Image

Teju puse (48%) Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka nezina par iespēju izņemt skaidru naudu tirdzniecības vietās un līdz šim to nav izmantojuši, secināts SEB bankas veiktajā aptaujā*. 41% iedzīvotāju ir informēti par šādu pakalpojumu, taču to neizmanto, norādot, ka nepieciešamības gadījumā vienmēr ir pieejams bankomāts. Savukārt 11% ikdienā izmanto iespēju izņemt skaidru naudu veikala kasē.

Šobrīd sadarbībā ar vairāk nekā 250 tirdzniecības vietām Latvijā (pārtikas veikali, degvielas uzpildes stacijas, aptiekas u.c.) SEB banka nodrošina skaidras naudas izmaksas pakalpojumu līdz 100 eiro ar jebkuras bankas izdotu Mastercard norēķinu karti. Pēc SEB bankas datiem vidēji mēnesī tirdzniecības vietās tiek veikti vairāk nekā 4000 skaidras naudas izmaksas darījumu par vidējo summu 41 eiro.

SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars:

“Norēķini ar maksājumu karti ir kļuvuši par mūsu ikdienu, tomēr nereti ir situācijas, kad nepieciešama tieši skaidra nauda. Lai arī bankomātu pieejamība visā Latvijā ir ļoti plaša, tostarp draudzīgo bankomātu tīkls, kurā SEB bankas un Swedbank klientiem skaidras naudas izņemšana ir bez papildu maksas, tomēr tirdzniecības vietas ir sastopamas biežāk. Ticam, ka darot lietas kopā, var sasniegt labāko risinājumu. Tā arī šajā gadījumā, lai veicinātu finanšu pakalpojumu pieejamību, īpaši reģionos, sadarbībā ar tirgotājiem tiek nodrošināta iespēja vienuviet gan veikt ikdienas pirkumus, gan izņemt skaidru naudu. Savukārt tirgotājam tā ir iespēja samazināt skaidras naudas atlikumu kasē un ietaupīt izmaksas, kas saistītas ar skaidras naudas apstrādi.”

Kā izņemt skaidru naudu tirdzniecības vietās

Skaidru naudu var izņemt ar jebkuras bankas izdotu Mastercard norēķinu karti, ja vien kartes izdevējbanka ir atļāvusi šādu darbību un konkrētajā tirdzniecības vietā ir redzama norāde par šādu iespēju. Skaidras naudas izmaksa tiek veikta tikai kopā ar pirkumu – brīdī, kad tiek veikts norēķins ar maksājumu karti, pircējam ir jānosauc nepieciešamā summa. Izņemtā skaidrās naudas summa tiek pieskaitīta pirkumam, savukārt pircējs saņem čeku ar atsevišķi norādītu pirkuma summu un izņemtās naudas summu. Minimālā izmaksas summa ir 1 cents, savukārt maksimālā – 100 eiro. Izmaksas summa nav atkarīga no pirkuma summas.

 

*Aptauju pēc SEB bankas pasūtījuma šī gada janvāra sākumā veica pētījumu aģentūra “Norstat”, un tajā piedalījās 1000 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

 

Papildu informācijai:
Elīna Neimane, Korporatīvās komunikācijas pārvalde, uzņēmumu komunikācijas vadītāja – 26861570, elina.neimane@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia, YouTube/SEBlatvia, LinkedIn/Seb-banka-latvia
www.seb.lv

 

SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2021. gada 30. septembri SEB grupas kopējie aktīvi veido 3 585 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2 422 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 500 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com

 

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk