Image
Canva

Šī gada pirmajā ceturksnī Luminor bankas darbība apliecina uzlabotus biznesa rezultātus un stabilu kredītu kvalitāti. Ienākumus nenesošo aizdevumu apjoms ir rekordzemā 1,2% līmenī no bruto aizdevumiem.

Īstenojot savu biznesa stratēģiju, banka turpina atbalstīt klientus ar uzlabotiem  pakalpojumiem privātpersonām, saglabājot tirgus daļu jaunu mājokļu kreditēšanā, paaugstinot termiņdepozītu noguldījumu likmes un palielinot aktīvo klientu loku. Korporatīvajā segmentā Luminor turpina būt vadošais obligāciju emisiju organizētājs Baltijā, un banka novēroja ievērojamu noguldījuma apjoma pieaugumu.

Reaģējot uz ekonomikas izaugsmes palēnināšanos un procentu likmju kāpumu, pirmajā ceturksnī Baltijas valstīs samazinājās pieprasījums pēc jauniem kredītiem, savukārt klientu noguldījumu apmēri pieauga. Šajos apstākļos banka uzlaboja neto ienākumus no procentiem, kas pēc ilgstoši piedzīvotajām ārkārtīgi zemajām procentu likmēm pieauga, kā arī paaugstināja darbības efektivitāti, kā rezultātā pieauga neto peļņa.

“Neraugoties uz ekonomisko sabremzēšanos, turpinājām uzrādīt stabilus finanšu rādītājus. Pērn pēc Eiropas Centrālā bankas lēmumiem, reaģējot uz straujo inflācijas kāpumu, atsākās straujš Euribor likmju kāpums, kas turpinās arī šogad un ietekmē lielāko daļu Latvijas kredītņēmējus. Attiecīgi tiek novērots arī kreditēšanas tirgus aktivitātes samazinājums. Tomēr Luminor izsniegtais finansējuma apjoms Latvijā šī gada pirmajā ceturksnī ir pieaudzis par 43,3 miljoniem eiro, sasniedzot 2,95 miljardus eiro, salīdzinot ar šo pašu periodu pērn. Augot depozītu likmēm, palielinājušies mūsu klientu veiktie noguldījumi Latvijā – par 229 miljoniem eiro jeb 8%, sasniedzot 3,08 miljardus eiro. Lai arī mūsu aptauja liecina, ka lielākā daļa iedzīvotāju neplāno noguldīt savus līdzekļus, mūsu novērojumi liecina, ka iedzīvotāji meklē arvien jaunas iespējas, lai uzkrātie finanšu līdzekļi strauji nezaudētu savu vērtību, tostarp ar noguldījumu palīdzību. Tāpat redzam, ka atjaunojusies klientu interese par termiņnoguldījumiem,” saka Kerli Vares, Luminor bankas vadītāja Latvijā.

Šogad banka ieguldīja IT sistēmās, īstenoja aktivitātes vides, sociālās un korporatīvās pārvaldības (ESG) mērķu sasniegšanā, kā arī turpināja stiprināt  drošības un normatīvās atbilstības procesus.

“Bankas stabilie rezultāti gada pirmajā ceturksnī, tostarp ieņēmumu pieaugums, uzlabotā likviditāte un kapitāla pozīcijas ir ļāvušas mums turpināt investīcijas IT sistēmās un procesos, lai uzlabotu klientu pieredzi. Neskatoties uz nenoteiktību attiecībā uz ekonomikas attīstību, esam pārliecināti par Baltijas reģiona stabilitāti. Pateicoties stabilajai finansiālajai pozīcijai un piesardzīgajai riska pārvaldībai, Luminor spēj īstenot savu stratēģiju, uzlabojot bankas klientu un Baltijas valstu finansiālo situāciju,” saka Peters Boseks, Luminor bankas valdes priekšsēdētājs.

Luminor neto peļņa 2023. gada pirmajā ceturksnī sasniedza 60,3 miljonus eiro, kas ir par 49,6% vairāk nekā 2022. gada ceturtajā ceturksnī, kad peļņu veidoja 40,3 miljoni eiro. Tā kā banka veica vērienīgas investīcijas IT sistēmās un procesos, dažādi darbības uzturēšanas izdevumi pieauga par 37%.

Lai arī nedaudz mazāk nekā pagājušajā gadā, Luminor palielināja uzkrājumu ienākumus nenesošiem kredītiem, saglabājot neto peļņu. Bankas izlīdzinātā pašu kapitāla atdeve palielinājās līdz 15,2%, bet kopējais kapitāla rādītājs pieauga līdz 49,9%.

Luminor saglabā spēcīgu likviditātes un kapitāla pozīciju. Ceturkšņa beigās bankas pamatkapitāla, pašu kapitāla (Tier 1) un kopējais kapitāla rādītājs, ieskaitot perioda peļņu, bija 20,4%.

Luminor 2023. gada 1. ceturkšņa pārskats angļu valodā ir pieejams šeit.

Par Luminor

Luminor ir vadošā neatkarīgā banka Baltijas valstīs un trešais lielākais finanšu pakalpojumu sniedzējs reģionā. Mēs nodrošinām finanšu pakalpojumus privātpersonām, ģimenēm un uzņēmumiem. Tāpat kā Igaunijas, Latvijas un Lietuvas tirgi, mēs esam jauni, dinamiski un vērsti uz nākotni.

Papildu informācija:
Zelma Strupka
Luminor sabiedrisko attiecību projektu vadītāja
Tālr.: 29950107
E-pasts: Zelma.Strupka@luminorgroup.com

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk