Image
Canva

Lai arī nupat sākusies vasaras sezona un siltāki laikapstākļi, 27% Latvijas iedzīvotāju jau tagad veido uzkrājumu nākamajai apkures sezonai, liecina SEB bankas veiktā aptauja*. Puse no viņiem šim mērķim atvēl līdz 50 eiro mēnesī.

Domājot par uzkrājuma veidošanu nākamajai apkures sezonai jau šobrīd, vasaras sezonas sākumā, piektā daļa jeb 21% no tiem, kuri uzkrājumu veido, šim mērķim novirza 51-100 eiro mēnesī, savukārt 14% tam atvēl no 101 līdz 200 eiro mēnesī un tikpat – pat vairāk nekā 200 eiro mēnesī.

Kopumā jau šobrīd uzkrājumu nākamā gada apkures sezonai veido 28% vīriešu un 25% sieviešu. Vīrieši uzkrājumam novirza vairāk naudas līdzekļu nekā sievietes, piemēram, summu līdz 100 eiro mēnesī šim mērķim novirza 67% vīriešu un 75% sieviešu, savukārt vairāk nekā 200 eiro mēnesī – 17% vīriešu un 12% sieviešu.

“Iepriekšējās apkures sezonas augstie rēķini un to radītais finansiālais stress bija nepatīkams izaicinājums. Patlaban situācija enerģijas tirgū ir būtiski normalizējusies un līdzīga scenārija atkārtošanās ir zema. Tomēr tas, ka 27% iedzīvotāju ir sākuši veidot uzkrājumus nākamajai sezonai, ir apsveicami, jo nenoteiktības aspekti attiecībā uz enerģijas tirgu, piemēram, gāzes cenām, joprojām pastāv. Tādēļ šādu ziemas krājumu sagatavošana ļaus izvairīties no lieka finansiālā stresa. Savukārt, ja ziema paies bez liekiem satricinājumiem, uzkrājumi būs patīkams drošības spilvens citiem dzīves negaidītiem pavērsieniem, ieguldījumu papildināšanai vai pirmā iemaksa lielākam pirkumam,” norāda SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis.

Visbiežāk uzkrājumu veido iedzīvotāji vecumā no 40-49 gadiem (31%) un seniori vecāki par 60 gadiem (31%), savukārt vismazāk uzkrājuma veidošana, gatavojoties apkures sezonai, ir aktuāla jaunākiem iedzīvotājiem no 18 līdz 39 gadu vecumā (22%).

Vērtējot reģionāli, redzams, ka aktīvāki uzkrājumu veidotāji apkures sezonai ir Pierīgas iedzīvotāji (29%), tikai nedaudz mazāk to dara Kurzemes (28%) un Zemgales (28%) iedzīvotāji, kā arī Latgales iemītnieki (27%). Tāpat par finansēm nākamās sezonas apkures rēķinu nomaksai jau šobrīd rūpējas 26% vidzemnieku, kā arī ceturtā daļa jeb 25% rīdzinieku.

*Iedzīvotāju aptauju Latvijā pēc SEB bankas pasūtījuma 2023. gada maijā veica uzņēmums Norstat. Tajā piedalījās 1005 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Papildu informācijai:
Jeļena Novaka, SEB bankas privātpersonu komunikācijas vadītāja – tālr. 29401327, jelena.novaka@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEBLatvija, Facebook/SEBLatvija, YouTube/SEBLatvija, LinkedIn/SEB-Latvija
www.seb.lv
SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2023. gada 31. martu SEB Grupas kopējie aktīvi veido 3 802 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2 221 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 16 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk