Image

Šī gada pirmajā pusē SEB banka uzņēmumiem kopumā piešķīrusi finansējumu 390 miljonu eiro apmērā, kas ir par 93% vairāk nekā attiecīgajā periodā 2019. gadā. Kreditēšanas būtisko pieaugumu lielā mērā noteikusi aktivitāte lielo uzņēmumu segmentā, tai pat laikā mazo un vidējo uzņēmumu segmentā šī gada pirmajā pusē SEB banka piešķīrusi finansējumu 73 miljonu eiro apmērā. Kopumā kredītportfelis uzņēmumu segmentā gada laikā palielinājies par 2%.

Arnis Škapars, SEB bankas valdes loceklis:

“Vērtējot finansēšanas aktivitāti pirmajā pusgadā mazo un vidējo uzņēmumu segmentā, vēlos norādīt uz vairākiem faktiem. Pirmkārt, ja salīdzinām ar periodu gadu atpakaļ, jaunizsniegtais finansējums ir nedaudz samazinājies, tai pat laikā tas ir bijis ļoti apzināts uzņēmēju lēmums nepārforsēt ar jaunu saistību uzņemšanos šajā neskaidrības laikā. To skaidri parāda arī pasīvā jau piešķirto overdraftu izmantošana. Otrkārt, SEB banka šī gada pirmajā pusē ir piešķīrusi dažāda veida finansējumu vairāk nekā 973 mazajiem un vidējie uzņēmumiem. Aizdevumu summas svārstās no desmitiem tūkstošu līdz pat vairākiem miljoniem eiro. Joprojām no pieprasītākajiem finansējuma veidiem ir transporta līdzekļu līzings, kredīti ilgtermiņa ieguldījumiem, kā arī iekārtu līzings. Treškārt, arī šis pusgads nav izņēmums ar to, ka virkne darījumu šķietami savu finiša taisni sasniedz tagad, bet sarunas, pirmie vērtējumi, domas no klienta puses ir bijušas kādu laiku atpakaļ, ieskicējot, ka aizņemšanās ir rūpīgi plānota un nav sasteigta. Ceturtkārt, jūnijs un jo īpaši jau jūlijs uzrāda labu aktivitāti no uzņēmumu puses finansējuma izvērtēšanas un piesaistes virzienā, pieprasījums palielinās. Kopumā par uzņēmēju kopējo noskaņojumu liecina tas, ka šī gada otrajā ceturksnī jaunpiešķirtais finansējums nav samazinājies salīdzinājumā ar pirmo ceturksni, saglabājoties līdzīgā līmenī, lai arī mūsu vērtējums par otro ceturksni bija piesardzīgs, sekojot līdzi ārkārtas situācijai valstī.”

Šajā laikā augstu vērtējama uzņēmēju spēju tikt galā ar biznesa nepārtrauktību, kā arī konkrētajos nestandarta apstākļos spēt pildīt savas kredītsaistības. Latvijā pēdējo 10 gadu laikā kredītportfelis kopumā ir audzis vienmērīgi un pārdomāti, tas sarežģītos apstākļos atmaksājas. Paralēli jauna finansējuma piesaistei SEB banka vienlaikus arī atbalstījusi uzņēmumus, ja tiem bijusi nepieciešamība uz noteiktu laiku atlikt kredītu pamatsummas maksājumus. Kopumā šādu iespēju Covid19 izplatības laikā izmantojuši nedaudz vairāk par 30 uzņēmumiem lielo uzņēmumu segmentā, kā arī 150 mazie un vidējie uzņēmumi.

Papildu informācijai:

Agnese Strazda, SEB bankas Komunikācijas pārvaldes vadītāja, 29149306, agnese.strazda@seb.lv

Vairāk par SEB grupu Latvijā:

Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB_Latvia, YouTube/SEBlatvia, www.seb.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk