Image
Canva
  • Pieprasījums pēc ilgtspējīgā finansējuma (0% +Euribor likme uz diviem gadiem) “zaļo” produktu finansēšanā pārsniedzis gaidītos rezultātus
  • Stabila izaugsme privātpersonu finansēšanā, īpaši līzinga un saules paneļu finansēšanas segmentā; klientu finansiālā situācija ir stabila – maksājumu kavējumu skaits nepieaug
  • Termiņdepozītu likmju kāpums
  • Swedbank iegulda 10 miljonus eiro jaunā izglītības veicināšanas fondā

Swedbank peļņa Latvijā 2023. gada pirmajā pusgadā bija 131 miljons eiro (iepretim 47 miljoniem pērnā gada pirmajos 6 mēnešos). Peļņa palielinājusies, jo pieauguši bankas ieņēmumi. Bankas izdevumi šajā laika posmā arī ir kāpuši.

Salīdzinot ar tādu pašu laika periodu pērn, tīrie procentu ienākumi pusgadā palielinājušies par 114 miljoniem eiro, kamēr tīrie komisiju ienākumi ir palielinājušies par 3 miljoniem eiro.

Finansēšanā bankas kredītportfeļa apmērs mājsaimniecību un uzņēmumu segmentos audzis par 7%.

Depozītu apjoms, salīdzinot ar tādu pašu period pērn, ir audzis par 6 procentiem. Mājsaimniecību depozīti pieauga par 5 procentiem, kamēr uzņēmumu depozīti par 6 procentiem.

Kredītu-depozītu attiecība saglabājusies 55 procenti (tikpat cik 2022. gada 2. ceturkšņa beigās).

Kopējie bankas izdevumi sešos mēnešos ir sasnieguši 67 miljonus eiro (iepretim 51 miljonam tādā pašā laika posmā pērn).

Savukārt kredītuzkrājumiem novirzīti 2 miljoni eiro (0 milj. eiro pērn).

Biznesa attīstība

“Ekonomisko situāciju valstī turpina ietekmēt globālā nenoteiktība, kā arī inflācijas izraisītais cenu pieaugums un  pieaugošās Eiropas Centrālās bankas likmes. Vienlaikus, tautsaimniecība apliecina spēju pielāgoties šai situācijai un redzams, ka inflācija, lielākoties enerģētikas izmaksu samazinājuma dēļ, ir sākusi mazināties. Iepriecina lielā interese par “zaļo” finansējumu, kas ļauj veikt gudras un ilgtspējīgas investīcijas gan uzņēmumos, gan mājsaimniecību risinājumos. Redzam, ka daudzi uzņēmumi gatavojas nākamajam izaugsmes posmam, šobrīd vēl esot nogaidošā stāvoklī. Taču interese varētu pieaugt, uzlabojoties kopējai ekonomiskajai situācijai, pieprasījumam ārējos tirgos, kā arī pieaugot patērētāju aktivitātei un samazinoties Euribor likmēm,” saka Lauris Mencis, Swedbank Latvija valdes priekšsēdētājs.

Aktivitāte mājokļu tirgū saglabājas stabila un Swedbank hipotekāro aizdevumu portfelis ir turpinājis augt. To lielā mērā labvēlīgi ietekmēja 1. ceturkšņa beigās ieviestais ilgtspējīgā finansējuma piedāvājums. Iegādājoties ilgtspējīgu un energoefektīvu mājokli, videi draudzīgas automašīnas vai saules paneļus, 2 gadus ir iespējams par aizdevumu nemaksāt bankas pievienoto procentlikmi, sedzot tikai Euribor likmes efektu. Ceturkšņa laikā šiem mērķiem izsniegti jau 42 miljoni eiro, kas pārspēja iepriekš prognozēto.

Privātpersonu finansēšanas jomā īpaši jāuzsver arī interese par automašīnu līzingu un mazajiem aizdevumiem. Pirmajā pusgadā jaunas finansēšanas apmēri līzingā ir auguši par 19%. Līdz ar Euribor likmes pieaugumu, īpaša uzmanība tiek pievērsta klientu maksājumu kvalitātei. Lai gan klientu ikmēneša izdevumi par aizdevumiem pieauguši, pozitīvi, ka nav pieaudzis to klientu skaits, kam būtu radušās grūtības segt savas saistības. Līdz ar to nav pieaudzis maksājumu kavējumu skaits un nav arī novērota lielāka interese par kredītu restrukturizācijas pakalpojumiem.

Uzņēmumu finansēšana šajā pusgadā arī ir saglabājusies stabila, kur klientu aktivitātē izteikti līderpozīcijās bijuši tie uzņēmumi, kas darbojas enerģētikas, nekustamo īpašumu apsaimniekošanas un attīstīšanas, apstrādes rūpniecības un arī lauksaimniecības jomā. Aizvien pieaugošs sadarbības partneru loks arī ļāvis kāpināt līzinga portfeļa izaugsmi uzņēmumiem.

Tāpat turpinājies darbs pie uzkrājumu un investīciju prasmju attīstīšanas, radot klientiem labvēlīgākus apstākļus rūpēties par savu ilgtermiņa labklājību. 2. ceturkšņa laikā turpinājās iesāktā prakse palielināt Swedbank termiņdepozītu un arī krājrīka likmes uzreiz pēc ECB lēmumiem palielināt bāzes likmes. Šo lēmumu iespaidā vērojama proporcionāla klientu interese noguldīt vairāk brīvo līdzekļu tieši termiņdepozītu kontos. 2. ceturkšņa laikā termiņdepozītu apjoms vairāk nekā dubultojies.

Lai palielinātu bankas lomu ilgtspējīgu izvēļu veicināšanā, Swedbank ir sākusi izsniegt saviem klientiem maksājumu kartes, kuras ir pilnībā ražotas no pārstrādātas plastmasas. Tāpat jaunajām maksājumu kartēm ir izveidots taustes elements, kas ļauj tās atpazīt arī cilvēkiem ar redzes traucējumiem.

2.ceturkšņa laikā arī tika paziņoti jaunākie klientu un zīmola aptauju rezultāti, kuros Swedbank uzrādīja augstus klientu apmierinātības rādītājus. Tāpat arī banka saņēmusi klientu atzinību kā finanšu iestāde, kas īpašu lomu pievērš savu klientu naudas līdzekļu un datu drošībai.

Ilgtspējas jomā Swedbank šajā periodā uzsāka sadarbību ar Arbonics – jaunuzņēmumu, kas fokusējas uz klimata pārmaiņu ierobežošanu, lai palīdzētu saņemt finansējumu tiem zemju īpašniekiem, kas vēlas apmežot savus īpašumus. Tāpat Swedbank piedalījās dažādības un iekļaujošas sabiedrības veidošanas iniciatīvās, saņemot atzinību kā uzņēmums, kas sekmē dzimumu līdztiesības pieaugumu Latvijā. Ikgadējā Ilgtspējas indeksā banka jau otro gadu pēc kārtas saņēma augstāko novērtējumu, tiekot iekļauta Ilgtspējas indeksa Dimanta kategorijā. Šādu novērtējumu saņem tikai tādi uzņēmumi, kuri lielu uzmanību pievērš darba drošības, vides, sociālo un citu ilgtspējas aspektu attīstībai.

Ilgtspējīgu ieguldījumu jomā Swedbank Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības pārvaldītais 3.pensiju līmeņa uzkrājuma fonds Dinamika 60+ saņēma zelta apbalvojumu. Fonds novērtēts par izvēlēto ieguldījumu stratēģiju, izvietojot klientu līdzekļus ilgtspējīgos nekustamo īpašumu projektos Baltijā.

Kā ik gadu, arī šogad, Swedbank bija viens no sarunu festivāla Lampa rīkotājiem. Bankas Ilgtspējas skatuvē Cēsu pils parkā notika vairāk nekā 300 pasākumu un diskusiju par ilgtspējīgu nākotni.

Savukārt, lai veicinātu pārmaiņas izglītības jomā, Swedbank ir piešķīrusi 10 miljonus eiro jauna fonda dibināšanai. Fonda mērķis ir veicināt dažādas izglītības iniciatīvas, kuras palīdzēs radīt labvēlīgu vidi inovatīvu ideju realizēšanai izglītības jomā. Tāpat fonda darbība palīdzēs uzlabot finanšu pratību, veicinās zināšanu sabiedrības un konkurētspējīgu darba vietu veidošanos, kā arī virzīs kopējās valsts ekonomikas izaugsmi.

Swedbank Latvijā 2023.g. 2.ceturkšņa darbības rezultāti ir pieejami: www.swedbank.lv   

Swedbank Grupas 2023.g. 2. ceturkšņa darbības rezultāti ir pieejami: www.swedbank.com   

Papildus informācija:
Jānis Krops,
Swedbank Mediju attiecību vadītājs
Tālr.: 67444560, 26880381;
E-pasts: janis.krops@swedbank.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk