Image

Iedzīvotāji iepirkušies biežāk un par lielākām summām jūnijā, jūlijā un augustā maksājumu skaits, salīdzinot ar šo pašu periodu pērn, pieaudzis par gandrīz 17%, liecina Luminor dati. Augusi arī vidējā maksājumu summa par katru pirkumu, kas vasaras mēnešos bijusi ap 21 eiro par 27% vairāk nekā gadu iepriekš.

Šovasar pārtikas preču veikalos iedzīvotāji tērējuši par trešdaļu naudas vairāk nekā pērn, savukārt par degvielu uz pusi vairāk, kas, visticamāk, nav saistīts ar turības pieaugumu, bet gan atspoguļo pieaugošo inflāciju Latvijā un Baltijā. Tas nozīmē, ka iedzīvotāji nav iegādājušies vairāk preču, bet gan par tām nācies maksāt augstāku cenu nekā iepriekš. Kopumā septembrī novērojām aktivitātes samazinājumu maksājumos ar kartēm, bet tā ir sezonai raksturīga iezīme, un samazinājums ir iepriekšēja gada līmenī,

skaidro Luminor attīstības vadītāja Baltijā Jekaterina Ziniča.

Būtisks pieaugums avio, ēdināšanas, izklaides pakalpojumiem

Samazinoties pandēmijas izplatībai, šovasar ievērojami pieauga maksājumi par pakalpojumiem, ko iepriekšvisvairāk skāra ar pandēmiju saistītie ierobežojumi. Piemēram, par lidojumiem veikto maksājumu apjoms jūnijā audzis gandrīz 6 reizes, par izklaidi 5 reizes, par izmitināšanu un ēdināšanu vairāk nekā divas reizes.Savukārt vidēji par šiem pakalpojumiem šovasar maksāts aptuveni divas reizes vairāk pērn.

“Apkopotā informācija liecina, ka pandēmijas skartajām nozarēm vasaras mēneši ir ļāvuši nedaudz atgūties, jo klientu vēlme pēc ceļojumiem, izklaidēm ārpus mājas, skaistumkopšanas u.c. pakalpojumiem būtiski pieauga.Taču, ņemot vērā augsto inflāciju un apkures sezonas iestāšanos, kas palielinās komunālo maksājumu rēķinus, gada pēdējā ceturksnī iedzīvotāju paradumi varētu mainīties, un pieļauju, ka pirkumi būs rūpīgāk pārdomāti un ne tik bieži,”

saka J. Ziniča.

Aktīvi norēķinās arī ārvalstīs

Tā kā šovasar Eiropā praktiski vairs nepastāvēja ceļošanas ierobežojumi, iedzīvotāji ir steiguši to izmantot, tostarp dodoties atvaļinājumos ārpus valsts. Attiecīgi karšu maksājumu skaits ārvalstīs audzis par teju 17%, bet vidējā pirkuma summa par gandrīz trešdaļu. Visbiežāk iedzīvotāji ar maksājumu kartēm norēķinājušies tādās ārvalstīs kā Polija, Lietuva, Zviedrija un Vācija. Savukārt vislielākāsnaudas summas tērētas Itālijā, Vācijā un Polijā.

Tāpat Luminor bankas dati liecina, ka pieaug klientu skaits, kuri savā ikdienā izmanto ar digitālos makus Apple Pay un Google maku (iepriekš Google Pay). Jau vairāk nekā 26% no aktīvajiem karšu lietotājiem Latvijā izmantojuši savus digitālos makus viedierīcēs ikdienas norēķiniem gan veikalos, gan tiešsaistē.

Papildu informācija:
Zelma Strupka
Luminor sabiedrisko attiecību projektu vadītāja
29950107
Zelma.Strupka@luminorgroup.com

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk