Image

Katru mēnesī novirzīt investīcijām summu līdz 20 eiro būtu gatavi 27% iedzīvotāju, kuri šobrīd neveic nekādas investīcijas, savukārt 24% iedzīvotāju varētu ik mēnesi investēt summu no 20 līdz 50 eiro, secināts SEB bankas veiktajā aptaujā*. Tomēr gandrīz trešdaļa no respondentiem (29%) atzīmēja, ka vispār nevar atļauties novirzīt ieguldījumiem kaut vienu eiro mēnesī.

Galvenie iemesli, kāpēc iedzīvotāji neapsver iespēju sākt investēt ir līdzekļu trūkums (54%), bailes no iespējamiem zaudējumiem (25%), kā arī laika, lai sekotu notikumiem finanšu tirgos, un zināšanu trūkums (22% un 19% attiecīgi). Savukārt 8% no aptaujātiem atzīmē, ka viņiem bija negatīva pieredze saistībā ar ieguldīšanu, līdz ar ko viņi vairs nevēlas uzņemties risku.

“Pieņemot lēmumu par investēšanu, jāapzinās, ka tas ir ilgtermiņa projekts, kur svarīga ir iemaksu regularitāte. Pietiek arī ar 20 eiro mēnesī, ko būtu gatava ieguldīt lielākā daļa iedzīvotāju, bet jārēķinās, ka iemaksām jābūt regulārām un vismaz 3-5 gadu garumā. Pieredze rāda, ka, jo garāks ir investīciju termiņš, jo mazāks ir risks ciest zaudējumus. Tomēr mūsu aptaujas dati liecina, ka lielākā daļa (50%) būtu gatava ieguldīt naudu uz termiņu līdz trim gadiem, kas no potenciālās peļņas un riska attiecību viedokļa varētu būt par maz, ja runājam par investīcijām finanšu tirgos,”

komentē SEB bankas Finansu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš.

Labākais investēšanas stimuls – draugu veiksmīga pieredze

Runājot par to, kas varētu iedvesmot viņus sākt investēt, Latvijas iedzīvotāji atzīmē, ka labākais stimuls būtu radinieku vai paziņu veiksmīgā pieredze – šo variantu atzīmēja 47% aptaujāto. Tapāt pieņemt lēmumu viņiem palīdzētu viegli saprotami padomi no viņu bankas (23%), ja kāds piedāvātu skaidru un ienesīgu investēšanas iespēju (21%), sabiedrībā atpazīstamu cilvēku pieredzes un veiksmes stāsti (20%), kā arī tieši viņiem pielāgoti investēšanas risinājumi (17%).

“Ērti un bez maksas savā mobilajā telefonā noteikt savu riska līmeni un izvelēties tam piemērotāko investīcijas fondu šobrīd palīdz SEB bankas izstrādātais rīks – Roboinvestors. Investīciju fondi ir viens no risinājumiem tiem, kuri tikai vēlas sākt investēt. Turklāt fondi sniedz iespēju ieguldīt nelielas summas un veikt regulāras iemaksas. Vai jums šodien ir brīvi 1200 eiro? Tā ir summa, kura jums šodien būtu, ja pirms pieciem gadiem uzsāktu 20 eiro atlikšanu nebaltai dienai reizi mēnesī. Ja šī nauda būtu ieguldīta fondos, rezultāts būtu vēl lielāks. Lai uzsāktu ceļojumu ir jāveic pirmais solis, lai palielinātu savu nākotnes labklājību šodien ir jāveic pirmā investīcija”,

noslēdz Andris Lāriņš.

SEB bankas izstrādātais Roboinvestors mobilajā lietotnē pilda konsultanta lomu, uzdodot lietotājam virkni jautājumu par ieguldījumu mērķiem, pieļaujamo risku, kā arī pašreizējo finansiālo situāciju. Pēc saņemtās informācijas analīzes klientam piedāvā vienu no SEB grupas pārvaldītajiem fondiem, ņemot vērā mērķus un riska toleranci.

Uz šo dienu Roboinvestoru izmēģinājuši jau vairāk nekā 40 tūkstoši klientu visā Baltijā un 11% no viņiem sākuši savas investēšanas gaitas, vidēji mēnesī novirzot ieguldījumiem ap 40 eiro.

SEB banka atgādina, ka naudas līdzekļu ieguldīšana finanšu instrumentos ir saistīta ar risku. Vairāk par ieguldījumu fondiem un ar tiem saistītajiem riskiem var uzzināt SEB bankas mājaslapā. Iesakām rūpīgi izlasīt saistošos noteikumus un, ja nepieciešams, konsultēties ar bankas darbiniekiem.

*Iedzīvotāju aptauju Latvijā pēc SEB bankas pasūtījuma šā gada martā veica uzņēmums Norstat. Tajā piedalījās 1000 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

 

Papildu informācijai:
Jeļena Novaka, SEB bankas privātpersonu komunikācijas vadītāja – 29401327, jelena.novaka@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia un Skype/SEB_Latvija, YouTube/SEBlatvia
www.seb.lv
SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2021. gada 30. jūniju SEB grupas kopējie aktīvi veido 3,445 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2,401 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk