Image

Kāpjot mājokļu cenām un augot inflācijai, kā arī komunālajiem maksājumiem, šī gada laikā būtiski audzis dzīvokļu piedāvājums tirgū Rīgā un Pierīgā. Vislielākais piedāvājums ir divistabu dzīvokļiem sērijveida mājās, kam seko trīsistabu un vienistabas dzīvokļi. Plašs piedāvājums pieejams mājokļiem centrā un Purvciemā. 

“Ekonomiskie apstākļi ir veicinājuši dzīvokļu piedāvājuma būtisku pieaugumu tirgū, kas ir pozitīva ziņa potenciālajiem pircējiem. Piemēram, tirdzniecībā piedāvāto divistabu dzīvokļu skaits kopš gada sākuma pieaudzis par 83%, bet trīsistabu un vienistabas – par aptuveni 60%, mazāks pieaugums vērojams četristabu un lielākiem dzīvokļiem. Novērojam, ka lielais piedāvājums ir mazinājis arī cenu kāpumu, un pēdējos mēnešos dažviet nekustamajiem īpašumiem pat vērojama neliela cenu samazināšanās,”

informē Luminor privātpersonu kreditēšanas vadītājs Baltijā Kaspars Lukačovs.

Tomēr viennozīmīgas tendences par mājokļu cenu pieauguma samazināšanos vēl nav novērojamas.

Visvairāk pieejami dzīvokļi sērijveida mājās

Visbūtiskākais mājokļu pieaugums kopš gada sākuma vērojams sērijveida mājās, krietni mazāks tas ir bijis specprojektos, jaunajos projektos un pirmskara mājās. Kā norāda bankas eksperts, tas ir skaidrojams gan ar lielo sērijveida mājokļu skaitu, gan to fizisko un morālo novecošanos.

“Rīgā sērijveida mājokļu joprojām ir ļoti daudz un attiecīgi piedāvājums šajā segmentā ir vislielākais. Tomēr esam novērojuši, ka iedzīvotāji arvien vairāk vēlas šāda veida mājokļus aizstāt ar energoefektīvākiem, jo komunālo rēķinu pieaugums ir papildu stimuls dzīvesvietas maiņai. Tā kā sērijveida namos parasti ir daudz dzīvokļu, vienošanās par namu atjaunošanu ir ļoti smagnēja un ne vienmēr iespējama vai pat neiespējama. Tajā pašā laikā lielākais darījumu skaits arī notiek šajā segmentā, jo sērijveida dzīvokļi ir vispieejamākie un ne visi var atļauties mājokli jaunajos projektos, kuriem ierobežotā piedāvājuma  dēļ cenas ir salīdzinoši augstas,”

skaidro K.Lukačovs.

Pieprasītākās apkaimes šobrīd ir Purvciems un Ķengarags.

Pieprasījums saglabāsies stabils

Lai gan šī gada laikā augusi un visticamāk turpinās augt Euribor jeb procentu likmes mainīgā daļa, kas palielina ikmēneša kredīta maksājuma apmēru, tiek prognozēts, ka pieprasījums pēc mājokļiem ziemas sezonā samazināsies un pavasarī atkal pieaugs.

“Arī nākamā gada sākumā vēlme iegādāties augstas energoefektivitātes nelielus vai vidēja izmēra dzīvokļus vai privātmājas par tirgus situācijai atbilstošu cenu saglabāsies augsta. Šobrīd vidējā cena par kvadrātmetru sērijveida dzīvokļiem vidēji ir 1050 eiro, bet privātmāju cena ir vidēji ap 230 000 eiro. Ja ir nepieciešamība pēc jaunas dzīves vietas, tad vienmēr ir īstais laiks to mainīt, ja vien finansiālā situācija to atļauj, jo laba nekustamā īpašuma vērtība visticamāk ilgtermiņā augs,”

uzskata mājokļu eksperts.

Papildu informācija:
Inese Kronberga
Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 29215409
E-pasts: Inese.Kronberga@luminorgroup.com

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk