Image

Latvijā šobrīd ir izsniegtas 217 tūkstoši kredītkartes, ar kopējo kredītlimita summu ap 370 miljoniem eiro. Vidējais klientiem izsniegtais kredītlimits ir 1631 eiro, un klienti tērē ap 35% no piešķirtā kredītlimita. Visaktīvāk kredītkartes līdzekļus lieto jaunieši un personas ar sliktāku kredītreitingu, vismazāk – seniori un klienti ar augstu kredītreitingu, liecina AS “Kredītinformācijas Birojs” apkopotā informācija.

Klienti vecuma grupā no 18 līdz 25 gadiem vidēji tērē 46% no piešķirtā kredītlimita. Pieaugot iedzīvotāju vecumam, kredītlimita izlietojuma daļa pakāpeniski samazinās. Klienti, kas vecāki par 60 gadiem vidēji tērē tikai 20% no kredītlimita (skat. 1. grafiku).

Pēdējā gada laikā karšu izmantotais limits vidēji palielinājies par 2%. Savukārt, vērtējot klientus pēc kredītreitinga, personas ar visaugstāko jeb A reitingu, gada laikā ir visbūtiskāk samazinājušas izlietotā limita apjomu no 19% uz 14%. Kopumā tendence ir nemainīga, jo sliktāks kredītreitings, jo karšu izlietojums lielāks – klienti ar vissliktāko jeb E reitingu ir tērējuši 85% piešķiro līdzekļu (skat. 2. grafiku).

Mainījušies lietošanas paradumi

Lielākajai daļai jeb 40% izsniegto kredītkaršu limits ir līdz 1000 eiro. Katram trešajam klientam (30%) tas ir no 1000 līdz 2000 eiro, aptuveni ceturtajai daļai (23%) no 2000 līdz 5000 eiro un tikai 6% tas pārsniedz 5000 eiro. Visaugstākais vidējais kredītlimits ir klientiem vecuma grupā no 31 līdz 40 gadiem – 1848 eiro, bet viszemākais jauniešiem no 18 līdz 25 gadiem – 1397 eiro.

“Mūsu apkopotā informācija liecina, ka zināmas izmaiņas kredītkaršu izsniegšanā un lietošanā sakrīt ar Covid-19 laiku. Līdz pandēmijai izsniegto kredītkaršu skaits bija daudz lielāks, tomēr tikai aptuveni puse kredītlimitu patiešām lietoja. Pirmajā pandēmijas gadā bija vērojams būtisks no jauna izsniegto kredītkaršu kritums, taču pēc tam tas atkal pakāpeniski palielinājies. Šobrīd tas pārsniedz pirmspandēmijas līmeni, un lielākā daļa jeb vairāk nekā 90% piešķiro kredītlimitu arī patiešām lieto,” saka AS “Kredītinformācijas Birojs” izpilddirektors Intars Miķelsons.

40% privātpersonu, kuri ir lietojuši kartes kredītlimitu, šīs ir vienīgās aktīvās kredītsaistības, bet 60% klientiem ir arī citas finanšu saistības – visbiežāk patēriņa kredīts (41%), mājokļa kredīts (25%) vai kredītlīnija (18%).

Uzziņai
AS “Kredītinformācijas birojs” ir licencēts kredītbirojs, kas pašlaik pārvalda apjomīgāko fizisko un juridisko personu kredītvēsturu datu bāzi valstī. KIB darbojas saskaņā ar Latvijas Kredītinformācijas biroju likumu, akcionāri ir Latvijas lielākās komercbankas. Uzņēmums ietilpst vienā no lielākajām starptautisko kredītinformācijas pakalpojumu sniedzēju grupām “Creditinfo Grupa”. Plašāk – www.kib.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk