Image

Kā atšķirt bankas sūtītu SMS vai e-pasta paziņojumu no tā, ko sūtījis krāpnieks? Kā rīkoties, saņemot tālruņa zvanu ar vilinošu piedāvājumu gūt lielu peļņu ar nelielām investīcijām? Attīstoties tehnoloģijām un iespējām, arī krāpnieku shēmas kļūst arvien radošākas, tāpēc, lai pievērstu uzmanību datu un finanšu drošībai kibertelpā, SEB banka aicina ikvienu pārbaudīt savas zināšanas interaktīvā testā www.seb.lv/kiberkvests.

Testa jautājumi veidoti, apkopojot biežāk izmantotās krāpnieku metodes, ar kādām saskārušies bankas klienti Baltijas valstīs. Lai veicinātu izpratni par datu un finanšu drošību, jautājumi papildināti arī ar eksperta komentāriem un ieteikumiem, kā konkrētajā situācijā pareizi rīkoties.

“Lai arī kopumā iedzīvotāji kļūst zinošāki un ieklausās ekspertu ieteikumos, kā rūpēties par saviem personas datiem un finansēm, vienlaikus arī krāpnieku shēmas kļūst arvien rafinētākas. Nav nozīmes ne vecumam, ne izglītībai, ne ieņemamajam amatam – krāpnieki ikvienu no mums var pārsteigt nesagatavotu, pārliecinoši izmantojot dažādas manipulācijas metodes. Līdz ar to digitālajā vidē vienmēr jātur acis un ausis vaļā – jābūt tikpat kritiskiem kā reālajā dzīvē un nedrīkst akli uzticēties solījumiem un piedāvājumiem, kas šķiet pārāk labi, lai būtu patiesi,”

 – uzsver SEB bankas IT drošības eksperts Oskars Blumbergs.

“Krāpnieki lielākoties izliekas par iestādi, kam cilvēki uzticas. Un uzticība finanšu sektoram ir tik liela, ka cilvēki dažkārt nemaz nepārbauda, vai saņemtais paziņojums vai tālruņa zvans tiešām ir no bankas. Tāpat arī pērn Baltijas valstīs veiktajā aptaujā trešdaļa klientu, kuri iepērkas tiešsaistes veikalos, atzina, ka nepārbauda, vai vietne, kurā ievada savus kredītkartes datus, ir droša. Tāpēc ļoti būtiski ir turpināt pastāvīgi aktualizēt jautājumus, kas skar datu un finanšu drošību digitālajā vidē, lai mēs kā sabiedrība kļūtu zinošāki un izvairītos no finansiāliem zaudējumiem,”

 – saka Oskars Blumbergs.

Testu iespējams aizpildīt šeit: https://www.kiberkvests.lv/

Vairāk par to, kā parūpēties par savu datu un finanšu drošību: https://www.seb.lv/kiberdrosiba


Papildu informācijai:

Elīna Neimane
SEB bankas privātpersonu segmenta komunikācijas vadītāja
26861570, elina.neimane@seb.lv

Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia un Skype/SEB_Latvija, YouTube/SEBlatvia

www.seb.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk