Image

2024. gada 25. janvārī starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s apstiprināja bankas Citadele Baa2 kredītreitingu, mainot nākotnes prognozi uz pozitīvu.

“Moody’s kredītreitinga apstiprināšana un nākotnes prognozes paaugstināšana uz pozitīvu ir apliecinājums bankas spēcīgajiem finanšu rādītājiem. Tas apstiprina, ka esam izvēlējušies pareizo ceļu, lai sasniegtu mūsu ilgtermiņa stratēģiju kļūt par vadošo finanšu pakalpojumu sniedzēju Baltijā. Esam gandarīti, ka, neraugoties uz sarežģīto ekonomisko vidi 2023. gadā, nodrošinājām, ka banka strādā ar spēcīgiem kapitāla un likviditātes rādītājiem un turpinājām attīstīt un ieviest dažādus jaunus produktus un pakalpojumus saviem klientiem,” saka Johans Akerbloms (Johan Åkerblom), bankas Citadele valdes priekšsēdētājs.

Reitinga nākotnes prognoze ir paaugstināta no stabilas uz pozitīvu, atspoguļojot Moody’s viedokli, ka banka nākamo 12-18 mēnešu laikā turpinās darbu ar spēcīgiem kapitāla un peļņas rādītājiem un stabilu kredītu kvalitāti.

Apstiprinot bankas Citadele ilgtermiņa noguldījumu reitingu Baa2 un nenodrošināto obligāciju reitingu Baa3, Moody’s ir ņēmis vērā peļņas rādītāju uzlabošanos 2023. gadā un stabilu peļņas prognozi nākamajos ceturkšņos, neskatoties uz pieņēmumu, ka 2023. gada trešajā ceturksnī procentu likmes bija sasniegušas augstāko punktu, Latvijas noteikto 2 % hipotekāro kredītu nodevu un 20 % efektīvo uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi. Bankas Citadele kapitalizācija ir palielinājusies, un kredītu kvalitāte 2023. gada laikā ir saglabājusies laba, slikto kredītu rādītājam 2023. gada septembra beigās veidojot 2.36 %.

Kā iepriekš ziņots, norit darbs pie bankas Citadele stratēģisko alternatīvu izvērtēšanas. Reitingu apstiprinājums balstīts bankas esošajā stratēģijā, t.sk. kapitāla un finansēšanas plānu izvērtējumā. Moody’s apstiprinātie reitingi ietver arī bankas īstermiņa depozītu reitingu P-2 līmenī un nenodrošināto obligāciju reitingu Baa3 līmenī. Ilgtermiņa un īstermiņa sadarbības partnera riska reitings (CRR) tika apstiprināti Baa1/P-2 līmenī, BCA/koriģētais BCA tika apstiprināti ba1 līmenī.

Par Citadeles Grupu

Citadele ir vienīgā Baltijas valstu banka, kuras galvenā mītne atrodas Latvijā, kas nodrošina proporcionāli lielāku ieguldījumu Latvijas ekonomikā. 2023. gada 9 mēnešos Citadele 70 % no pamatdarbības ieņēmumiem guva no darbības Latvijā un uz 30. septembri 74 % no pamatdarbībā nodarbinātajiem darbiniekiem bija nodarbināti Latvijā. Sociālās apdrošināšanas un iedzīvotāju ienākuma nodokļa iemaksa Latvijas valsts budžetā 2023. gada deviņos mēnešos sasniedza gandrīz sniedza 13 miljonus eiro.

Citadeles misija ir modernizēt finanšu nozari un sniegt privātpersonām un uzņēmējiem visā Baltijā vairāk iespēju. 2023. gada 9 mēnešos banka Citadele jaunos aizdevumos bija izsniegusi 621 miljonu eiro, kopējam kredītportfelim sasniedzot 2,9 miljardus, un depozītu apjoms veidoja 3,8 miljardus eiro.

Līdztekus klasiskajiem bankas pakalpojumiem banka Citadele saviem klientiem piedāvā virkni jaunākās paaudzes finanšu tehnoloģijās bāzētu pakalpojumu,piemēram, mūsdienīgu lietotni, bezkontakta norēķinus un zibmaksājumus. Citadele pirmā Baltijā privātpersonām sāka piedāvāt iespēju atvērt kontu ar selfiju, maksāt ar gredzenu un veikt pārskaitījumus uz mobilā tālruņa numuriem. Savukārt uzņēmumi aktīvi izmanto iespēju ne vien atvērt kontu attālināti un pieteikties finansējumam sava biznesa attīstībai, bet arī pieņemt maksājumus ar Citadele Phone POS lietotni un universālo e-komercijas risinājumu Klix.

Banka Citadele ir Grupas mātes uzņēmums Latvijā, un tās meitas uzņēmumi un filiāles darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk