Image

Andris Lāriņš, SEB bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs

ASV FRS vadība 4. maijā paziņoja par ASV dolāra bāzes procentu likmes paaugstināšanu par 50 bāzes punktiem no 0,25%/0,50% uz 0,75%/1,00% koridoru. Pēdējo reizi tik liels paaugstinājums – par veseliem 50 bāzes punktiem, tika veikts 2000. gada maijā, bet pirms tam 50 punktu kāpums bija 1995. gadā. Būtisko likmju paaugstinājumu septiņdesmitos un astoņdesmitos gados dēļ, kad centrālā banka apkaroja daudz augstāku inflāciju, šis likmju paaugstinājums neiekļūst pat top10 (skatīt Tabula 1).

Tagad dolāra procentu likmes pietuvojošās pēdējo reizi 2020. gada martā redzētajiem līmeņiem, kad centrālā banka, lai atbalstītu no pandēmijas cietušo ekonomiku, pazemināja dolāra bāzes procentu likmi par veseliem 100 bāzes punktiem, no 1,25 uz 0,25%.

Jau kādu laiku iepriekš bija signāli no centrālās bankas par agresīvu rīcību, tādēļ tirgum šāds likmju paaugstinājums nebija pārsteigums. Iespējams, ka daļa tirgus dalībnieku, skatoties uz rekordaugsto inflāciju un centrālās bankas uzvedību septiņdesmito gadu beigās, bija gatavi ieraudzīt arī 75 punktu paaugstinājumu, bet ASV FRS vadītājs paziņoja, ka netika apsvērts tik liels likmju paaugstinājums.

Centrālā banka cer apkarot inflāciju, vienlaicīgi panākot, ka ekonomikas izaugsmes tempu palēnināšanās neizraisa bezdarba līmeņa pieaugumu, tādējādi cerot uz tā saucamo “mīksto ekonomikas piezemēšanos”.

Papildus dolāra procentu likmju paaugstinājumam, centrālā banka paziņoja par savu aktīvu mazināšanu, sākot ar 1. jūniju. Aktīvu mazināšanas apjoms pakāpeniski pieaugs līdz 95 miljardiem dolāru mēnesī. Šobrīd ASV FRS aktīvi sasnieguši 8,9 triljonus dolāru.

Tirgus uz centrālās bankas rīcību un paziņojumiem noreaģēja pozitīvi. Spriežot pēc akciju indeksu palēkšanās, tirgu iepriecināja ziņa, ka netika izskatīts 75 bāzes punktu likmju paaugstinājums un izskatās, ka vismaz sākotnēji, tirgus dalībnieki tic centrālās bankas spējai novadīt ekonomikas izaugsmes tempu pazemināšanos, nosargājot to no iekrišanas recesijā. Reaģējot uz spriedzes mazināšanos procentu likmju laukā, nedaudz pēc ASV FRS paziņojumiem pazeminājās arī eiro ilgtermiņa procentu likmes, bet tas, visticamāk, ir īstermiņa efekts, jo ECB vēl nemaz pie likmju paaugstināšanas nav ķērusies. Tāpat nelielu atbalstu 4. maija vakarā ieguva eiro cena dolāros.

Tuvākajā laikā (vismaz līdz ECB 21. jūlija sapulcei) gan nav cerību ieraudzīt dolāra procentu likmju pārsvara mazināšanos pār eiro, tādēļ būtisks dolāra vērtības kritums tuvākajā laikā diez vai būs vērojams. Energoresursu cenas tikmēr turpina turēties augstos līmeņos, kas turpina atbalstīt augstu inflāciju – tas, savukārt, vēl ilgi neļaus centrālajām bankām procentu likmju celšanas procesā atslābt. Lūk, valstu saraksts, kuru centrālās bankas šogad paaugstinājušas procentu likmes (pārsvarā lai apkarotu inflāciju): ASV, Austrālija, Indija, Zviedrija, Ungārija, Dienvidkoreja, Kanāda, Čīle, Čehija, Dienvidāfrika, Anglija un vēl dažas. Ko gaida ECB?

 


Tabula 1. Vēsturiski lielākie ASV FRS likmju paaugstinājumi

 

Ilustrācija 1. Centrālo banku bāzes procentu likmes (ASV jaunais līmenis grafikā būs pie 1% atzīmes)

 

Ilustrācija 2. ASV FRS un ECB aktīvu izmaiņas (ASV FRS pārrēķināts eiro)

 

Ilustrācija 3. Eiro zonas inflācija un ECB depozīta likme, ASV inflācija un ASV FRS bāzes procentu likme

Papildu informācijai:

Jeļena Novaka, SEB bankas privātpersonu komunikācijas vadītāja
29401327, jelena.novaka@seb.lv

Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia, YouTube/SEBlatvia, LinkedIn/Seb-banka-latvia, www.seb.lv


SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2022. gada 31. martu SEB grupas kopējie aktīvi veido 3766 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2432 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk