Image

Baltijas banku asociācijas un finanšu pakalpojumu sniedzēji ir izstrādājuši vienotu starpvalstu ESG jeb vides, sociālās un pārvaldības anketu, kas ļaus standartizēt un vienkāršot datu apkopošanas procesu par Baltijas valstu uzņēmumu ilgtspējās rādītājiem.

“Vienotā ESG klientu anketa uzņēmumiem kalpos kā ceļvedis, aprakstot tipiskākos jautājumus, ko bankas uzdos, lai novērtētu savu klientu ilgtspējas profilu. Ne uz visiem jautājumiem būs iespējamas tūlītējas atbildes, vienlaikus uzņēmumiem jāstrādā pie šo atbilžu sagatavošanas. Lai gan banku iekšējās metodikas klientu ilgtspējas izvērtēšanai atšķirsies, izstrādātā anketa ļaus uzņēmumiem fokusēties uz būtiskākajiem jautājumiem, ko finanšu iestādes vērtēs saistībā ar uzņēmumu rīcību ilgtspējas jomā,” skaidro Latvijas Finanšu nozares asociācijas Ilgtspējīgas finansēšanas darba grupas vadītāja Irina Kuzmina.

Vienotās ESG klientu anketas galvenie mērķi:

  1. Uzticamu datu pieejamības veicināšana: šīs anketas mērķis ir veicināt vienotu izpratni par ESG jautājumiem finanšu institūciju un uzņēmumu vidē, radot bāzi saistīto datu pieejamībai un kvalitātei. Anketa uzlabo ESG datu apkopošanas praksi, lai sekmētu precīzāku klientu ESG izvērtēšanu no finanšu iestādēm, tādējādi palīdzot uzņēmumiem darboties saskaņā ar nepārtrauktā attīstībā esošo finanšu un uzraudzības vidi;
  2. Savlaicīgi nodrošināties pret pastiprinātajām ESG datu ziņošanas prasībām: ņemot vērā arvien pieaugošo pieprasījumu pēc ESG jautājumu caurskatāmības no dažādām ieinteresētajām pusēm – tajā skaitā regulatoriem, investoriem un biznesa partneriem – šī anketa var kalpot kā instruments ziņošanas gatavības nodrošināšanai. Tā ļauj uzņēmumiem sistemātiski izvērtēt savu ilgtspēju un būt labāk sagatavotiem nepieciešamības gadījumā ziņot par vides, sociālās un pārvaldības sniegumu;
  3. Izglītot un veicināt skaidrību: iniciatīva attīstīt standartizētu ESG datu pieprasījuma formu starp bankām, kuras ir pievienojušās šai iniciatīvai, lai izvairītos no minējumiem attiecībā uz finanšu institūciju pieprasītajiem datiem. Šī anketa kalpo kā vadlīnijas, kurās atrunāti tipiskākie jautājumi, kuri uzņēmumiem tiek uzdoti vai pie kuriem ir jāpiestrādā, ja tūlītējas atbildes nav vēl pieejamas. Šī iniciatīva iedrošina uzņēmumus kritiski izvērtēt savas ar  ilgtspēju saistītās darbības, sekmējot atbildīgas uzņēmējdarbības praksi.

Anketa izstrādāta, sadarbojoties Latvijas Finanšu nozares asociācijai, Lietuvas banku asociācijai un Igaunijas banku asociācijai, lai sniegtu atbalstu uzņēmumiem arvien pieaugošo ESG atbilstības un caurskatāmības prasību ievērošanā. Pienācīga ESG kritēriju izvērtēšana un ieviešana veicina ilgtspējīgu finanšu tirgu attīstību un investīciju piesaisti.

Ar vienotās ESG klientu anketas ieviešanu Baltijas uzņēmumi būs sagatavotāki par ESG ziņošanas principiem.  Anketas tvērums ir orientēts uz nepieciešamākās informācijas atklāšanu, taču uzņēmumiem ir jābūt gataviem uz papildu specifisku jautājumu pieprasījumiem, atkarībā no katras bankas individuālās novērtēšanas prakses un biznesa sektora specifiskajām prasībām. Nepieciešamības gadījumā aicinām par to interesētās savā attiecīgajā bankā.

Vienotā ESG klientu anketa ir pieejama šeit: https://ej.uz/ESG_klientu_anketa

Lai iegūtu vairāk informācijas par vienoto ESG klientu anketu un kā tā var palīdzēt Jūsu uzņēmējdarbībai, lūdzu, sazinieties ar Latvijas Finanšu nozares asociāciju.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk