Image
Canva

Brisele, 2023.gada 28.jūlijs

Eiropas Banku federācija (EBF) šodien tika reaģējusi uz ES mēroga 2023.gada stresa testa, kuru veica Eiropas Banku iestāde (EBI), rezultātiem. Par spīti scenārijam, kurā tika iekļauta gan smaga recesija, gan procentu likmju kāpums, rezultāti atkārtoti apstiprina Eiropas banku noturību un izgaismo spēcīga un ienesīga banku sektora nozīmīgumu ekonomikas atbalsta stiprināšanai.

“Stresa testi ir galvenais elements banku noturības izvērtēšanā. Eiropas bankas ir parādījušas savu ilgtspēju un noturību reālos dzīves gadījumos, sākot ar COVID pandēmiju, karu Ukrainā un nesenos satricinājumus ASV reģionālo banku sistēmā. Tādējādi 2023.gada rezultāti piedāvā iespēju apsvērt stresa testu rezultātus un signalizēt Eiropas banku gatavību,” sacīja EBF izpilddirektors Vims Meiss (Wim Mijs).

Stresa testu koordinēja EBI sadarbībā ar Eiropas Centrālo banku (ECB), Vienoto uzraudzības mehānismu (VUM) un nacionālajām kompetentajām iestādēm, kuras pieteica ECB stresa testa metodoloģiju un veidnes, kā arī scenārijus, kurus nodrošināja Eiropas Sistēmisko risku kolēģija (ESRB). Jebkādas interpretācijas gadījumā jāņem vērā arī nacionālā tirgus specifika un biznesa modeļu daudzveidība ES.

Šī gada stresa testa vingrinājums tika balstīts uz īpaši smagu scenāriju, kurā tika modelēta maz ticama vispārējās ekonomiskās perspektīvas un finanšu tirgu pasliktināšanās turpmāko trīs gadu laikā. Šāda scenārija gadījumā Eiropas bankas parādīja savu gatavību pretstāvēt izaicinājumiem, pateicoties stabiliem piesardzības pasākumiem.

Šī gada sākumā Federālā rezervju sistēma veica ikgadējo ASV banku sistēmas banku stresa testu. Ir svarīgi atzīmēt, ka atšķirības metodoloģijās un pieņēmumu ticamība, kuriem sekoja ASV un ES, radīja šādu stresa testa vingrinājumu atšķirīgu galaiznākumu.

Eiropas Banku federācija atzīmē, ka EBI nolēma publicēt papildu atsevišķu analīzi un datus par banku obligāciju pozīcijām līdzās stresa testiem. Kā EBI norādīja, šī analīze un dati ir publicēti tikai pārredzamības nolūkos un tiem nevajadzētu tikt saistītiem ar stresa testu rezultātiem. Eiropas bankas darbojas saskaņā ar pārdomātu riska pārvaldības sistēmu un piemēro savā darbībā Bāzeles standartus, ietverot procentu likmes risku banku portfelī, visām jebkura lieluma bankām. Šis ir arī viens no ASV reģionālo banku krīžu izplatības trūkuma iemesliem Eiropā.

Eiropas banku sistēma ir bijusi spēcīga dažādu izaicinājumu gadījumos, ņemot vērā tās ievērojamo noturības līmeni, kas sasniegts, pateicoties nozīmīgajām regulatīvajām reformām un tai ir augstākā kapitāla attiecība visos globālajos reģionos. EBF izsaka gatavību cieši sadarboties ar uzraudzības iestādēm, lai nodrošinātu banku sistēmas konkurētspēju ekonomikas izaugsmes Eiropā veicināšanai.

Par EBF:

Eiropas Banku federācija ir Eiropas banku sektora balss, kas pārstāv nacionālo banku asociācijas visā Eiropā. Federācija ir apņēmusies nodrošināt plaukstošu Eiropas ekonomiku, kuras pamatā ir stabila, droša un iekļaujoša finanšu ekosistēma, kā arī sabiedrības uzplaukumu, kur finansējums ir pieejams pilsoņu sapņu, uzņēmumu un inovāciju finansēšanai.

Eiropas Banku federācija aisbl
Brisele /Avenue des Arts 56, 1000 Brisele, Beļģija/ +32 2 508 3711 /info@ebf.eu
Frankfurte /Weißfrauenstraße 12-16, 60311 Frankfurte, Vācija
ES Pārredzamības reģistrs / ID numurs: 4722660838-23
www.ebf.eu

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk