Image

Mājokļa kredīts visbiežāk ir lielākās finansiālās saistības, ko cilvēks savā dzīvē uzņemas. Lai gan pirms aizdevuma saņemšanas gandrīz ikviens aizdomājas par dažādiem neparedzētiem dzīves notikumiem, kas uz īsāku vai garāku laiku var ietekmēt spēju veikt ikmēneša kredīta maksājumus, Luminor bankas novērojumi liecina, ka tikai apmēram 20% jauno kredītu ņēmēju izvēlas dažādus pieejamos apdrošināšanas veidus, lai gan sekas bez tiem var būt nepatīkamas, tajā skaitā īpašuma zaudēšana.

“Ņemot aizdevumu, ceram uz labāko, ka vienmēr būsim veseli, nodarbināti un finansiāli nodrošināti. Diemžēl ir neparedzētas situācijas, kas mūsu plānos mēdz ieviest korekcijas. Pēkšņa saslimšana, darbspēju zaudēšana vai ģimenes locekļa zaudēšana ir dažas no situācijām, kas var radīt grūtības turpināt veikt ikmēneša maksājumus. Lai sevi pēc iespējas labāk pasargātu, iesakām ne tikai apdrošināt pašu īpašumu, bet arī savu dzīvību un ikmēneša saistības, lai izvairītos no maksāšanas problēmām,” saka Luminor bankas privātpersonu kreditēšanas vadītājs Kaspars Lukačovs.

Bankas novērojumi liecina, ka tos aizņēmējus, kas apzinās riskus un nolemj sevi pasargāt, izmantojot dažādus apdrošināšanas pakalpojumus, visvairāk satrauc bezdarbs, ilgstoša darba nespēja vai apgādnieka zaudēšana. Klienti visbiežāk izvēlas iegādāties dzīvības apdrošināšanu, kam seko kredītmaksājumu un nelaimes gadījumu apdrošināšana, savukārt vidējās apdrošināšanas izmaksas mēnesī ir ap 35 eiro.

Kredītņēmēja dzīvības apdrošināšana

Notiekot neparedzētajam, mantinieki manto ne tikai aizgājēja mantu un ietaupījumus, bet arī parādus. Tas nozīmē, ka, ja mantojums tiek pieņemts, tad uz mantinieku pāriet arī mājokļa kredīta saistības. Šī iemesla dēļ viena no populārām izvēlēm ir kredītņēmēja un līdzaizņēmēja dzīvības apdrošināšana, kas, notiekot neparedzētajam, ģimenei ļaus segt kredītu daļēji vai pilnībā. Piemēram, klientam 30 gadu vecumā, kuram ir laba veselība, apdrošināt kredītu 50 000 eiro apmērā pret dzīvības zaudēšanu un paliekošo darbnespēju pirmajā apdrošināšanas gadā maksās, sākot ar 9 eiro mēnesī.

Kredītmaksājumu apdrošināšana

Darba nespējas vai kritisko saslimšanu apdrošināšana paredz atlīdzības izmaksu kredītņēmējam, ko var izmantot, lai segtu ikmēneša kredīta maksājumus un tādējādi pasargātu sevi no pārejošas darba nespējas, piemēram, dažādu traumu gadījumā, kuru ārstēšanai nepieciešams ilgāks atlabšanas laiks, vai bezdarba gadījumā. Ir iespējams saņemt aizsardzību arī ilgstošas bērna slimošanas gadījumā. Pēc Luminor novērojumiem starp Baltijas valstīm visaktīvāk tādu apdrošināšanas veidu izmanto Igaunijas klienti, tādā veidā nodrošinot, ka apdrošināšana sedz kredīta maksājumus, piemēram, bezdarba gadījumā, kas ir būtisks atspaids ģimenes budžetā, kamēr tiek meklēta jaunā darbavieta.

Īpašuma apdrošināšana

Tā kā šī apdrošināšana ir obligāta visiem, kuri mājokli iegādājas ar bankas aizdevuma palīdzību, visaptverošā īpašuma apdrošināšana ir populārs apdrošināšanas veids. Tajā pašā laikā eksperta novērojumi liecina, ka ne vienmēr iedzīvotāji novērtē visas ar šo apdrošināšanas veidu saistītās iespējas. Lai samazinātu izmaksas, iedzīvotāji bieži neizvēlas iekļaut, piemēram, civiltiesisko un mantas apdrošināšanu, taču, notiekot negadījumam vai zādzībai, tieši mantiskās vērtības var ciest visvairāk. Ja, piemēram, veļas mašīnas bojājumu dēļ tiek applūdināti kaimiņi un nav izvēlēta civiltiesiskā apdrošināšana, zaudējumus nāksies segt pašam. Savukārt mantas apdrošināšana ietver visu mājas iedzīvi, kuras aizvietošana, piemēram, pēc ugunsgrēka vai zādzības būs nepieciešama, bet, ja mantas apdrošināšana nebūs ietverta, jaunu mēbeļu un sadzīves tehnikas iegādi apdrošinātāji neapmaksās.

Papildu informācija:
Zelma Strupka
Luminor sabiedrisko attiecību projektu vadītāja
Tālr.: 29950107
E-pasts: Zelma.Strupka@luminorgroup.com

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk