Image

Šī gada janvāra beigās Baltijas valstīs reģistrēto bezdarbnieku skaits pārsniedza 411 tūkstošus, kas ir par 62 % vairāk nekā attiecīgajā laikā 2020. gadā[1]. Vienlaikus par 49 % pieaudzis arī izsniegto slimības lapu skaits[2]. Lai kompensētu personas ienākumu kritumu pagaidu darbnespējas vai pagaidu bezdarba gadījumā, Luminor banka sadarbībā ar Gjensedige izstrādājusi jaunu finanšu risinājumu – kredītmaksājumu apdrošināšanu.

Salīdzinot ar datiem pirms gada, 2021. gada janvārī Baltijas valstīs par gandrīz divām trešdaļām ir pieaudzis reģistrēto bezdarbnieku skaits. Latvijā bezdarbnieku skaits pieauga par 23 %, sasniedzot 72,6 tūkstošus. Igaunijā pieaugums bija 54 %, bet Lietuvā reģistrēto bezdarbnieku skaits palielinājās par 79 % un sasniedza 282 tūkstošus. Pēdējo reizi šāds bezdarbnieku skaits kaimiņvalstī bija pirms teju 10 gadiem, 2011. gadā.

Vienlaikus visās Baltijas valstīs turpina pieaugt izsniegto slimības lapu skaits, kas negatīvi ietekmē iedzīvotāju finansiālo stāvokli. Latvijā 2021. gada janvārī izsniegts 71 tūkstotis, Igaunijā 39 tūkstoši, bet Lietuvā 120 tūkstoši darbnespējas lapas. Salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn, pieaugums visās valstīs ir rekordaugsts, attiecīgi 46 % Latvijā, 44 % Igaunijā un 52.5 % Lietuvā. Latvijā vidēji katrs trešais jeb 35 % iedzīvotāju darbspējas vecumā 2020. gadā izmantoja slimības lapas, un kopējais slimības dienu skaits gada laikā ir bijis vidēji 50 dienas uz vienu slimnieku. Lietuvā slimības lapu pērn izmantoja 32% no darbspējas vecuma cilvēkiem un gadā viens slimnieks ārstējās 29 dienas, bet Igaunijā slimoja 26 % iedzīvotāju un darbnespējā pavadīja 32 dienas gadā.

“Lai arī Baltijas valstīs strādājošiem tiek nodrošināts bezdarbnieka un slimības pabalsts, to apmērs ne vienmēr ir pietiekams, lai segtu uzņemtās kredītsaistības un parūpētos par ģimenes vajadzībām. Atbildot uz augstajiem rādītājiem gan bezdarbnieku, gan izsniegto slimības lapu skaita ziņā, esam ieviesuši jaunu apdrošināšanas produktu saviem klientiem, kam mūsu bankā ir ilgtermiņa kredītsaistības. Tā mērķis ir palīdzēt saglabāt ierasto dzīves līmeni, ja veselības problēmu vai bērna slimības dēļ jāpaliek uz slimības lapas vairāk nekā 30 dienas, kā arī pēkšņa bezdarba gadījumos. Iestājoties riskam, klienti saņems naudas līdzekļus savā kontā, un tos varēs iztērēt, lai samaksātu esošos kredītmaksājumus bankā vai novirzīt līdzekļus citiem tēriņiem. Ceram, ka tādējādi sniegsim klientiem papildu drošību par savu finansiālo situāciju ilgtermiņā,”

– stāsta Armands Jaševs, Luminor apdrošināšanas produktu vadītājs.

Kredītmaksājumu apdrošināšana pieejama Luminor klientiem, kuriem banka izsniegusi mājokļa vai patēriņa kredītu. Atkarībā no ikmēneša kredītmaksājuma apmēra klientiem ir iespēja izvēlēties vienu no apdrošināšanas segumiem. Piemēram, ja kredītmaksājums ir 170 eiro, tad var izvēlēties optimālo segumu, kas nodrošina 200 eiro kompensāciju katru mēnesi par mēnešmaksu 7,50 eiro. Alternatīva iespēja ir izvēlēties minimālo segumu ar apdrošināšanas prēmijas maksājumu četri eiro mēnesī un solīto mēneša atlīdzību 100 eiro, kas pienākas tad, ja iestājas kāds no riskiem. Apdrošināšanas prēmiju maksājumi paliek konstanti visa apdrošināšanas līguma laikā, jo to neietekmē kredītmaksājuma svārstības.

Papildu informācija:
Inese Kronberga
Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 29215409
E-pasts: Inese.Kronberga@luminorgroup.com

[1] LV:  Nodarbinātības valsts aģentūra; LT: Employment Service Under the Ministry of Social Security and Labour of the Republic of Lithuania; EE: Eesti Töötukassa.

[2] LV: Nacionālais veselības dienests; LT: Sodra; EE: Eesti Haigekassa

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk