Image

Baltijas valstu iedzīvotāji šogad visbiežāk aizņemas finansējumu mājokļa remontam, mājas interjera atjaunošanai, bet vēl daļa izmanto papildu finansējumu, lai iegādātos nelielas vasarnīcas un lauku viensētas, liecina Luminor bankas apkopotā informācija. Vasaras mēnešos papildu līdzekļi tiek piesaistīti arī ūdens transporta iegādei un veselības uzlabošanai.

Luminor bankā izsniegto patēriņa kredītu summa šā gada pirmajā pusgadā sasniegusi 19 miljonus eiro, kas ir teju divas reizes vairāk nekā tādā pašā periodā pērn. Vidējā viena patēriņa kredīta summa Baltijas valstīs šā gada pirmajā pusgadā bija ap 6,3 tūkstošiem eiro un tas gandrīz par 50 % vairāk nekā tajā pašā laika posmā pagājušajā gadā. Latvijā vidējā viena patēriņa kredīta summa šā gada pirmajā pusgadā bija vidēji 5800 eiro, Lietuvā 6200 eiro, bet Igaunijā nedaudz vairāk, sasniedzot 7000 eiro. 

“Šobrīd veselības apsvērumu un ceļošanas ierobežojumu dēļ arvien lielāka iedzīvotāju daļa izvēlas atvaļinājumu pavadīt savā valstī. Tas atspoguļojas arī patēriņa kredītu tirgū, jo pieaug aizņēmumi vasarnīcu, viensētu remontam un to labiekārtošanai, nelielu gruntsgabalu iegādei. Patēriņa kredīta summa šādos gadījumos visbiežāk ir ap 15–20 tūkstošiem eiro. Aug patēriņa kredītu pieprasījumu arī mājokļa remontam, kas ir arī saistīts ar aktīvu nekustamā īpašuma tirgu – klienti remontē mājokļus arī lai palielinātu pārdodamā īpašuma vērtību,”

saka Kaspars Lukačovs, Luminor bankas kreditēšanas vadītājs Baltijā.

Vasarā biežāk aizņemas ūdens transporta iegādei

Luminor bankas novērojumi liecina, ka šīs vasaras karstie laikapstākļi palielinājuši klientu interesi par ūdens transportlīdzekļu – motorlaivu, ūdensmotociklu, airu laivu –, iegādi. Kā liecina Ceļu satiksmes un drošības direkcijas (CDSS) apkopotā informācija šā gada 1. augustā Latvijā reģistrēti 28837 mazizmēra kuģošanas līdzekļi, un to skaits ik gadu pieaug vidēji par 4-7%. Būtisks aktivitātes pieaugums vērojams vasaras mēnešos – ja šā gada janvārī reģistrēti 29 transportlīdzekļi, tad jūnijā un jūlijā tie bija jau 430.

Steidz izmantot atliktos veselības pakalpojumus

Šogad iedzīvotāji biežāk aizņemas arī dažādu veselības pakalpojumu apmaksai. Pērn iedzīvotāji šos pakalpojumus atlika, taču, atvieglojot karantīnas ierobežojumus, sākuši aktīvāk rūpēties par savas veselības uzlabošanu. Patēriņa kredīti šādiem mērķiem visbiežāk ir ap pieciem tūkstošiem eiro. Visbiežāk piešķirtie līdzekļi tiek izmantoti ar zobārstniecību saistītiem pakalpojumiem, kā arī dažādām plānveida operācijām, manipulācijām un izmeklējumiem. 

Papildu informācija:
Inese Kronberga
Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 29215409
E-pasts: Inese.Kronberga@luminorgroup.com

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk