Image

Sabiedrības un katra indivīda labklājībai ir vajadzīga laba finanšu veselība, par kuru jāsāk rūpēties jau skolas gados, veidojot izpratni, kas ir nauda, kāpēc svarīga budžeta plānošana, kā pelnīt naudu un kā to gudri ieguldīt. Tāpēc, turpinot pērn aizsākto tradīciju, arī šogad “Swedbank” aicina iesaistīties finanšu pratības iniciatīvā “Naudas diena”, kas notiks 31. oktobrī tiešsaistē visās Latvijas skolās. Ņemot vērā aizvadītā gada lielo interesi un atsaucību, šoreiz “Naudas diena” tiks organizēta visās klašu grupās – no 1. līdz 12. klasei.

“Naudas diena” ir aizraujošs pasākums visām klašu grupām par dažādiem tematiem, vieglā un saistošā veidā vairojot skolēnu izpratni par naudas lietām. Tā būs tiešsaistes kopā mācīšanās, skatīšanās un darīšana, ekspertu pavadībā apgūstot dažādas naudai veltītas tēmas, bet noslēgumā – enerģiskās grupas “Citi Zēni” koncerts.

“Mēs esam ļoti gandarīti, ka pērn mums pievienojās vairāk nekā 1500 klašu jeb vairāk nekā trešdaļa no visām klasēm Latvijā 2.–4. klašu grupā, kam bija paredzēta pirmā “Naudas diena”. Šāda atsaucība kārtējo reizi apliecina – Latvijas sabiedrībai ir ļoti vajadzīgas zināšanas par naudas lietām un kārtīgs, stabils pamats drošai nākotnei, kas jāieliek jau bērnībā. Jo ātrāk bērni apgūst finanšu pratību, jo vieglāk viņiem dzīvē klāsies un jo lielāka būs viņu un visas Latvijas sabiedrības labklājība. Mēs ceram, ka šogad “Naudas diena” pulcēs vēl kuplāku interesentu loku visās klašu grupās un būs noderīgs palīgs, iepazīstinot jauniešus ar dažādiem naudas plānošanas, krāšanas un ieguldīšanas aspektiem,” saka Swedbank Finanšu institūta vadītājs Reinis Jansons.

”Latvijas attīstība ir atkarīga no tā, cik daudz mums Latvijā būs gudru, labi izglītotu cilvēku, kuri spēj radīt un ieviest inovācijas, un arī no prātīgām investīcijām ekonomikas attīstībā. Skolēni, kuri piedalās finanšu plānošanas un finanšu pratības apmācībās, drīz izaugs un kļūs par mūsu ekonomikas virzītājspēku. Tāpēc darbs, kuru veic “Naudas diena” ar partneriem, ir svarīgs mūsu valsts nākotnei,” uzsver izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša.

“Šodienas bērni un jaunieši ir tie, kas jau pavisam tuvā nākotnē rūpēsies ne vien par saviem maciņiem, bet arī par mūsu valsts finansēm. Gudra saimniekošana nepieciešama katrās mājās un arī valstī kopumā, tāpēc apgūt to, kā rīkoties ar naudu, kā plānot budžetu un kā veidot iekrājumus, ir svarīgi ikvienam. Tāpat jau skolas gados svarīgi iemācīties, ko nozīmē gudri ieguldīt pieejamos līdzekļus dažādos finanšu instrumentos. Tāpēc priecājos, ka iniciatīva “Naudas diena” turpinās un iesaista arvien vairāk jaunu cilvēku apgūt ar naudu un finanšu plānošanu saistītus jautājumus,” norāda Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Ploka.

“Naudas dienā” kopā ar “Swedbank” Finanšu institūta ekspertiem 1. un 2. klašu skolēni uzzinās, kā radusies nauda, kāpēc tā ir vajadzīga, kādi ir naudas veidi, kas ir banknotes, kas – monētas un kas – elektroniskā nauda un kā naudu iegūst.

3.–5. klašu audzēkņi apgūs, kā gudri rīkoties ar naudu, noskaidros, kā atšķirt vēlmes no vajadzībām, kāpēc ir svarīgi izvirzīt mērķus un kā tiem sakrāt naudu.

6. un 7. klases pētīs budžeta ienākumu un izdevumu pozīcijas – kas ir budžets, kāpēc vispār kāds to plāno, kā ienākumi un izdevumi kopā veido skolēna, ģimenes vai skolas budžetu un ko darīt, kad naudas pietrūkst vai veidojas pārpalikums.

8.–9. klases gatavosies karjerai un atklās, kāpēc jāmācās visu dzīvi, kā mūsdienu tehnoloģijas ietekmē dažādas profesijas un vai mākslīgais intelekts ir palīgs vai apdraudējums, kā palielināt savus ienākumus, ja ar algu vien nepietiek, un ko darīt jau tagad, lai nākotnē būtu lielāka iespēja nopelnīt vairāk naudas.

Savukārt 10.–12. klašu skolēni tiks iepazīstināti ar ieguldījumu mākslu: kur un kā ieguldīt, lai ieguldījumi būtu ienesīgi un saskanētu ar vēlmēm, kā novērtēt riskus, izvēlēties drošāko ceļu un nekrist krāpnieku nagos.

“Naudas diena” norisināsies 31. oktobrī tiešsaistē visās Latvijas skolās, un dalība tajā ir bez maksas. Lai piedalītos, skolotāji aicināti līdz 25. oktobrim reģistrēt savu klasi “Naudas dienai” šeit: https://naudasdiena.lv/.

Papildu informācija:
Reinis Jansons
Swedbank Finanšu institūta vadītājs
Reinis.Jansons@swedbank.lv
Tel.: +371 29279686
https://blog.swedbank.lv/

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk