Image

2023. gada pirmajos divos mēnešos SEB banka mazajiem un vidējiem uzņēmumiem nodrošinājusi par 49% vairāk finansējuma kā pērn. Šajā segmentā izsniegtā finansējuma apjoms šogad pārsniedz jau 31 miljonu eiro.

Visaktīvāk SEB bankas finansējumu 2023. gada pirmajos mēnešos izmantojušas trīs nozares – lauksaimniecība, apstrādes rūpniecība un tirdzniecība. “Lauksaimnieki, gatavojoties jaunajai sezonai, ieguldījuši līdzekļus tehnikas parku atjaunošanā. Savukārt ražotāji, mazumtirgotāji un vairumtirgotāji inflācijas ietekmē aizņēmušies papildu apgrozāmos līdzekļus, kas faktiski ir vienīgais līdzeklis, kā veiksmīgi vadīt biznesu laikā, kad globālā ekonomika piedzīvo ievērojamas pārmaiņas,”

komentē SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

Ražošanas uzņēmumiem izsniegto aizdevumu apjoms pieaudzis pat par 57%. Daļa uzņēmumu izmantos finansējumu investīcijām arī atjaunojamās enerģijas ražošanā, piemēram, saules paneļu parkos. Kopējais SEB bankas mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) kredītportfelis februāra beigās sasniedza 582 miljonus eiro.

Ilgtermiņa aizdevumu apjoms pieaug lēnāk nekā līzinga un īstermiņa finansējums. Līzinga finansējuma apjoms salīdzinoši ar 2022. gada pirmajiem diviem mēnešiem šogad ir pārsniedzis 95%. “Tas liecina, ka klienti veic ieguldījumus auto parka un iekārtu nomaiņā, proti, veic investīcijas, kas tika atliktas Covid-19 pandēmijas dēļ. Inflācijas rezultātā pieaug pieprasījums arī pēc apgrozāmo līdzekļu finansēšanas, jo pieaugusi izejvielu un gala produktu pašizmaksa,” skaidro Arnis Škapars. “Lai arī kopumā kvalitatīvais pieprasījums stabili aug, lielākais izaicinājums, salīdzinot ar citām mūsu reģiona valstīm, ir Latvijas MVU salīdzinoši zemā riska apetīte un vēlme investēt. Šā brīža visai nestabilajā ekonomikas vidē tas pat nav slikti, taču, raugoties tālākā nākotnē, ir grūti iedomāties, ka tautsaimniecība turpinās gudri augt bez būtiskas investīciju pieplūdes.”

Uzņēmumu vēlme investēt uzlabojas

Daļa uzņēmumu ilgtermiņa investīcijas jaunās ražotnēs vai ražošanas paplašināšanā šobrīd ir atlikuši lielās nenoteiktības un strauji augošo izmaksu dēļ. Investīciju iespējas ierobežo arī pašreiz pieejamo Eiropas Savienības fondu apjoms. Uzņēmumu vēlme investēt pēc pandēmijas periodā ir uzlabojusies, par to liecina arī tas, ka SEB bankas izsniegtais jaunais finansējums maziem un vidējiem uzņēmumiem 2022. gadā, salīdzinot ar 2020. gadu, ir palielinājies par 41%.

Kopumā pērn MVU segmentā piešķirto kredītu apjoma palielinājums ir 35%, sasniedzot 256 miljonus eiro. Pieaugums vērojams gan līzingā, gan īstermiņa un arī ilgtermiņa finansējumā. 2022. gadā SEB grupas Latvijā aizdevumi ilgtermiņa investīcijām MVU segmentā sasniedza 117 miljonu eiro, un paredzams, ka piegāžu traucējumu un būvniecības izmaksu sadārdzinājuma ietekmē šī finansējuma lielākais īpatsvars ekonomikā ieplūdīs pakāpeniski šī gada laikā.

Papildu informācijai:
Elīna Neimane, Korporatīvās komunikācijas pārvalde, uzņēmumu komunikācijas vadītāja – 26861570, elina.neimane@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia, YouTube/SEBlatvia, LinkedIn/Seb-banka-latvia
www.seb.lv

SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2022. gada 31. decembri SEB grupas kopējie aktīvi veido 3 533 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2 123 miljardi Zviedrijas kronu.
SEB grupā strādā 16 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu:
www.sebgroup.com

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk