Image

Izdevīgi finansējuma nosacījumi, kā arī papildu zināšanas un prasmes ir divi galvenie nosacījumi, lai cilvēki izšķirtos uzsākt paši savu biznesu, – liecina SEB bankas veiktā aptauja*. 59% aptaujāto kā galveno nosacījumu biznesa uzsākšanai minējuši izdevīgus finansiālos nosacījumus un finansiālu atbalstu, bet 40% uzsvēruši, ka sava uzņēmuma attīstīšanai būtu jāapgūst papildu zināšanas un prasmes. Savukārt kā galvenos šķēršļus biznesa uzsākšanai visvairāk cilvēku min starta kapitāla trūkumu (59%), kā arī neziņu un pārliecības trūkumu par izdošanos.

Starp nozīmīgākajiem atbalsta veidiem, kas būtu vajadzīgi, lai cilvēki uzsāktu savu biznesu, trešdaļa respondentu (35%) bez augstāk minētā finansiālā atbalsta un papildu zināšanām, aptaujā minējuši arī praktiska atbalsta nepieciešamību administratīvos un birokrātiskos procesos, piemēram, uzņēmuma reģistrēšanai. Arī tāda cilvēka padoms, kurš pats ir izveidojis savu uzņēmumu, pēc daudzu cilvēku domām būtu ļoti noderīgs atbalsta veids biznesa uzsākšanai.

Savukārt, novērtējot cilvēku pausto viedokli par šķēršļiem biznesa uzsākšanai, kā būtiskākie bez jau pieminētā starta kapitāla trūkuma, ir bailes un pārliecības trūkums par nākotni. Neziņu par nākotni minējuši 35% respondentu, pārliecības trūkumu akcentējuši 24%, bet bailes no neveiksmes – 20% cilvēku. Salīdzinoši liels respondentu skaits kā šķēršļus minējuši arī pietiekamu zināšanu trūkumu un pārāk lielu administratīvo slogu (birokrātija, nodokļi).

“Sava biznesa starts ir liela uzdrīkstēšanās, jo parasti saistās ar ievērojamām pārmaiņām cilvēka dzīvē. Tāpēc ir labi saprotamas bažas, kas valda cilvēkos, runājot par sava uzņēmuma veidošanu. Viens ir to iztēloties, domāt par šādu iespēju, bet pavisam kas cits – spert konkrētus soļus, ieguldot naudu un laiku jauna biznesa uzsākšanai. Lai atvieglotu šos pirmos soļus esam izveidojuši īpašu piedāvājumu bankas ikdienas pakalpojumu saņemšanai, kā arī digitālu akadēmiju jaunajiem uzņēmējiem, kur apkopoti praktiski padomi un ieteikumi – ar tiem dalās biznesā pieredzējuši cilvēki. Savukārt, runājot par pētījumā pieminēto starta finansējuma trūkumu, jāuzsver, ka sadarbībā ar Pierīgas novadiem, no 1. septembra gaidīsim pieteikumus grantu programmā “Iedvesma” jaunajiem uzņēmējiem, kur līdz pat 10 tūkstošu eiro lielu grantu varēs saņemt gan jaunu biznesa ideju īstenošanai, gan esošo attīstībai,”

stāsta SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

Novērtējot cilvēku viedokļus visās Baltijas valstīs, kā izteikti galvenais šķērslis biznesa uzsākšanai ir finanšu resursu trūkums, lai izveidotu uzņēmumu un uzsāktu tā darbu (Igaunijā to minējuši 64% respondentu, Lietuvā – 53%). Bez starta kapitāla, arī Lietuvā un Igaunijā kā šķēršļi tiek minēti neziņa un bažas par nākotni, kā arī pārliecības un zināšanu trūkums.

No visiem aptaujātajiem cilvēkiem, apņemšanos uzsākt savu biznesu pauž aptuveni ceturtā daļa respondentu Latvijā (26%), piektdaļa Igaunijā (21%) un nepilna piektā daļa Lietuvā (17%). Starp tiem, kuri domā par savu uzņēmumu, salīdzinoši vairāk ir cilvēku, kuri vēl nav atraduši sev piemērotāko biznesa ideju.

*Aptauju pēc SEB bankas pasūtījuma šī gada maijā veica pētījumu aģentūra “Norstat”, un tajā piedalījās 3000 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Baltijā.

 

Papildu informācijai:
Elīna Neimane, Korporatīvās komunikācijas pārvalde, uzņēmumu komunikācijas vadītāja – 26861570, elina.neimane@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia, YouTube/SEBlatvia, LinkedIn/Seb-banka-latvia
www.seb.lv

SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2022. gada 30. jūniju SEB grupas kopējie aktīvi veido 4,113 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2,100 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 16 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

 

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk