Image

2020.gada 1.ceturksnī privātpersonām izsniegto kredītu apjoms sasniedzis 5,35 miljardus eiro, savukārt uzņēmumiem izsniegti kredīti 7,62 miljardu eiro apmērā. Salīdzinot ar 2019.gada 1.ceturksni, Latvijas Finanšu nozares asociācijas biedru kopējais kredītportfelis ir palielinājies par 0,4 %, neskatoties uz nelielu kritumu kopējā banku sektorā. Bankas ar lielāko kredītportfeli šī gada pirmajā ceturksnī bijušas Swedbank ar 3,6 miljardiem eiro, SEB banka ar 3 miljardiem eiro, Luminor ar 2,9 miljardiem eiro un Citadele ar 1,6 miljardiem eiro. 

Neskatoties uz COVID-19 krīzi, kuras ietekme jau bija vērojama gada sākumā, ir turpinājusies aktīva kreditēšana, kas ir ļāvusi noturēt kreditēšanas apjomu 2019.gada līmenī. Asociācijas biedru izsniegto kredītu apjoms 2020.gada 1.ceturksņa beigās ir 12,39 miljardi eiro apmērā, no tā jaunie kredīti 52,4 miljoni eiro. Kredīti uzņēmumiem sasniedz 58% no kopējā kredītu apjoma.

“Lai arī kreditēšanas portfelis absolūtos skaitļos nav būtiski palielinājies, bankām ir izdevies noturēt esošo kredītportfeli globālās krīzes apstākļos. Mēs apzināmies mūsu lomu tautsaimniecības attīstībā un pastiprināti strādājām ar mūsu klientiem, lai varētu rast labākos finansēšanas risinājumus laikā, kad situācija tirgos ir nestabila un nenoteikta. Šobrīd galvenais uzdevums ir atbalstīt esošos kredītņēmējus, nepieciešamības gadījumā pārskatot kredīta atmaksas nosacījumus. Neskatoties uz to, ir pamats domāt, ka Latvijas uzņēmumi, kuriem šobrīd nav vērojams pārmērīgs aizņemšanās apmērs, ir gatavāki krīzei un to pārdzīvos relatīvi labāk nekā uzņēmumi citās valstīs. Tas dos iespēju nākamo ekonomisko ciklu veidot aktīvāku un vairāk stimulētu ar jauniem kredītiem,”

 – norāda SEB bankas valdes loceklis, Finanšu nozares asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs Kārlis Danēvičs.

Asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre:

“Šie rezultāti būs jāvērtē kontekstā ar pirmā pusgada statistikas rādītājiem. COVID-19 ir ietekmējis visas mūsu dzīves sfēras, un banku sektors nav izņēmums. Asociācijas biedri jau marta otrajā pusē uzsāka dažādu individuālu atbalsta programmu īstenošanu klientiem, kuru saistību izpildi ietekmēja COVID-19 izplatība. Asociācija kopā ar banku sektoru izstrādāja moratorijus, kas ļāva finanšu iestādēm īstenot vienotu pieeju gan uzņēmumiem, gan privātpersonām saistību izpildes atlikšanā. Tādejādi līdz šī gada 13.jūnijam restrukturizēti 12 409 līgumi par kopējo līguma summu 817 miljoni eiro.”

Noguldījumu apjoms 2020.gada 1.ceturksnī Latvijas bankās ir saglabājies gandrīz nemainīgs – 17,17 miljardi eiro. Neskatoties uz nelielo kritumu 0,2% apmērā, pēdējo 12 mēnešu periodā noguldījumi ir palielinājušies par 3% jeb 0,49 miljardiem eiro. Kopš 2020.gada sākuma privātpersonu noguldījumu apjoms ir palielinājies par 2% jeb 0,19 miljardiem eiro. Lielākais noguldījumu apjoms 2020.gada 1.ceturkšņa beigās ir Swedbank (5,2 miljardi eiro), Citadele (3,2 miljardi eiro), SEB banka (3 miljardi eiro),  Luminor (2,9 miljardi eiro) un BlueOrange Bank (0,46 miljardi eiro). Privātpersonu noguldījumi veido 56% no kopējā noguldījumu apjoma.

Banku nozares kopējais kapitāls sasniedz 2,75 miljardus eiro. 2020.gada 1.ceturkšņa laikā banku kapitāls ir palielinājies par 3% jeb 0,08 miljardiem eiro, savukārt pēdējo 12 mēnešu periodā kapitāls ir samazinājies par 2% jeb 0,05 miljardiem eiro.

*Avots: Latvijas Bankas Latvijas Republikas monetāro finanšu iestāžu mēneša bilances pārskatu kopsavilkums

Papildu informācijai:

Sabīne Spurķe

E-pasts: sabine.spurke@financelatvia.eu

+371 20604166

Komunikācijas vadītāja

Finanšu nozares asociācija

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk