Image

Swedbank Latvija atsauksies Eiropas Centrālās bankas aicinājumam nemaksāt dividendes no pērn gūtās peļņas. Šāds lēmums pieņemts, lai varētu sniegt pēc iespējas lielāku atbalstu bankas klientiem.

Kā atzīst Swedbank Latvija valdes priekšsēdētājs Reinis Rubenis,

“Šie ir izaicinoši laiki visai sabiedrībai, tāpēc banka ir gatava palīdzēt ne tikai saviem klientiem, bet arī tautsaimniecībai kopumā. Swedbank ir ļoti labi kapitalizēts uzņēmums, kas izmantos pērn gūto peļņu, lai būtu pēc iespējas elastīgāks ekonomiskās neskaidrības laikos un spētu sniegt atbalstu arī pie ļoti negatīviem nākotnes attīstības scenārijiem. Šobrīd ekonomikas kritumu varam prognozēt gluži kā “vērojot baložus”, jo katrs mēnesis, ko pavadām šādā ekonomikas sasalumā, var mums radīt līdz pat -3% lielu IKP kritumu mēnesī. Tāpēc Swedbank lēmums ir būt konservatīviem un dividendes neizmaksāt ”.

Swedbank juridiskā auditētā peļņa Latvijā pērn bija 98 miljoni eiro. Swedbank Latvija Padome ir lēmusi atstāt peļņu nesadalītu, lai saglabātu lielāku kapitāla pietiekamību laikā, kad pastāv neskaidrība par Covid-19 pandēmijas izraisītās ekonomiskās lejupslīdes apmēriem. Šobrīd Swedbank aktīvi izmanto iespēju palīdzēt saviem klientiem ar kredītbrīvdienām, kur finansējuma aizdevuma pamatsummas atmaksu var atlikt līdz 6 mēnešiem, bet privātpersonu hipotekārajiem kredītiem pat līdz 12 mēnešiem. Šobrīd kredītbrīvdienām pieteikušies jau ap 2000 privātpersonu un 500 uzņēmumu.

“Salīdzinot situāciju ar iepriekšējo krīzi, Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu piesardzīgā aizņemšanās, kā arī banku ieviestās izmaiņas kreditēšanas nosacījumos, šobrīd ir ļoti atmaksājušās”,

 – saka Swedbank vadītājs Latvijā Reinis Rubenis.

Viņaprāt “apdomīgā rīcība šobrīd var izrādīties priekšrocība daudziem, jo gaidāmie zaudējumi un aktīvu vērtību kritums Latvijā nebūs tik būtisks kā tas iespējams citās valstīs, kur kreditēšanas riski tika ņemti vērā mazāk.”

Swedbank arī pauž atbalstu Eiropas Centrālās bankas lēmumam aicināt kredītiestādes visā Eiropā atturēties no dividenžu izmaksas. Kredītiestādes šobrīd ir labi kapitalizētas, tām ir pieeja būtiskām finanšu rezervēm, kas ļauj sniegt atbalstu krīzes grūtībās nonākušajiem.

Pēc aktīvu apmēra Swedbank ir lielākā banka Latvijā, kuras aktīvi teju sasniedz 6 miljardus eiro. Bankas likviditāte jeb spēja segt savas saistības trīskārtīgi pārsniedz likumā prasīto, kamēr kapitāla pietiekamība ir 2 reizes lielāka nekā spēkā esošās prasības. Swedbank Latvijā pērn nopelnīja 98 miljonus eiro, kamēr visas Swedbank Grupas peļņa teju sasniedza 2 miljardus eiro.

Papildu informācijai:

Jānis Krops

Swedbank Mediju attiecību vadītājs

Tālr.: 67444560, 26880381

janis.krops@swedbank.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk