinājumi bezkontakta maksājumus ir padarījuši par pašsaprotamu lietu un, ja vēl pirms kāda laika jautājums no kasiera “vai jums pīkst?” bija sagaidāms, tad šobrīd jau reti kuram “nepīkst”. Tā kā bezkontakta risinājumi atviegloja norēķināšanos tirdzniecības vietās, tādu pašu ērtību sagaidām arī pārskaitījumu veikšanā. No pagājušā gada jau pieejami maksājumi uz telefona numuru cilvēkiem, kuri reģistrējušies Latvijas Bankas zibsaišu reģistrā. Zibsaišu reģistrs saglabā klienta konta numuru un tam piesaistītos datus, piemēram, telefona numuru. Vienam mobilā tālruņa numuram var tikt piesaistīts tikai viens konta numurs, savukārt viens konta numurs var tikt piesaistīts vairākiem mobilā tālruņa numuriem. Šobrīd Latvijas Bankas zibsaišu reģistrā ir reģistrējušies jau vairāk nekā 25 000 lietotāju. Varam sagaidīt, ka zibsaišu reģistrs būs pieejams arī juridiskām personām, un maksāt ar tālruni varēs arī veikalā, tirgū vai jebkur, kur uzņēmēji būs pieslēguši telefona numuru uzņēmuma bankas kontam.

Inovācijas iet roku rokā ar finanšu pratību

Taču, neskatoties uz dažādajām inovatīvām norēķinu iespējām, kuras nenoliedzami atvieglo ikdienu, jāsecina, ka šobrīd Baltijas valstu iedzīvotāji tās izmanto samērā kūtri. Tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt cilvēki samērā lēni maina savus ieradumus. Otrkārt, jau iepriekš minētā Citadeles pētījuma ietvaros secinājām, ka nevēlēšanās izmantot inovatīvus finanšu pakalpojumus ir saistīta arī ar bažām par iespējamu krāpniecību saistībā ar klienta maksāšanas līdzekļiem. Lai kliedētu minētās bažas un veicinātu plašāku inovāciju izplatību, ir jāveicina tehnoloģiju pratība sabiedrībā. Lietotājiem ir jāzina, kā pareizi un droši izmantot inovatīvos finanšu pakalpojumus – kā pieteikties pakalpojumam, kā no tā atteikties, kā kontrolēt savus maksājumus, un kādā veidā ziņot bankai gadījumos, kad šķiet, ka bankas kontā notikusī transakcija nav veikta klienta vārdā.

Tomēr neskatoties uz to, ka bankas turpina aktīvu darbu pie klientu izglītošanas vienkāršu kiberuzbrukumu (pikšķerēšanas) novēršanai, vēl joprojām samērā daudz cilvēku ir gatavi nodot savus Internetbankas pieslēgšanās datus trešajām pusēm, atverot saites e-pastos vai SMS, kuri aizved tos uz krāpnieku interneta vietnēm. Vienmēr jāatceras, ka bankas nekad šādā veidā nesūtīts saites, kurās jāievada personīgie dati.

Šie ir tikai daži no neskaitāmajiem jauninājumiem un iespējām finanšu tehnoloģiju pasaulē, kuras tuvākajos gados varēsim sagaidīt. Dažas atnāks ātrāk, uz citām būs mazliet ilgāk jāpagaida, tomēr aicinām no jauninājumiem nebaidīties, bet vienmēr atcerēties par savu personīgo datu pasargāšanu.

Par banku Citadele

Citadeles misija ir modernizēt banku nozari un sniegt klientiem un biznesam visā Baltijā vairāk iespēju. Mūsu mērķis ir kļūt par čempionu starp Baltijas bankām.

Līdzās klasiskajiem bankas pakalpojumiem Citadele saviem klientiem piedāvā virkni jaunākās paaudzes finanšu tehnoloģijās bāzētu pakalpojumu: sākot ar mūsdienīgu lietotni, bezkontakta norēķiniem un zibmaksājumiem, un beidzot, kā pirmie Baltijā, piedāvājot atvērt kontu ar selfiju un maksāt uz mobilā tālruņa numuriem

Citadele ir trešā lielākā banka Latvijā pēc klientu skaita. Citadeles grupa tiek pārvaldīta no Latvijas. Tās meitas uzņēmumi un filiāles darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Papildu informācija:

Līga Ratniece, komunikācijas projektu vadītāja
AS “Citadele banka”
liga.ratniece@citadele.lv
+371 28 378 366
www.citadele.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk