Image

Gatavojoties lielākajam akciju sākotnējam publiskajam piedāvājumam Baltijā, Lietuvas enerģētikas uzņēmums AB “Ignitis Grupė” plāno Nasdaq Vilnius fondu biržā emitēt akcijas, kas atbilst 27,8% no uzņēmuma kapitāla. Ar šī uzņēmuma ienākšanu fondu biržā Baltijā, Latvijas iedzīvotājiem paveras jaunas ieguldījumu iespējas.

“Ar šo sākotnējo publisko akciju piedāvājumu “Ignitis Grupė” pāršķir jaunu lapaspusi Baltijas kapitāla tirgus vēsturē. Uzņēmuma akciju kotēšana biržā ir lielākais šāda veida darījums visās Baltijas valstīs un šādi darījumi iedod jaunu grūdienu visa kapitāla tirgus attīstībai. Tāpēc jo īpašs prieks, ka šajā nozīmīgajā notikumā par vienu no akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma sadarbības partneriem ir izraudzīta Swedbank Lietuva”,

 – saka Swedbank Latvija valdes priekšsēdētājs Reinis Rubenis.

Uzņēmuma akciju sākotnējais publiskais piedāvājums paredz lielāko akciju daļu paturēt Lietuvas valsts īpašumā, ļaujot privātajiem investoriem iegādāties nedaudz mazāk par trešdaļu uzņēmuma.

Kā uzsver biržas Nasdaq Riga valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne,

“Šī uzņēmuma piemērs skaidri parāda kapitāla tirgus lomu uzņēmumu attīstības finansēšanā un to, ka kapitāla piesaiste biržā ir piemērota arī stratēģiskiem uzņēmumiem – to ir iespējams izdarīt valstij paturot kontrolpaketi, dodot valsts iedzīvotājiem iespēju ieguldīt savus uzkrājumus uzņēmuma akcijās ar skaidru dividenžu politiku, tādā veidā vairojot savu nākotnes labklājību.”

Atbilstoši uzņēmuma publicētajai informācijai akciju cena sākotnējā publiskajā piedāvājumā varētu svārstīties no 22,5 līdz 28 eiro par akciju. Enerģētikas uzņēmums plāno izmantot šī piedāvājuma rezultātā iegūto finansējumu, lai ieguldītu ilgtspējīga biznesa attīstībā. “Zaļās” enerģijas ģenerācijas jaudu līdz 2030.gadam plānots palielināt no 1,1 līdz 4 GW, kamēr oglekļa dioksīda (CO2) emisijas plānots pilnībā pārtraukt līdz 2050.gadam. Investoru interesi  varētu piesaistīt arī uzņēmuma publicētajā informācijā paustais plāns par šo finanšu gadu saviem akcionāriem dividendēs izmaksāt 85 miljonus eiro ar iespējamo dividenžu apjoma ikgadēju pieaugumu par 3%.

Akciju emisijas laikā iegūtie līdzekļi tiks izmantoti infrastruktūru uzlabojošos projektos, kā piemēram, elektrības pārvades uzlabojumos, viedtehnoloģiju ieviešanā, elektroenerģijas tīkla digitālo risinājumu ieviešanā, kā arī atjaunojamās enerģijas ražošanā Baltijas valstīs un Polijā. Uzņēmums ir viens no lielākajiem enerģijas piegādātājiem Baltijā, kas darbojas arī Polijā un Somijā.

Swedbank klientiem ir iespēja ar bankas starpniecību pieteikties šī uzņēmuma akciju iegādei akciju sākotnējā  publiskā piedāvājuma ietvaros. Kad tas būs veiksmīgi aizvadīts, uzņēmuma akcijas plānots kotēt Nasdaq Vilnius fondu biržā.

Atgādinām, ka no pērnā gada, lai sekmētu ieguldījumu kultūras veicināšanu Latvijā, Swedbank piedāvā iespēju privātpersonu klientiem pirkt un pārdot vērtspapīrus Baltijas biržās bez komisijas maksas. Turklāt no šī gada ir pilnībā atcelta arī vērtspapīru glabāšanas maksa Swedbank kontos visiem vērtspapīru portfeļiem līdz 30 000 eiro.

Šajā preses relīzē iekļautajai informācijai ir tikai informatīva nozīme un tā nekādā veidā nevar tikt uzskatīta par rekomendāciju vai ieteikumu jebkādu vērtspapīru iegādei vai pārdošanai. Pirms jebkuru iespējamo  ieguldījumu veikšanas  ir rūpīgi jāiepazīstas ar attiecīgā vērtspapīru piedāvājuma prospektu un visiem piedāvājuma noteikumiem.

Papildu informācijai:

Jānis Krops

Swedbank Mediju attiecību vadītājs

Tālr.: 67444560, 26880381

janis.krops@swedbank.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk