Image

Augot noguldījumu likmēm, arvien vairāk iedzīvotāju izvēlas brīvos līdzekļus noguldīt termiņdepozītā vai krājrīkā, liecina Swedbank statistika. Noguldījumu apjoms termiņdepozītos kopš gada sākuma ir pieaudzis par 170 miljoniem eiro jeb vairāk nekā 3 reizes. No 1.augusta Swedbank atkal palielina termiņdepozīta procentlikmes saviem klientiem.

Swedbank termiņdepozīta likme visiem termiņiem tiks palielināta par 0,25 procentpunktiem, gada termiņam tā sasniegs 3,75% apmēru. Procentlikmes tiks palielinātas gan juridiskajiem klientiem, gan privātpersonām.

Likmju palielināšanu klientu depozītiem Swedbank regulāri veic jau no pagājušā gada rudens, bet krājrīkam kopš šī gada sākuma, un patlaban krājrīka gada likme jau sasniegusi 2,2%. Dati liecina, ka klientu aktivitāte noguldījumu veikšanā būtiski augusi. Aktīvo termiņdepozīta līgumu skaits, salīdzinot ar gada sākumu, ir pieaudzis 2 reizes. Savukārt krājrīka aktīvo līgumu skaits ir pieaudzis par aptuveni 11 tūkstošiem jeb 6%. Savukārt krājrīka kontu atlikums no gada sākuma ir pieaudzis par 14% jeb 67 miljoniem eiro. Atšķirībā no termiņdepozīta, naudas izņemšana no krājrīka nav ierobežota – klients var brīvi rīkoties ar savu naudu, bet vienlaikus saņemt procentus par konta atlikumu.

“Augošās procentlikmes veicina interesi par noguldījumu iespējām: arvien vairāk cilvēki izlemj nevis turēt naudu norēķinu kontā, bet pelnīt ar to. Aizvadīto desmitgadi bijām pieraduši dzīvot 0% EURIBOR laikmetā, kas nozīmēja – iespēja vairot savu kapitālu, tikai noguldot naudu kādā īpašā kontā, faktiski neeksistēja. Taču, pieaugot likmēm, šī situācija ir mainījusies, un šobrīd Swedbank klientiem ir iespēja ļaut savai naudai pelnīt teju visos iespējamos veidos. Sākot no krājrīka vai termiņdepozītiem, kuriem redzam ļoti pievilcīgas gada un pat divu gadu likmes, līdz dažādiem ērtiem un diversificētiem investīciju risinājumiem, kas ļauj naudai pelnīt ilgtermiņā,” saka Karīna Kulberga, Swedbank Privātpersonu apkalpošanas pārvaldes vadītāja.

Visvairāk skaitliski un arī noguldīto summu ziņā termiņdepozītus uz pusgada beigām izmanto klienti vecumā virs 65 gadiem, tad seko klienti vecumā no 51-64 gadiem un trešajā vietā klienti vecumā no 36-50 gadiem. Savukārt procentuāli vislielākais pieaugums gan summās, gan līgumu skaitā ir klientiem vecuma grupā no 22-25 gadiem, kam seko klienti vecumā 26-35 gadi.

Krājrīkā procentuāli vislielākais pieaugums gan noguldītajā summā (+35%), gan aktīvo līgumu skaitā (+19%) ir jauniešiem vecumā no 16-18 gadiem.  Tā ir pozitīva tendence, kas liecina, ka jaunieši sāk veidot uzkrājumus. Vienlaikus novērojams, ka jaunieši arvien vairāk skatās arī finanšu tirgu virzienā, būtisku uzrāvienu popularitātes ziņā piedzīvojuši tieši Swedbank Robur fondi, ar kuru palīdzību var sākt investēt, jau sākot ar vienu eiro.

Swedbank krājrīkā var veikt ne tikai iemaksas pēc saviem ieskatiem, kā arī pieslēgt regulāro maksājumu, bet arī pieslēgt kartes maksājumu noapaļošanas funkciju. Iepērkoties ar karti, summas starpība līdz apaļam eiro tiks automātiski ieskaitīta klienta krājrīkā. Statistika rāda, ka šo krājrīka karšu maksājumu noapaļošanas funkciju pieslēguši jau 96 tūkstoši klientu, bet visvairāk to izmanto klienti vecuma grupā 16-24 gadi .

Vairāk par termiņdepozītiem un krājrīku lasāms Swedbank mājas lapā.

Papildu informācijai:
Kristīne Čekstere
Swedbank Privātpersonu komunikācijas jomas vadītāja
Mob. 29128208
Kristine.cekstere@swedbank.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk