Image

Luminor bankas dati liecina, ka, lai arī iemaksas 3. pensiju līmenī iedzīvotāji sāk veikt no 30 gadu vecuma, lielākoties tas notiek pēc 40 gadu vecuma sasniegšanas. Saskaņā ar bankas datiem vidējais klientu vecums, pievienojoties pensiju 3. līmenim, ir 42 gadi, bet vidējais dalībnieku vecums – 49 gadi.

“Savu līdzekļu novirzīšana 3. pensiju līmenim ir viens no drošākajiem veidiem, kā ne tikai audzēt savu finansiālo kapitālu, bet arī rūpēties par pietiekamiem uzkrājumiem vecumdienās. Lai gan pēdējos gados ir nedaudz samazinājies vecums, kad iedzīvotāji pievienojas pensiju 3. līmenim, tomēr kopumā tendence paliek nemainīga – gados jauniem iedzīvotājiem interese par uzkrājumu veidošanu ar šāda instrumenta palīdzību ir salīdzinoši neliela. Lai gan arī sākot veidot uzkrājumu pēc 40 gadu vecuma līdz pensijai var sakrāt būtisku naudas summu, it sevišķi darot to regulāri, tomēr,  uzņemoties šādas finansiālas rūpes jau agrākā vecumā un sākot veikt iemaksas 3. pensiju līmenī, tā būtu ievērojami lielāka,” saka Luminor aktīvu pārvaldīšanas un pensiju daļas vadītājs Baltijā Atis Krūmiņš.

Kā liecina Luminor bankas ekspertu aprēķini, sākot veikt iemaksas 3. pensiju līmenī jau pēc 20 gadu vecuma, ir iespējams uzkrāt pat trīs reizes lielāku summu, nekā iemaksas sākot veikt pēc 40 gadu vecuma. Tas galvenokārt iespējams, ņemot vērā salikto procentu likumu, kad jau nopelnītie procenti turpina pelnīt jaunus procentus. Piemēram, ja uzkrājumi tiek veikti no 40 līdz 60 gadu vecumam 50 eiro apmērā ar pensiju plānu ienesīgumu 5% gadā, tad tiks iekrāti aptuveni 20 000 eiro. Savukārt šādus pašus uzkrājumus veicot jau no 20 gadu vecuma līdz 60 gadu vecumam, uzkrātā summa sasniegs aptuveni 74 000 eiro, kas nozīmē, ka divas reizes ilgāks uzkrājuma periods ļauj uzkrāt vairāk nekā trīs reizes lielāku kapitālu.*

Bankas eksperts norāda, ka vidējo pensiju 3. līmeņa dalībnieku vecumu ietekmē arī tas, ka lielākā daļa pensijas uzkrājumu neizņem 55 gados, kas ir ātrākais iespējamais izņemšanas laiks, bet turpina uzkrāt līdz pensionēšanās vecumam, kas iezīmē labu tendenci un cilvēku vēlmi turpināt uzkrāt darbspējīgā vecumā, lai nodrošinātu sev papildu iekrājumus vecumdienās. Šī iemesla dēļ no pensiju 3. līmeņa dalībniekiem virs 55 gadiem ir 31% dalībnieku.

Lielākā daļa – no 40 gadu vecuma

Trešdaļa (33%) Luminor 3. pensiju līmeņa dalībnieku ir vecuma grupā no 41 līdz 51 gadam, ceturtā daļa (25%) – no 52 līdz 62 gadiem un vēl tikpat no 30 līdz 40 gadiem. Tomēr mazākā daļa 3. pensiju līmeņa dalībnieku ir jaunāki par 29 gadiem, un arī šogad šī tendence nav būtiski mainījusies. Tas varētu būt saistīts ar jaunāka gadagājuma cilvēku vēlmi meklēt alternatīvus ieguldīšanas līdzekļus, kur, iespējams, piekļūšana naudas līdzekļiem ir tūlītēja vai arī mazāku informētību par šī uzkrājuma veida ilgtermiņa priekšrocībām.

Salīdzinot ar iepriekšējā gadu, kopumā iemaksu apjoms pensiju 3. līmenī saglabājas pagājušā gada līmenī. Kā norāda bankas eksperts, tas saistīts gan ar norisēm finanšu tirgos, gan arī ar augto inflāciju, klientu piesardzību un ierobežotām iespējām palielināt uzkrājumu apjomu.

* Norādītajos piemēros netiek ņemts vērā iedzīvotāju ienākumu nodokļa atmaksas pienesums.

Papildu informācija:
Zelma Strupka
Luminor sabiedrisko attiecību projektu vadītāja
Tālr.: 29950107
E-pasts: Zelma.Strupka@luminorgroup.com

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk