Image

Noguldījumu apjoms Latvijas bankās palielinājies par 5% jeb 0,92 miljardiem eiro un sasniedz 18,66 miljardus eiro, kas ir lielākais iedzīvotāju un uzņēmumu noguldījumu apmērs kopš 2017. gada. Pēdējo 12 mēnešu periodā noguldījumi ir palielinājušies par 8% jeb 1,45 miljardiem eiro.

“Lai arī noguldījumu apjoms aug, svarīgi uzsvērt, ka tas lielā mērā saistīts ar šobrīd valdošo piesardzību. Redzam, ka uzņēmumu pieprasījums pēc kredītiem ir samērā neliels, valda piesardzība un lēmumi par jaunām investīcijām attīstībā ir nogaidoši. Ja atskatāmies uz iepriekšējo krīzi, šoreiz kopējais kredītportfelis ir ļoti labā kvalitātē un uzņēmumiem ir visas iespējas augt un attīstīties. Raugāmies uz priekšu pozitīvi un ceram uz skaidrāku kopējās situācijas attīstību, kas noteikti motivēs spert izlēmīgākus soļus,”

– vērtē Kārlis Danēvičs, Finanšu nozares asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs, SEB bankas valdes loceklis.

Lielākais noguldījumu apjoms 2020.gada 4. ceturkšņa beigās ir Swedbank (5,85 miljardi eiro), SEB banka (3,51 miljardi eiro), Citadele (3,45 miljardi eiro), Luminor Bank Latvijas filiāle (2,89 miljardi eiro) un BlueOrange Bank (0,54 miljardi eiro). Būtiskākais pieaugums novērojams uzņēmumu noguldījumos. Pēdējā gada laikā tie ir palielinājušies par 0,98 miljardiem eiro un sasniedz 42% no kopējā noguldījumu apjoma bankās Latvijā.

Banku nozares kopējais kapitāls šā gada 4. ceturkšņa beigās sasniedz 2,93 miljardus eiro, kas pēdējo 12 mēnešu periodā ir palielinājies par 10% jeb 0,26 miljardiem eiro. 2020. gada 4. ceturkšņa laikā banku kapitāls ir palielinājies par 2% jeb 0,05 miljardiem eiro.

Turpinot atbildīgu kreditēšanas politiku, finanšu iestādes arī pēc moratoriju termiņa beigām piemēro individuālus, katram konkrētajam gadījumam atbilstošus risinājumus saistību izpildes atlikšanai. Periodā no 1. oktobra līdz 31. janvārim saistību izpilde atlikta 809 līgumiem par kopējo summu – 105,2 miljoni eiro.

Tāpat Finanšu nozares asociācija un tās biedri izstrādājuši 15 punktu plānu finansējuma pieejamības veicināšanai uzņēmējdarbības attīstībai. Plānā iezīmēti četri galvenie virzieni – kreditēšana, kapitāla tirgus attīstība, finanšu pratība un ilgtspējīgas finanses.

Banku statistika 2020. gada 4. ceturksnī

Detalizēta informācija par 2020. gada 4. ceturkšņa rādītājiem

Finanšu rādītāji 2020. gada 4. ceturksnī

Maksājumu karšu statistika 2020. gada 4. ceturksnī

*Avots: Latvijas Bankas Latvijas Republikas monetāro finanšu iestāžu mēneša bilances pārskatu kopsavilkums

Sabīne Spurķe
E-pasts: sabine.spurke@financelatvia.eu
+371 20604166
Komunikācijas vadītāja
Finanšu nozares asociācija

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk