Image
freepik.com

Tradicionāli nomaksu jeb iespēju par preci vai pakalpojumu norēķināties pa daļām, izmanto dažādu elektropreču un mājsaimniecības preču iegādei. Pēdējos gados pakalpojumu klāsts, kurus var iegādāties uz nomaksu, ir paplašinājies. Pērn ievērojami augusi iedzīvotāju interese arī par medicīnas pakalpojumu saņemšanu, par tiem norēķinoties vēlāk.

Saskaņā ar “Inbank” datiem, 2023. gadā noslēgts pat par 89 % vairāk līgumu par medicīnisko pakalpojumu finansēšanu, bet piešķirtā finansējuma apjoms audzis pat par 128 %, nekā gadu iepriekš. “Inbank” vidējā uz nomaksu izsniegtā finansējuma summa medicīnas pakalpojumiem bija 1503 eiro, un klienti visbiežāk izvēlējās 12 mēnešu apmaksas termiņu.

“Pieaug to cilvēku skaits, kuri nevēlas ilgi gaidīt valsts apmaksātu medicīnas pakalpojumu, radot lielāku interesi par privātajām medicīnas iestādēm. Tomēr salīdzinoši augsto cenu dēļ, cilvēki arvien biežāk izskata dalītā maksājuma iespēju. Dažkārt veselības likstas uzrodas negaidot, radot neparedzētu finansiālo slogu, tāpēc cilvēki ir izvēles priekšā – ārstēšanu atlikt, atteikties no citiem izdevumiem vai maksāt pa daļām. Iespēja medicīnas pakalpojumus saņemt uz nomaksu pieaug gan no klientiem, gan no medicīnas iestādēm. Mūsu novērojumi liecina, ka šo pakalpojumu izmanto ne tikai dārgākiem medicīnas pakalpojumiem virs 1000 eiro, bet nereti arī nelielām summām, jau sākot no 75 eiro,” stāsta “Inbank Latvia” vadītājs Dainis Skrinda.

Pieaug veselības pakalpojumu pieejamība

Daudziem cilvēkiem, medicīnas pakalpojumu novēlota saņemšana būtiski ietekmē dzīves kvalitāti, jo ikdienā jācieš no sāpēm vai dažādām neērtībām. Zobārstniecības klīnikas “SIROWA Rīga” vadītājs Edgars Antonevičs norāda, ka pacienti joprojām bieži atliek ārsta apmeklējumu, līdz iekrāj nepieciešamo summu, lai norēķinātos par pakalpojumu. To apstiprina arī “Dr. Mauriņa klīnika” vadītājs prof. Uldis Mauriņš. Diemžēl ārstēšanas kavēšanās var radīt ne tikai nopietnas sekas veselībai, bet arī būtiski palielināt izdevumus nākotnē.

“Mēs mudinām pacientus neatlikt veselībai svarīgus ārstniecības pakalpojumus, jo nereti novēlota zobu ārstēšana noved pie tā, ka zobs vairs nav glābjams. Šādā gadījumā izdevumi beigās var būt vēl lielāki, jo būs nepieciešama zoba izraušana un protezēšana,” saka zobārstniecības klīnikas “SIROWA Rīga” vadītājs Edgars Antonevičs.

Medicīnas eksperti atzīst, ka iespēja par pakalpojumiem norēķināties pa daļām kaut daļēji, veicina veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību.

Pēc E. Antoneviča teiktā, šobrīd aptuveni 10 % klīnikas pacientu izvēlas nomaksas pakalpojumu, galvenokārt vērienīgu komplekso ārstēšanas plānu īstenošanai (no 4000 eiro).

“Mūsu klīnikā veicam ap 300 lāzeroperāciju mēnesī, un vidēji kāju vēnu vai proktoloģijas lāzeroperācija izmaksā 1000 līdz 1500 eiro. Mēs saprotam, ka tā nav maza summa, tāpēc labprāt sadarbojamies ar partneriem, lai nodrošinātu iespēju maksāt pa daļām un palielinātu pakalpojumu pieejamību. Diemžēl, ja vēnu problēmas nerisina laikus, tad izmaksas nākotnē var būtiski pieaugt,” stāsta prof. U. Mauriņš.

Arvien svarīgāka arī estētika un ērtums

Arvien biežāk iedzīvotāji ir gatavi atvēlēt lielākas naudas summas ne tikai pirmās nepieciešamības pakalpojumiem, piemēram, zobu protezēšanai vai pilnai mutes rehabilitācijai, bet arī zobu taisnošanai.

“Pacientiem kļūst svarīgi ne tikai veseli, funkcionējoši zobi, bet arī estētisks smaids. Esam novērojuši,

ka klienti ļoti augstu vērtē iespēju neaizkavēt ārstēšanu un ātrāk iegūt rezultātu. Daļa pacientu jūtas

finansiāli drošāk, apmaksājot summu daļās,” saka E. Antonevičs.

Kā norāda Dr. Lūkina acu klīnikas vadītājs Fēlikss Lūkins arī redzes lāzerkorekcija nav pirmās nepieciešamības operācija, jo parasti problēmu var risināt ar brillēm vai kontaktlēcām, tomēr to lietošana ir saistīta ar regulārām izmaksām un zināmām neērtībām ikdienā – briļļu aizsvīšanu, kontaktlēcu ievietošanu vai pazaudēšanu, tāpēc daļa iedzīvotāju ir gatavi atvēlēt lielāku naudas summu savai ērtībai ikdienā.

Pakalpojumam vērojama sezonalitāte

Iespēja neaizkavēt ārstēšanu un finansiālās drošības sajūta ir galvenie faktori, kas veicina pieaugošo interesi par medicīnas pakalpojumiem norēķināties, maksājot pa daļām. Kā liecina “Inbank” pērn veiktā iedzīvotāju aptauja, medicīnas pakalpojumi ir bijis otrais biežāk minētais iemesls (11 %), kāpēc Latvijas iedzīvotāji pēdējo reizi ir izmantojuši nomaksu, kas ierindojas uzreiz aiz elektropreču un mājas lietu iegādes.

“Interesanti, ka šim pakalpojumam ir vērojama sezonalitāte – vasarā finansējuma apjomi ir mazāki, savukārt aukstajā sezonā klientu interese palielinās. Visticamāk atvaļinājumu periodā cilvēkiem ir citas prioritātes, bet, iesākoties rudens sezonai, uzmanība atkal tiek pievērsta veselības sakārtošanai,” pieļauj D. Skrinda.

Sievietes biežāk izvēlas maksāt pa daļām

“Inbank” dati liecina, ka sievietes biežāk nekā vīrieši izvēlas maksāt par medicīniskajiem pakalpojumiem uz nomaksu un retāk atliek veselības problēmu risināšanu uz vēlāku laiku. 2023. gadā no visiem medicīnas nomaksas līgumu slēdzējiem 72 % bija sievietes ar vidējo vecumu 47 gadi.

“Lai gan sadalījums starp dzimumiem saglabājas līdzīgs, interese par šo finansēšanas pakalpojumu pieaug gan vīriešu, gan sieviešu vidū. Uzskatām, ka veselības aprūpes pakalpojumu saņemšana uz nomaksu tikai palielināsies, jo sabiedrība noveco, bet vēlme pēc dzīves kvalitātes uzlabošanas – pieaug,” prognozē D. Skrinda.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk