Image
Canva

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes kalendāri koriģētiem datiem maijā fiksēts mazumtirdzniecības apjomu kritums par 1%. Kaut gan kritumu vērojam jau trešo mēnesi pēc kārtas – tomēr, kā mēs arī gaidījām, tas ir mazāks nekā iepriekš. Salīdzinot ar pērnā gada maiju, samazinājās gan pārtikas (6.2%), gan nepārtikas preču tirdzniecība(1.3%). Turpretim degvielas tirdzniecībai reģistrētspieaugums par tuvu 11%.

Degvielas tirgotājiem pēdējā gada laikā bija daudzi labvēlīgi apstākļi, kuru dēļ cilvēki daudz aktīvāk izmantoja transportu. Beidzoties pandēmijai, mēs esam atgriezušies savās darba vietās, vairāk ceļojam, apmeklējam pasākumus, uz kuriem arī dodamies ar transportu. Savs pienesums ir arī tūristiem, kasatgriezās valstī.

Maijs pagāja hokeja zīmē, un tika uzsākta arī biļešu tirdzniecība uz Dziesmu un deju svētkiem. Lieliempasākumiem kopumā būtu pozitīvi ietekmē ekonomiskās aktivitātes rādītājus, tomēr lielākie ieguvēji ir citas pakalpojumu nozares, ne mazumtirdzniecība. Swedbank karšu datos ir vērojams aktivitātes uzliesmojums tieši ap to laiku, kad sākās Dziesmu un deju svētku biļešu tirdzniecība. Iedzīvotāji arī sparīgi izpirka biļetes uz Latvijas izlases hokeja spēlēm. Šie abi notikumi mazumtirdzniecības datos būtisku nospiedumu neatstāj, bet to ietekme ekonomikā būs vērojama, piemēram, kopējā patēriņā, restorānos un ar tūrismu saistītajās nozarēs. Vēl vairāk uz šī fona mazumtirdzniecībā aktivitāte var pat ciest, jo lielo uzvaru un svētku svinēšana prasa papildus līdzekļus un krietni patukšo maciņus, kas nozīmē, ka pirkumus veikalos var nākties ierobežot.

Jūnija patērētāju noskaņojuma datos hokeja bronzas eiforija nav izteikti manāma – joprojām noskaņojums ir krietni zem ilgtermiņa vidējā. Tas tādēļ, ka cenu līmenis un izmaksu slogs cilvēkiem joprojām saglabājas netīkami augsts. Tomēr pozitīvi, ka jau kopš gada sākuma redzama augšupvērsta tendence – pesimisms sabiedrībā mazinās. Kaut gan ziemas mēnešos mazumtirdzniecības dati pozitīvi pārsteidza, šobrīd mēs redzam, ka tiek tirgots mazāk nekā pērn. Maijāmājsaimniecību noguldījumi auga par 2.2% pret pērno gadu, kas ir pēdējo 10 gadu zemākais rādītājs.Iedzīvotājiem ir arvien grūtāk veidot uzkrājumus. Jauteju pusotru gadu ilgušā pirktspējas krituma ietekmi patēriņa un mazumtirdzniecības datos redzam ar novēlošanos vien tagad. Tādēļ mazumtirdzniecības datos arī drīzumā gaidāmo pirktspējas atkopšanās sākumu – algas atkal augs straujāk par inflāciju jau tuvākajos mēnešos – redzēsim vien vēl pēc laika.

Laimdota Komare
Swedbank ekonomiste
laimdota.komare@swedbank.lv
Tel.: +371 67 444 213
https://www.swedbank.lv/about/swedbank/about/economic

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk