Image

Pagājušajā mēnesī reģistrētie mazumtirdzniecības pārdošanas apjomi ir augstāki kā pirms gada, taču atpaliek no pirms-pandēmijas uzrādītā snieguma. Ja aprīļa iespaidīgajam kāpumam par labu nāca pagājušā gada bāzes efekti, tad pagājušajā mēnesī to iespaids praktiski ir izzudis – daļēji tāpēc arī gada griezumā reģistrēts ievērojami lēnāks pieaugums 3.2% apmērā. Tomēr gada tempu uz leju pavilka arī mēneša griezumā reģistrētā pārdošanas apjomu samazināšanās 3.9% apmērā – visticamāk, daļa no klātienes iepirkšanās slāpēm tika remdētās aprīlī tikko kā tirdzniecības ierobežojumus sāka mīkstināt.   

Ja aprīlī pieaugums gada laikā tika reģistrēts visās mazumtirdzniecības nozarēs, tad maijs tik veiksmīgu rezultātu neuzrāda. Lielākie mīnusi reģistrēti apģērbu un apavu kategorijā (-16%), kas turpina izjust ierobežojumu sekas. Stabilu pieaugumu pārdošanas apjomos turpina uzrādīt informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (+21.2%) un elektropreces (+24.9%). Pavasara izskaņā kāpa arī atpūtai un kultūrai paredzētās preces (+17.7%), kā arī lietotu preču kategorija (+12.7%), kas turpina atkopties no pandēmijas radītājiem pārdošanas apjomu zaudējumiem.

Pirms-krīzes līmeni – pārdošanas apjomus, kas reģistrēti 2020. gada februārī – maijā pārsniedza vien dažas preču kategorijas. Starp veiksminiecēm ir autodegvielas mazumtirdzniecība, pārtikas preces, mājsaimniecības un farmaceitisko piederumu mazumtirdzniecība, kā arī tirdzniecība ārpus veikaliem. Savukārt visvairāk atpaliek apģērbu un apavu, kā arī lietoto preču pārdošanas apjomi.

Maijā varēja sākt novērot iedzīvotāju atgriešanos pie pirms-pandēmijas paradumiem – darbu atsākušās kafejnīcu un restorānu terases veicinājušas slapētu izaugsmi pārtikas preču kategorijā. Tēriņu novirzīšana uz pandēmijas laikā nepieejamām vai mazāk pievilcīgajām tēriņu kategorijām kļūs aizvien izteiktāka, piemēram, gaidāms, ka augs ienākumu daļa, kas tiek tērēta  apģērbiem un apaviem vai dažādu pakalpojumu saņemšanai. To apstiprina arī Swedbank karšu dati, kas jūnijā uzrāda pieaugumu tēriņos apģērbam un maltīšu ieturēšanai ārpus mājas. Google mobilitātes pētījums uzrāda, ka cilvēku plūsma tirdzniecības un izklaides vietās turpina pieaugt. Mazumtirgotāju noskaņojuma indikators jūnijā turpina turēties virs ilgtermiņa vidējā rādītāja, bet patērētāju noskaņojums šomēnes pārsniedzis ilgtermiņa atzīmi.

Cilvēki turpina pavadīt laiku kafejnīcu terasēs un iepirkties klātienē, veicinot kopējo patēriņu un ļaujot smagāk skartajām nozarēm pamazām kāpt ārā no pandēmijas laika gaidīšanas režīma. Mājsaimniecību noskaņojuma uzlabošanās domājams veicinās vēlmi tērēt, kas kopā ar turpmāku ierobežojumu mīkstināšanu visām tirdzniecības vietām šovasar palīdzēs mazumtirdzniecībai stabilāk nostāties uz atkopšanās ceļa. Tomēr ekonomikai atveroties, arvien vairāk iedzīvotāju tēriņi pārvirzīsies no precēm uz pakalpojumiem, kas nozīmēs lēnāku apgrozījuma kāpumu tirgotājiem. Turklāt nepietiekama vakcinācijas aptvere un koronavīrusa delta paveida izplatīšanās rada bažas par notikumu attīstību rudenī.

Laura Orleāne
Swedbank ekonomiste
Tālr: +371 67 444 213

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk