Image

Biznesa ilgtspējas padomes paspārnē ir izveidots praktisks ceļvedis Latvijas uzņēmējiem — palīgs, uzsākot darbu ar CO2 emisiju aprēķināšanu. Ceļvedī apskatīti pamatsoļi un metodoloģija uzņēmuma CO2 pēdas noteikšanai, iespējamie emisiju mazināšanas pasākumi, kā arī klimatneitralitātes mērķu izvirzīšana pēc tam, kad apzinātas emisijas uzņēmuma ietvaros. Materiāls ir digitālā formātā un meklējams vietnē Swedbank Biznesam.

“Jau labu laiku globāli valda vienprātība, ka oglekļa emisijas ir jāsamazina pēc iespējas ātrāk un krasāk. Eiropas zaļais kurss valstīm un nozarēm uzliek emisiju mazināšanas mērķus. Lai uzņēmumi varētu sniegt savu ieguldījumu šo mērķu sasniegšanā, tiem vispirms ir būtiski izmērīt sava uzņēmuma kopējo CO2 pēdu. Arī biznesa attiecībās CO2 emisijas kļūst par lielumu, kas pievienojas tradicionālajiem biznesu raksturojošajiem parametriem — apgrozījumam, peļņai, EBITDAi un citiem,”

saka Lauris Mencis, Swedbank Uzņēmumu pārvaldes vadītājs.

Pat ja diskusijas par Eiropas zaļā kursa politikām ir tālu no galavārda, uzņēmējdarbības radīto emisiju apzināšana un inventarizācija ir tēma, kas ir svarīga šodienas aktualitāte gan pakalpojumu sniedzējiem, gan ražojošiem uzņēmumiem no jebkuras nozares. Tostarp arī izpratne par to, ka uz uzņēmumu attiecas emisijas visā uzņēmuma vērtību ķēdē, kas veidojas pakārtoto procesu rezultātā ārpus uzņēmuma darbības vai produktu ražošanas procesiem. Teorijā emisiju aprēķināšanas uzdevums šķiet vienkāršs, bet tīri praktiski uzņēmumiem nereti ir grūti saprast, kur un kā sākt. Tieši siltumnīcefekta gāzu (SEG) jeb CO2 emisiju aprēķināšana, mērīšana un mazināšana izrādījās viens no aktuālākajiem jautājumiem Biznesa ilgtspējas padomes dalībniekiem.

Lai ilustrētu dažādos CO2 aprēķināšanas aspektus Latvijā, ceļveža saturs ir papildināts ar praktiskiem piemēriem no Biznesa ilgtspējas padomes uzņēmumu pieredzes, kā arī vērtīgiem ieteikumiem no valsts, starptautisko institūciju, akadēmiskā un nevalstiskā sektora, un citu nozaru ekspertiem, kas ikdienā strādā ar šiem jautājumiem. Noslēgumā ir apkopoti arī galvenie secinājumi par CO2 aprēķināšanas praksi Latvijas uzņēmumos šodien, kā arī ieteikumi, kas var noderēt klimata politikas veidotājiem Latvijā.

Paturpinot ceļvedī aizsākto tēmu par CO2 emisiju noteikšanu uzņēmumu vērtību ķēdē, 2022. gada 14. februārī plkst.11-12 notiks tiešraide “Vai CO2 ir uzņēmumu jaunā EBITDA?” portālā “Delfi”, kā arī Swedbank Latvija Facebook kontā. Tajā piedalīsies un uz skatītāju jautājumiem atbildēs Jānis Brizga, biedrības “Zaļā brīvība” valdes priekšsēdētājs un Latvijas Universitātes pētnieks, Evita Goša, SCHWENK Latvija valdes locekle, Vides un juridiskā direktore un Adriāna Kauliņa, Swedbank Ilgtspējas attīstības vadītāja, Biznesa ilgtspējas padomes kuratore.

Praktiskais ceļvedis uzņēmējiem “CO2 emisiju noteikšana uzņēmuma vērtību ķēdē” ir pirmais izglītojošais materiāls, kas tapis Biznesa ilgtspējas padomes ietvaros. Padomē šobrīd apvienojušies 13 uzņēmumi – Swedbank, Latvijas Finieris, Latvijas dzelzceļš, LMT, ARS, Madara Cosmetics, Valmiermuiža, Dobeles dzirnavnieks, Latvijas graudaudzētāju kooperatīvs VAKS, kūdras ieguves un pārstrādes uzņēmums Laflora, kā arī jaunie dalībnieki AJ Power, Augstsprieguma tīkls, SCHWENK Latvija, kas uzņēmēju kopienai pievienojušies pēdējo mēnešu laikā. Uzņēmumu mērķis ir apmainīties zināšanām, padziļināt izpratni par ilgtspējas praksi un kopīgi veidot ilgtspējīgāku uzņēmējdarbības vidi Latvijā. Biznesa ilgtspējas padome tika izveidota 2021. gadā, atsaucoties Swedbank aicinājumam.

 

 

RUS: Разработан помощник для предпринимателей по расчету эмиссии CO2

 

Papildu informācija:

Jānis Krops

Swedbank mediju attiecību vadītājs

Tālr.: 67444560, 26880381

janis.krops@swedbank.lv

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk