Image

Lai arī kopumā šobrīd iedzīvotāju noskaņojums par sava biznesa uzsākšanu visās trīs Baltijas valstīs ir līdzīgs, Latvijas iedzīvotāji ir mazliet pozitīvāk noskaņoti un 47% ir apsvēruši tuvāko trīs gadu laikā kļūt par uzņēmējiem. Igaunijā par sava uzņēmuma izveidošanu ir domājis 41% iedzīvotāju, savukārt Lietuvā – 37%, secināts SEB bankas veiktajā aptaujā*.

Visbiežākais iemesls, kāpēc iedzīvotāji vēl nav uzsākuši savu biznesu, lai arī par to ir domājuši – vēl nav atrasta īstā biznesa ideja, kā arī vēlme šobrīd nav tik spēcīga, lai sekotu mērķtiecīga tālāka darbība. Tāpat Baltijas iedzīvotāju vērtējumā biznesa uzsākšanu apgrūtina šā brīža neskaidrā situācija ekonomikā, kā arī birokrātijas un nodokļu slogs. To atzīst 67% Latvijas, 61% Lietuvas un 49% Igaunijas iedzīvotāju. Sava biznesa uzsākšanai traucē arī bailes no neveiksmes un stabilitātes trūkums – to norāda 39% Latvijas, 36% Lietuvas un 43% Igaunijas iedzīvotāju. Nereti iemesls, kas liedz īstenot vēlmi kļūt par uzņēmēju, ir zināšanu un prasmju trūkums, uz ko norāda 30% Latvijas, 30% Lietuvas, kā arī 37% Igaunijas iedzīvotāju.

Biznesa uzsākšanā visnozīmīgākais ir finansiāls atbalsts

“Lai spertu pirmo soli un uzsāktu savu biznesu, visbūtiskākais ir tieši finansiāls atbalsts un izdevīgi finansējuma nosacījumi – to norāda 57% Latvijas, 62% Lietuvas un 55% Igaunijas iedzīvotāju. Otrā biežāk minētā atbilde ir zināšanu nepieciešamība, kā arī iespēja saņemt mentora padomu, kurš pats jau ir izveidojis uzņēmumu un var dalīties savā pieredzē. Interesanti, ka ģimenes un draugu atbalsts sava biznesa uzsākšanai ir nozīmīgs tikai 20% aptaujas dalībnieku un vairākums tomēr vēlas saņemt profesionāļu konsultācijas,”

komentē SEB bankas Mazo un vidējo uzņēmumu segmenta Baltijā vadītāja Aija Miķelsone.

Arī bankas domā par to, kā palīdzēt uzņēmumiem veiksmīgāk startēt, piemēram, SEB banka jaundibinātiem uzņēmumiem piedāvā divus gadus izmantot bankas pakalpojumus bez maksas, tā sniedzot atbalstu jau no pirmās darbības dienas. Savukārt tiem uzņēmumiem, kas pastāv jau vismaz divus gadus, ir iespēja startēt Izaugsmes programmā, lai sasniegtu jau pavisam konkrētus mērķus un īstenotu biznesa uzrāvienu. Turklāt ikvienam ir pieejamas eAkadēmijas atvērtās lekcijas. “To, ka iedzīvotājiem ir daudz ideju un vēlme tās īstenot, apliecina nupat saņemtie pieteikumi grantu programmā (ie)dvesma, kas ir SEB bankas un Pierīgas pašvaldību īstenots atbalsta mehānisms biznesa uzsācējiem. Šogad saņemti 65 pieteikumi jaunu biznesa ideju īstenošanai, ko tālāk vērtēs biznesa nozares profesionāļi un pārliecinošākās idejas pretendē uz finansējumu līdz pat 10 000 eiro katra,” papildina Aija Miķelsone.

Par labu savam biznesam visvairāk atteiktos no ceļošanas, vismazāk – no augstākās izglītības ieguves

Lai uzsāktu savu biznesu, vairākums būtu gatavi uz laiku atteikties no ceļošanas, to norāda 49% Latvijas, 42% Lietuvas un 56% Igaunijas iedzīvotāju. Tāpat liela daļa uz laiku atliktu sporta nodarbības un aktīva dzīvesveida norises, atzīst 32% Latvijas, 31% Lietuvas un 34% Lietuvas iedzīvotāju. Lietuvas iedzīvotāji, salīdzinot ar Latviju un Igauniju, par labu savam biznesam būtu gatavi mazāk laika pavadīt ar ģimeni un draugiem (38%), attiecīgi 21% Latvijas un 16% Igaunijas iedzīvotāju. Savukārt no augstāka amata par labu savam biznesam visdrīzāk atteiktos 25% Latvijas, 31% Lietuvas un 32% Igaunijas iedzīvotāju.

Kā liecina aptaujas dati, iedzīvotājiem visās Baltijas valstīs augstākā izglītība ir būtiska un no tās iegūšanas par labu savam biznesam atteiktos 14% Latvijas, 8% Lietuvas un 15% Igaunijas iedzīvotāju. Savukārt ģimenes pieaugumu uz laiku, kamēr tiek uzsākts savs bizness, būtu gatavi atlikt 18% Latvijas, 16% Lietuvas un 18% Igaunijas iedzīvotāju.

*Aptauju pēc SEB bankas pasūtījuma šī gada oktobra sākumā veica pētījumu aģentūra “Norstat”, un tajā piedalījās 3000 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Baltijā.

 

Papildu informācijai:
Elīna Neimane, Korporatīvās komunikācijas pārvalde, uzņēmumu komunikācijas vadītāja – 26861570, elina.neimane@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia un Skype/SEB_Latvija, YouTube/SEBlatvia
www.seb.lv
SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2021. gada 30. jūniju SEB grupas kopējie aktīvi veido 3,445 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2,401 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk