Image

Latvijas Finanšu nozares asociācija (Asociācija) atceļ Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas un sankciju ievērošanas politiku un vadlīnijas, tādejādi nozares standartu līmenī vairs neregulējot ar naudas atmazgāšanas novēršanu saistītus jautājumus. Vadlīniju atcelšana nozīmē arī to, ka Asociācijas biedriem turpmāk būs plašākas iespējas sadarboties ar finanšu tehnoloģiju uzņēmumiem.

Norādāms, ka minētās vadlīnijas savulaik tika noteiktas kā nozares pašregulācijas instruments, vēl pirms detalizētā normatīvā regulējuma no valsts puses. Tajās bija nosprausti galvenie sasniedzamie mērķi un atbilstības kultūras iedzīvināšanai nepieciešamie pamatprincipi naudas atmazgāšanas novēršanas jomā.

“Līdz ar vadlīniju atcelšanu nozare arī izslēgusi formālus, praksē jau kādu laiku vairs neeksistējošus, šķēršļus augsta riska nozaru apkalpošanā. Piemēram, ne visas kredītiestādes apkalpo uzņēmumus, kas savā darbībā pamatā izmanto elektronisko naudu vai virtuālās valūtas, ņemot vērā ar uzraudzību saistītos izaicinājumus, bet ir arī kredītiestādes, kas ir ne tikai paudušas gatavību šādas nozares apkalpot, bet pat minējušas šo industriju kā daļu no savu klientu mērķgrupas”, apstiprina Finanšu nozares asociācijas padomniece Laima Letiņa.

Vadlīniju atcelšana nozīmē arī to, ka nozare arī vairs netiek nosaukta par nesamērīgu risku un ir iespējams apgalvot, ka Latvijas finanšu sektorā netiek izolētas atsevišķas klientu kategorijas, balstoties uz to augstajiem riskiem.

“Par birokrātijas ierobežošanu tirgus attīstības nolūkos esam runājuši jau kādu laiku, un prieks, ka dialogs starp finanšu nozares dalībniekiem rezultējies ar pirmajiem konkrētajiem soļiem tirgus demokratizēšanā. Ieguvēji no plašākas sadarbības būs visi – uzņēmējiem būs jaunas iespējas savus pakalpojumus piedāvāt gan vietējā vidē, gan starptautiski, savukārt komercbankām būs iespēja apkalpot jaunus klientu segmentus un paplašināt savu skatījumu inovāciju jomā. Ceram uz praktisku sadarbību ar Latvijas komercbankām nākotnē,” teic Latvijas Blokķēdes attīstības asociācijas izpilddirektors Reinis Znotiņš.  

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk