Image

Lai attīstītu uzņēmumu un īstenotu biznesa mērķus, 26% Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) 2024. gadā ir nolēmuši piesaistīt jaunu finansējumu vai investorus, liecina Luminor bankas aptaujas* rezultāti. Baltijas valstu vidū tas ir augstākais rādītājs. Savukārt trešdaļa uzņēmumu šogad plāno paplašināties, un vairums sagaida, ka pārdošanas apjomi pieaugs vai saglabāsies nemainīgi.

Aptaujājot 250 mazos un vidējos uzņēmumus Latvijā, noskaidrots, ka 13% vēlas piesaistīt jaunu finansējumu vai investorus, 7% plāno ņemt aizņēmumu biznesa attīstībai un izaugsmei, 3% grasās aizņemties citam mērķim un vēl tikpat – palielināt apgrozāmos līdzekļus.

Savukārt katrs desmitais (10%) uzņēmums ieplānojis segt esošos kredītus un teju puse (48%) šogad neplāno aizņemties, kā galvenos iemeslus minot pēdējo gadu satricinājumus – nestabilo ģeopolitisko situāciju, augsto inflāciju un cenu kāpumu, kā arī augstās Euribor likmes.

“Neskatoties uz piedzīvoto ekonomikas stagnāciju, aptaujas rezultāti liecina, ka uzņēmēji nepārtraukti domā par sava biznesa attīstību. Tā kā inflācijas kāpums praktiski visā Eiropā ir apslāpēts, var gaidīt, ka kādā brīdī sekos arī Euribor likmju straujāks samazinājums, kas uzņēmējiem mazinās kredīta maksājuma apmēru un atstās vairāk līdzekļu attīstības mērķiem. Tas varētu sekmēt aktivitātes atjaunošanos arī citos Eiropas eksporta tirgos un atjaunot ekonomikas izaugsmi. Novērojam, ka, lai samazinātu ikmēneša izdevumus, uzņēmēji ļoti izsvērti rīkojas ar apgrozāmo līdzekļu finansējumu un neuzkrāj lielus atlikumus noliktavās kā tas bijis iepriekš. Pēc aptaujas datiem daļa uzņēmēju plāno pirms termiņa atmaksāt uzņemtās kredītsaistības, lai gan šādu tendenci bankā vēl nenovērojam,” stāsta Mareks Gurauskas, Luminor Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas vadītājs.

Lielākā uzņēmumu interese par auto līzingu un kredītlīnijām

Biznesa vajadzībām un attīstībai bankas ir izveidojušas virkni daudzveidīgu finanšu pakalpojumu, kur ārpus ikdienas kontu un maksājumu sistēmu nodrošināšanas, pieprasītākie pēc Luminor novērojumiem šobrīd ir līzings un kredītlīniju pakalpojumi. Un, kā apstiprina aptaujātie mazie un vidējie uzņēmumi, viņu lielākā interese uzņēmējdarbības atbalstam šogad būtu par vairākiem finanšu pakalpojumiem, taču galvenokārt par līzingu, banku sniegto garantiju un tirdzniecības finansējumu risinājumiem.

Trešdaļa jeb 32% aptaujāto mazo un vidējo uzņēmumu interesē automašīnu vai iekārtu līzings, 23% – banku garantiju un tirdzniecības finansējuma risinājumi, 22% interesē procentu likmju, valūtu risku pārvaldība un tas, kādus risinājumus izmantot, lai minimizētu naudas un izejvielu pārvaldības riskus, savukārt 18% padziļināti vēlas uzzināt par dažādiem e-komercijas risinājumiem un naudas pārvaldību.

“Tā kā trešdaļa uzņēmumu šogad plāno paplašināties, un vairums sagaida, ka viņu pārdošanas apjomi pieaugs vai saglabāsies nemainīgi, daļai uzņēmēju būs nepieciešams arī bankas atbalsts. Eiropas Investīciju banka (EIB) un Luminor ir parakstījusi līgumu par 115 miljonu eiro finansējumu, lai, nodrošinot samazinātu procentu likmi, kas ļaus aizņemties izdevīgāk, papildus veicinātu mazo un vidējo uzņēmumu, kā arī uzņēmumu ar vidēji lielu kapitālu kreditēšanu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā,” saka Mareks Gurauskas.

* Luminor bankas aptauja veikta 2023. gada beigās, aptaujājot 750 mazo un vidējo uzņēmumu (līdz 249 darbiniekiem) vadītājus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk