Image

Valsts policijas izmeklēšanas laikā Latvijā atklāts vērienīgs “naudas mūļu” tīkls, kurā, iesaistot vairāk nekā 90 cilvēkus, galvenokārt jauniešus vecumā no 16 līdz 20 gadiem no Latvijas un Vācijas, izkrāpts vairāk nekā pusmiljons eiro. Lai pasargātu sevi no iekļūšanas noziedzīgā rūpalā, par to pat nezinot, banka Citadele apkopojusi biežākās vervēšanas metodes.

Kā liecina Valsts policijas (turpmāk – VP) sniegtā informācija, nupat atklātajā “naudas mūļu” tīklā tika iesaistīti gados jauni Latvijas valsts piederīgie, kas ļāvuši izmantot savus bankas kontus nelegālas naudas ieplūšanai, kas vēlāk pret atlīdzību nodota noziedznieku rīcībā. Tādā veidā legalizēti 555 600 eiro, kas izkrāpti galvenokārt Vācijas iedzīvotājiem.

Izmeklēšanas laikā aizturēti 14 cilvēki, kas bija atbildīgi par nozieguma organizēšanu, turklāt pie kriminālatbildības saukti visi iesaistītie “naudas mūļi”, liecina VP sniegtā informācija.

Kas ir “naudas mūlis”?

Par netīrās naudas kurjeriem jeb “naudas mūļiem” sauc tādas personas, ar kuru starpniecību noziedzīgās grupas pārvieto un legalizē noziedzīgi iegūtus līdzekļus. Noziedznieku savervētais “naudas mūlis” palīdz legalizēt nelikumīgi iegūto naudu, piemēram, pārskaitot to starp dažādiem maksājumu kontiem, tādējādi nopelnot komisijas maksu.

“Atsaucoties uz darba sludinājumiem, paziņu vai pat nezināmu cilvēku neticami labiem piedāvājumiem nopelnīt, jaunieši labprātīgi atdod noziedznieku pārvaldībā savus bankas kontus vai arī piekrīt saņemt izkrāpto naudu. Tad to uzreiz izņem bankomātā, pārskaita tālāk un atdod šiem viltvāržiem. Jauniešus ir viegli apvārdot, jo lielai daļai no viņiem vēl nav stabilu ienākumu, bet ir liels vilinājums nopelnīt, neko nedarot. Lai arī visbiežāk tieši jaunieši iesaistās šāda veida finanšu noziegumos, krāpnieki piesaista arī citas sabiedrības grupas, piemēram, personas, kuras ir sociāli nenodrošinātas un nonākušās naudas grūtībās, bez pastāvīgas dzīvesvietas, jauniebraucējus valstī, bezdarbniekus, un tamlīdzīgi. Redzam arī, ka “naudas mūļiem” tiek ne vien ietekmēta turpmākā sadarbība ar banku, bet, pilnībā nododot savu konta pārvaldību, ilgtermiņā tiek sabojāta kredītvēsture, jo uz jaunieša vārda krāpnieki nereti paņem ātros kredītus, kas pēc tam jauniešiem ir jāatmaksā,”

stāsta Roberts Birzgalis, Citadeles Informācijas tehnoloģiju drošības daļas vadītājs.

Krāpniecības mēģinājumu pazīmes

Rūpīgi lasot tekstu un domājot līdzi, visai ātri var pamanīt vismaz dažas no biežāk sastopamajām pazīmēm, kas liecina par krāpniecības mēģinājumu:

  • mēstules vai saziņa sociālajos tīklos, solot viegli nopelnīt;
  • sludinājumi, kuros norādīts, ka ārvalstu uzņēmumi meklē “vietējos/valsts aģentus”, lai strādātu to labā;
  • darba sludinājumi, kuros tiek piedāvāta liela naudas summa par maznozīmīgām darbībām vai bez tām, neuzskaitot nedz izglītības, nedz pieredzes prasības;
  • darba pienākumi nav aprakstīti, izņemot bankas konta izmantošanu naudas apritei;
  • visa mijiedarbība un darījumi attiecībā uz šo darbu tiek veikti tiešsaistē;
  • e-pasta adrese, kas saistīta ar piedāvājumu, izmanto publiski pieejamos servisus, piemēram, Gmail, Hotmail, Yahoo!;
  • neveikli formulēti teikumi ar gramatikas un pareizrakstības kļūdām.
    Saņemot šādas ziņas, jāievēro īpaši liela piesardzība, jo viens nepareizs solis jau var novest lielās nepatikšanās.

Atbildība ir konta īpašniekam

Citadele uzsver – konta atvēršana vai uzņēmuma izveidošana uz sava vārda pēc trešās personas lūguma un to turpmākas pārvaldīšanas nodošana trešajai personai arī ir noziegums, par ko ir paredzēta kriminālatbildība.

“Nekad neveiciet pārskaitījumus, karšu maksājumus vai naudas izņemšanu bankomātā trešo personu uzdevumā. Arī ja tie ir paziņas vai draugi, jo atbildība par notikušajiem noziedzīgajiem nodarījumiem būs jāuzņemas konta īpašniekam. Jebkuram darījumam jāvērtē būtība un ekonomiskā pamatotība – kāpēc rads vai draugs pats nevar pārskaitīt naudu, kāpēc lūdz to darīt trešajai personai vairākos darījumos un par katru darījumu gatavs maksāt komisiju, kāda ir naudas izcelsme,”

aicina vērtēt Birzgailis.

Ja kādam radušās aizdomas, ka esi iesaistīts noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā, nekavējoties jāpārtrauc naudas pārskaitījumus, un aicinām sazināties ar savu banku un ziņot Valsts policijai.

Par banku Citadele

Banka Citadele misija ir modernizēt banku nozari un sniegt privātpersonām un uzņēmējiem visā Baltijā vairāk iespēju. Banka Citadele ir otrā lielākā banka Latvijā pēc aktīviem un kredītportfeļa apjoma biznesa klientiem. 2021. gadā Baltijā jaunos aizdevumos Citadele izsniedza 1.1 miljardus eiro, kopējam kredītportfelim sasniedzot 2.7 miljardus, savukārt, depozītu apjoms uz 2021.gada beigām veidoja 3.8 miljardus eiro.

Līdztekus klasiskajiem bankas pakalpojumiem banka Citadele saviem klientiem piedāvā virkni jaunākās paaudzes finanšu tehnoloģijās bāzētu pakalpojumu, piemēram,  mūsdienīgu lietotni, bezkontakta norēķinus un zibmaksājumus. Banka Citadele pirmā Baltijā sāka piedāvāt iespēju atvērt kontu ar selfiju, maksāt ar gredzenu un veikt pārskaitījumus uz mobilā tālruņa numuriem.

Bankas Citadele grupa tiek pārvaldīta no Latvijas. Tās meitas uzņēmumi un filiāles darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Papildu informācija:
Kristīne Mennika
Korporatīvās komunikācijas vadītāja
AS “Citadele banka”
Tālr. 26528533          
E-pasts: Kristine.Mennika@citadele.lv
www.citadele.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk