Image

Vairākums lielo uzņēmumu ir pozitīvi noskaņoti savās prognozēs par biznesa vidi nākamajos 12 mēnešos, secināts Baltijas lielo kompāniju finanšu direktoru aptaujā*. Vienlaikus, lielās kompānijas jūtas finansiāli stabilas – 83% Latvijas lielo uzņēmumu savu finansiālo stāvokli pārliecinoši novērtējuši kā labu vai ļoti labu, sasniedzot augstāko rādītāju astoņu gadu laikā.

Lietuvā finansiāli stabili jūtas 80%, bet Igaunijā 75% lielo uzņēmumu. Pieaugusi arī vēlme investēt, īpaši mītnes zemē – tuvāko 12 mēnešu laikā brīvos līdzekļus plāno investēt 61% Latvijas, 54% Lietuvas un 66% Igaunijas lielo uzņēmumu. Tāpat atgriezusies arī riska apetīte, un vairākums uzņēmumu uzskata, ka ir piemērots brīdis uzņemties lielāku risku uzņēmuma bilancē, tostarp ilgtermiņā.

SEB bankas valdes loceklis Ints Krasts:

“Aptaujas dati liecina, ka krīzes trieciens ir vājāks, nekā sākotnēji varēja gaidīt, un uzņēmumu pozitīvais noskaņojums ir augstākajā līmenī pēdējo gadu laikā. Lai arī netrūkst izaicinājumu, uzņēmumi nākamo 12 mēnešu laikā plāno fokusēt savu uzmanību attīstībai. 25% Latvijas lielo uzņēmumu attīstības iespējas redz digitalizācijā, procesu automatizācijā un inovācijās, 19% plāno ieviest jaunus produktus vai pakalpojumus, savukārt 12% plāno paplašināties jaunos tirgos, kas Baltijas kontekstā ir ļoti labs rādītājs.”

Aktuālākais izaicinājums – atkārtoti ierobežojumi

Kā būtiskāko izaicinājumu tuvāko 12 mēnešu laikā vairākums Latvijas uzņēmumu (59%) norāda atkārtotus ierobežojumus Covid-19 izplatības dēļ. Daudz neatpaliek kvalificētu darbinieku iztrūkuma (54%) un algu kāpuma (41%) izaicinājumi. Tāpat vairumu Latvijas uzņēmumu uztrauc izmaksu spiediens, kas ir stabila un strauji pieaugoša problēma visā Baltijā.

Vides ietekmes mazināšanā redz ieguvumus

“Spēcīgs pārmaiņu virzītājs ir ilgtspēja un zaļā transformācija, kas jau šobrīd ir aktuāla vairākumam Baltijas lielo uzņēmumu – 42% Latvijas, 38% Lietuvas un 40% Igaunijas uzņēmumu izveidojuši stratēģiju vides ietekmes mazināšanai un ir gatavi reāli rīkoties. Vienlaikus absolūts vairākums vides jautājumu risināšanā redz arī būtiskus ieguvumus, piemēram, jaunas biznesa iespējas, izmaksu samazināšanu, kā arī patērētāju uzvedības maiņu. Tā ir ļoti pozitīva tendence,”

komentē Ints Krasts.

Visaktuālākais ieguldījumu mērķis Latvijas uzņēmumiem šobrīd ir ilgtspējas stratēģijas izveide vai jau esošās pilnveidošana (38%), kā arī CO2 izmešu mērīšana (29%). Tāpat vairāk kā pusei Latvijas lielo uzņēmumu ir būtiski zināt, kā viņu ražotais produkts vai sniegtais pakalpojums ietekmē vidi, un tas tiek mērīts. Vienlaikus 36% uzņēmumu ietekmes mērīšanu vēl tikai apsver, bet 13% tuvākā gada laikā to vēl neplāno darīt. Kopumā kā lielākos izaicinājumus ilgtspējas politikas piemērošanā uzņēmumi norāda zināšanu ieguvi un likumdošanas piemērošanu, kā arī skaidras stratēģijas izstrādi.

*SEB banka Baltijas lielāko uzņēmumu finanšu direktoru aptauju veic reizi gadā, vaicājot finansistu prognozes par uzņēmējdarbības vidi, būtiskākajiem izaicinājumiem un citiem jautājumiem. Aptauja veikta 2021. gada septembrī, un tajā piedalījās 289 uzņēmumi no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ar gada apgrozījumu virs 20 miljoniem eiro.

 

Papildu informācijai:
Elīna Neimane, Korporatīvās komunikācijas pārvalde, uzņēmumu komunikācijas vadītāja – 26861570, elina.neimane@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia un Skype/SEB_Latvija, YouTube/SEBlatvia
www.seb.lv
SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2021. gada 30. jūniju SEB grupas kopējie aktīvi veido 3,445 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2,401 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk