Image

Nekustamā īpašuma tirgū vērojama pozitīva tendence – pirmā pusgada beigās darījumu skaits reģionos ir pieaudzis, pārspējot pirms pandēmijas un 2019. gada pēdējā ceturkšņa rādītājus.

Dati liecina, ka salīdzinot ar gada sākumu, ārkārtas situācijas mēnešos nekustamā īpašuma darījumu skaits reģionos samazinājies uz pusi, savukārt 2020. gada pirmā pusgada beigās nekustamā īpašuma darījumu skaits par 13% pārsniedz janvārī reģistrēto darījumu skaitu.

Arī Rīgas reģionā darījumu skaits ir atgriezies, savukārt Rīgā tas vēl nav sasniedzis gada sākuma rādītājus.

Ekonomists: atkopšanās straujums turpina pārsteigt

“Mājoklis ir viens no galvenajiem apsvērumiem, ko ģimenes ņem vērā, kad domā par ģimenes pieaugumu. Kā noskaidrojām aptaujā, ja ģimenēm būtu pieejams piemērots mājoklis, 55% ģimeņu velētos vismaz trīs bērnus. Un lielākās ģimenes vēlas tieši reģionos dzīvojošie iedzīvotāji. Līdz ar to tendence par nekustamā īpašuma darījuma pieaugumu reģionos īr īpaši pozitīva,”

 – stāsta Anna Fišere–Kaļķe, Citadeles privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītāja Baltijā.

Mārtiņš Āboliņš, Citadeles ekonomists:

“Vērtējot aktuālos Latvijas ekonomikas ciparus, Covid-19 krīze kļūst arvien nemanāmāka un atkopšanās straujums turpina pārsteigt. Arī Google mobilitātes dati liecina, ka Latvijas ekonomikai veicas ievērojami labāk nekā vidēji citām pasaules valstīm. Vienlaikus, runājot par atveseļošanās iespējām un datiem, jāatceras, ka vīruss nav pazudis.”

Potenciālo īpašumu reģionos klientiem jāvērtē īpaši rūpīgi

“Citadele vienmēr ir finansējusi un turpina finansēt klientus, kuri vēlās iegādāties mājokļus reģionos. Katrs gadījums tiek izskatīts individuāli, ņemot vērā nekustamā īpašuma stāvokli, infrastruktūru, ēku skaitu un pirkuma cenu,” saka Citadeles privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītāja Baltijā, papildinot, ka, izvērtējot kredīta pieteikumu un piešķiramo summu, banka ņem vērā nekustamā īpašuma iegādes jeb vērtības cenu. “Nekustamā īpašuma cenu veido ne tikai pats īpašums, bet arī reģionāla attīstības plāns un īpašumam apkārt esošā infrastruktūra – kur īpašums atrodas, kāds ir attālums no tuvākās lielās pilsētas, slimnīcas, skolām, bērnudārziem, veikaliem, sabiedriskā transporta pieturām utt. Īpaši reģionos jāņem vērā fakts, ka dažiem īpašumiem ir papildus apgrūtinājumi, kas bieži ir arī atspoguļoti Zemesgrāmatā, piemēram, aizsargzonas, pierobeža zona, dabas rezervāti, sarkanās līnijas utt., kas ir jāņem vērā dēļ to ietekmes uz īpašuma vērtību,”

 – skaidro Anna Fišere-Kaļķe.

Nepieciešami pietiekami, regulāri un caurspīdīgi ienākumi

Hipotekārā kredīta saņemšanai ir nepieciešami regulāri, caurspīdīgi un pietiekami ienākumi. Kopumā ģimenes pārdomāti ņem kredītus un rūpīgi izvērtē īpašuma cenu, platību un atrašanās vietu. Pēdējo mēnešu notikumi ir veicinājuši klientu paradumu maiņu – 80% klientu un potenciālo klientu hipotekārās kreditēšanas pieprasījumus iesniedz digitāli. Savukārt daļa klientu ārkārtējās situācijas laikā ieņēma nogaidošu pozīciju – pieteikumu aizpildīja, bet līdz īpašuma iegādei nenonāca. Situācijai valstī uzlabojoties, redzējām gan pieteikumu, gan noslēgto darījuma skaita pieaugumu. To daļēji varam arī skaidrot ar to, cik pieteikuma process ir kļuvis ērts un vienkāršs – šobrīd pie mums pieteikumu var aizpildīt jebkuras bankas klients, kā arī dokumenti tiek automātiski ievākti no dažādiem reģistriem, līdz ar to pieteikuma process aizņem desmit minūtes, un atbildi jau var saņemt dienas laikā.

Reprezentatīvu aptauju jūlija beigās veica pētījumu aģentūra Norstat, un atbildes sniedza 1012 respondenti visā Latvijā vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Par banku Citadele

Citadeles misija ir modernizēt banku nozari un sniegt klientiem un biznesam visā Baltijā vairāk iespēju.

Līdzās klasiskajiem bankas pakalpojumiem Citadele saviem klientiem piedāvā virkni jaunākās paaudzes finanšu tehnoloģijās bāzētu pakalpojumu: sākot ar mūsdienīgu lietotni, bezkontakta norēķiniem un zibmaksājumiem, un beidzot, kā pirmie Baltijā, piedāvājot atvērt kontu ar selfiju, maksāt ar gredzenu un uz mobilā tālruņa numuriem.

Citadele ir trešā lielākā banka Latvijā pēc klientu skaita. Citadeles grupa tiek pārvaldīta no Latvijas. Tās meitas uzņēmumi un filiāles darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

 

Papildu informācija:

Kristīne Mennika

Korporatīvās komunikācijas vadītāja

AS “Citadele banka”

Tālr. 26528533

E-pasts: Kristine.Mennika@citadele.lv

www.citadele.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk