Image

Kopš novembra beigām SEB banka sadarbībā ar valsts attīstības finanšu institūciju ALTUM piedāvā  daudzbērnu ģimenēm, kuras plāno iegādāties vai būvēt mājokli, iespēju pieteikties subsīdijai “Balsts” – valsts atbalstam no 8 000 līdz 12 000 eiro apmērā, kas nav jāatmaksā. Šobrīd jau pirmās četras ģimenes ir saņēmušas šo subsīdiju, kas daļēji vai pilnībā aizstāj mājokļa iegādē nepieciešamo līdzfinansējumu, vai var tikt izmantota jau iepriekš saņemta aizdevuma pamatsummas dzēšanai.

 

“Šī gada 11 mēnešos ģimenēm ar bērniem esam izsnieguši 664 mājokļa kredītus par kopumā vairāk nekā 47 miljoniem eiro. Katram atbalsta instrumentam ir nozīmīga loma, lai vēl vairāk ģimeņu spētu iegādāties kvalitatīvu un vajadzībām atbilstošu mājokli. Visbiežāk šķērslis īpašuma iegādē, īpaši daudzbērnu ģimenēm, ir nepietiekami uzkrājumi līdzfinansējumam, līdz ar to “Balsts” subsīdija ir iespēja būtiski samazināt pirmās iemaksas uzkrāšanai nepieciešamo laiku vai daļēji to aizstāt, tādējādi paātrinot mājokļa iegādes procesu.”

– stāsta SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

Subsīdijai “Balsts” var pieteikties, ja ģimenē ir trīs (vai divi bērni un iestājusies grūtniecība), ģimenes vidējie bruto ienākumi uz vienu ģimenes locekli par pēdējo  kalendāro gadu nepārsniedz 17 000 EUR un aizņēmējam nepieder cits mājoklis. Subsīdiju var saņemt tikai vienu reizi, un tās maksimālais apmērs nevar pārsniegt 50% no mājokļa iegādes vai būvniecības darījuma summas (maksimālā summa var būt 250 000 EUR). Jāņem vērā, ka finansējuma apmēru nosaka ne tikai bērnu skaits ģimenē, bet arī mājokļa atbilstība gandrīz nulles enerģijas ēkas* prasībām.

“Plānojot jauna mājokļa iegādi, par šādu atbalsta iespēju iepriekš nezinājām, līdz ar to tas bija patīkams pārsteigums. Ja parasti nekustamā īpašuma iegāde saistās tikai ar lieliem finansiāliem izdevumiem, tad, pateicoties šai subsīdijai, ir arī finansiāls ieguvums, ko uzreiz var praktiski izmantot vai nu līdzfinansējumam vai arī visu nepieciešamo dokumentu noformēšanai. Domāju, ka šo iespēju novērtēs ikviena daudzbērnu ģimene, kura plāno iegādāties nekustamo īpašumu, un jebkurš finansiāls atbalsts no valsts puses ir vērtējams kā pozitīvs solis rūpēs par iedzīvotāju nākotni,”

– uzsver Mārtiņš Līcis, SEB bankas Āgenskalna filiāles klients un viens no pirmajiem subsīdijas “Balsts” saņēmējiem.

 

“Jau sen domājām par sava personīgā mājokļa iegādi, un beidzot to esam īstenojuši. Par jauno atbalsta iespēju ģimenēm ar bērniem uzzinājām jau vasarā, taču tobrīd vēl Ministru kabinetā nebija apstiprināts programmas uzsākšanai nepieciešamais regulējums. Gaidījām tā stāšanos spēkā un paralēli meklējām mūsu ģimenes vajadzībām atbilstošu māju, ko veiksmīgi arī atradām. Pateicoties valsts piešķirtajam finansējumam, kas tika novirzīts aizdevuma līdzfinansējumam, savus personīgos līdzekļus varējām vairāk atvēlēt mājokļa labiekārtošanai, kas ir būtisks ieguvums ģimenei, kurā aug četri bērni un katram ir savas vēlmes un vajadzības,”

– papildina Vadims Jemeļjanovs, SEB bankas Rēzeknes filiāles klients, kurš saņēmis “Balsts” subsīdiju privātmājas iegādei.

Lai pieteiktos aizdevumam mājokļa iegādei vai būvniecībai, tostarp, ja paredzēts saņemt subsīdiju “Balsts”, nepieciešams aizpildīt pieteikumu mājaslapā. Darījuma izvērtēšanai nepieciešamos dokumentus iespējams iesniegt elektroniskā veidā, kā arī aicinām klientus izmantot attālinātās konsultācijas video formātā. Arī aizdevuma un subsīdijas darījuma dokumentu noformēšanu un parakstīšanu var veikt elektroniski.

*  Gandrīz nulles enerģijas ēka — paaugstinātas energoefektivitātes klases ēka, kuras energoapgādei izmanto augstas efektivitātes sistēmas, kas nodrošina ne mazāk kā 75 % ventilācijas siltuma zudumu atgūšanu apkures periodā, vismaz daļēji nodrošina atjaunojamās enerģijas izmantošanu, kā arī ēkā nav uzstādītas zemas lietderības fosilo kurināmo apkures iekārtas.

 

Papildu informācijai:

Elīna Neimane
SEB bankas privātpersonu segmenta komunikācijas vadītāja 
Tālr.: 26861570,
e-pasts elina.neimane@seb.lv

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk