Image

Šī gada 2. ceturksnī pieaugusi gan iedzīvotāju, gan uzņēmumu interese par termiņnoguldījumiem un krājkontiem SEB bankā. Salīdzinot ar pērnā gada jūniju, kopējais privātpersonu un biznesa klientu noguldīto naudas līdzekļu apjoms pieaudzis par 60%, liecina SEB bankas darbības rezultāti 2023. gada 2. ceturksnī.

Lielākā interese par noguldījumu iespējām vērojama SEB bankas biznesa klientu vidū. Divu nedēļu laikā, kopš uzņēmumiem SEB bankā ir pieejams krājkonts uzņēmumiem, biznesa klienti – gan lielie uzņēmumi, gan mazie un vidējie uzņēmumi – izrādījuši teju rekordlielu aktivitāti, krājkontos noguldot turpat 14 miljonus eiro.

Interese par noguldījumu iespējām pieaugusi arī privātpersonu vidū – iedzīvotāji vairāk nekā 23% no saviem brīvajiem naudas līdzekļiem noguldījuši termiņdepozītos un krājkontos. Pēdējos mēnešos pieprasītākais noguldījumu veids bija 12 mēnešu un 3 mēnešu termiņnoguldījumi. Neskatoties uz to, ka ir atvaļinājumu un ceļojumu laiks, turpina pieaugt arī krājkontu apjomi, kas, visticamāk, skaidrojams ar klientu vēlmi sagatavoties gaidāmajai apkures sezonai, jau laicīgi uzkrājot naudas līdzekļus, savukārt daļa klientu izmanto iespēju pelnīt no pozitīvajām procentu likmēm.

“Pieaugošo procentu likmju laiks nenoliedzami ir radījis izaicinājumus, tomēr redzam, ka mūsu klienti atbildīgi izturas pret savām saistībām. Priecē arī fakts, ka kopš straujā procentu likmju kāpuma arvien vairāk klientu interesējās par iespējām savus brīvos finanšu līdzeļus gan noguldīt termiņnoguldījumos, gan arī investēt dažādos finanšu instrumentos. Šobrīd iespējas likt savai naudai pelnīt ir patiesi labas un tās ir jāizmanto. Un pat, ja šķiet, ka lieku līdzekļu nav, vienmēr ir iespējams sākt ar maziem soļiem. Taču būtiski savu pirmo pieredzi investīciju pasaulē gūt, pārliecinoties, ka izmantojam drošu un pārbaudītu ieguldījumu pakalpojuma sniedzēju, šādi izvairoties no riska kļūt par krāpnieku upuri,” uzsver SEB bankas vadītāja Ieva Tetere.  

2. ceturksnī novērojām, ka klienti aktīvi interesējās par prognozēm attiecībā uz procentu likmju nostabilizēšanos un iespējamo samazinājumu, kā arī novirzīja naudas līdzekļus papildus kredītu atmaksai. Tāpat straujais procentu likmju kāpums iedzīvotājiem lika rūpīgāk izvērtēt jaunu saistību uzņemšanos, vērtējot ne tikai tirgus piedāvājumu, bet arī potenciālo komunālo maksājumu ietekmi uz ikmēneša izdevumiem. Vienlaikus SEB banka ir atcēlusi visas komisijas maksas mājokļu kreditēšanai, šādi nodrošinot mājokļu kredītu pieejamību jaunajiem klientiem, savukārt jau esošajiem klientiem sniedzot iespējas bez maksas veikt dažāda tipa grozījumus savos kredīta līgumos.

Kopējais kredītportfelis turpina pieaugt

Kopējais SEB bankas kredīportfelis 2023. gada jūnija beigās bija 3,2 miljardi eiro, kas ir par 6% vairāk nekā 2022. gada jūnija beigās. Stabilus rezultātus 2. ceturksnī uzrādīja mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšana – salīdzinot ar pagājušā gada sešiem mēnešiem, kreditēšanas apjoms palielinājies par 22%, sasniedzot no jauna piešķirto finansējumu 143 miljonus eiro. Gandrīz pusi no izsniegtajiem kredītiem veido līzingi, turklāt pieaudzis arī izsniegto apgrozāmo līdzekļu aizdevumu apjoms. Pieprasījums pēc līzinga finansējuma izteikti pieaudzis lauksaimniecības un transporta nozarē – šīs nozares uzrāda pozitīvu izaugsmi ceturksni no ceturkšņa, salīdzinot ar 2022. gadu. Atsevišķi nekustamā īpašuma projekti, kas saistīti ar klientu vēlmi mainīt savas esošās uzņēmējdarbības telpas, veicinājuši aktivitāti arī nekustamā īpašuma nozarē.

Pozitīvs sniegums vērojams arī lielo uzņēmumu apkalpošanas segmentā – 2023. gada 1. pusgadā kopējais no jauna piešķirtā finansējuma apjoms sasniedzis 382 miljonus eiro, kas ir gandrīz trīs reizes vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Otrajā ceturksnī vienlīdz aktīvi finansējumu piesaistījuši dažādu nozaru uzņēmumi – telekomunikāciju, enerģētikas, pakalpojumu, ražošanas, transporta, nekustamā īpašuma u.c. Aizvien redzam, ka būtiska daļa no jaunā finansējuma tiek plānota ražošanas jaudu palielināšanai un efektivitātes uzlabošanai. Lielo uzņēmumu kredītportfelis 2023. gada 1. pusgadā ir pieaudzis par 7% salīdzinājumā ar 2022. gada 1. pusgadu. Arī lielo uzņēmumu likviditāte vērtējama pozitīvi – kontu atlikumi salīdzinājumā pret 2022. gada 1. pusgadu pieauguši par 17%.

“Tomēr, neskatoties uz izaugsmi un pozitīvajiem finanšu rādītājiem šī gada pirmajā pusgadā, redzam, ka inflācija gan Latvijā, gan Eiropā joprojām ir augsta, attiecīgi arī Eiropas Centrālā banka sola turpināt celt procentu likmes. Turklāt ekonomika citur Eiropā – it īpaši Skandināvijas valstīs – ir sabremzējusies, tādēļ, ņemot vērā šos apstākļus, ļoti uzmanīgi raugāmies uz izaugsmes prognozēm šī gada otrajā pusgadā,” piebilst Ieva Tetere.

SEB grupas Latvijā finanšu rādītāji 2023. gada 6 mēnešos

  • SEB grupas Latvijā ieņēmumi sasnieguši 115,5 miljonus eiro.
  • Peļņa pirms uzkrājumiem sasniedza 86,5 miljonu eiro.
  • Pamatdarbības peļņa pēc nodokļu nomaksas un uzkrājumiem gada 6 mēnešos sasniegusi 82,4 miljonus eiro.
  • 6 mēnešu izmaksas bija 29,0 miljons eiro.
  • Uzkrājumi paredzamiem kredītzaudējumiem laika posmā no 1. janvāra līdz 30. jūnijam palielināti 3,3 miljonu eiro apmērā.
  • Kopējais noguldījumu apjoms SEB bankā 2023. gada 30. jūnijā bija 4,4 miljardi eiro.
  • Kopējais kredītportfelis gada jūnija beigās bija 3,2 miljardi eiro.
  • SEB grupas Latvijā aktīvi gada jūnija beigās bija 5,5 miljardi eiro un SEB grupas Latvijā kapitāls – 541 miljoni eiro.

Papildu informācijai:
Anete Igaune, SEB bankas organizācijas attīstības komunikācijas vadītāja – 26455568, anete.igaune@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia, YouTube/SEBlatvia, LinkedIn/Seb-banka-latvia
www.seb.lv
SEB banka ir vadošā korporatīvā banka Ziemeļeiropā ar starptautisku pārstāvniecību vairāk nekā 20 pasaules valstīs. Baltijas valstīs un Zviedrijā SEB banka piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. SEB bankas mērķis ir veidot labāku nākotni ar atbildīgiem padomiem un pārdomātu finansēšanu – šodienai un nākotnes paaudzēm. Uz 2023. gada 30. jūniju SEB Grupas kopējie aktīvi veido 4172 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2271 miljardi Zviedrijas kronu. SEB Grupā strādā 17 500 darbinieku. Vairāk par SEB Grupu: www.sebgroup.com.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk