Image

Pērn Industra Bank kā vienīgā no Latvijas banku sektora atsaucās Finanšu nozares asociācijas un Finanšu ministrijas aicinājumiem un ieviesa SDI kontu – risinājumu, kas pašnodarbinātajiem ļauj būtiski mazināt administratīvo slogu. Šobrīd virzītie likuma grozījumi, kas paredz vienotu mikrouzņēmumu nodokļa likmi 25% apmērā, padarīs vienkāršoto nodokļa nomaksas risinājumu ievērojami pievilcīgāku mazo uzņēmēju acīs.

Līdz šim SDI kontu noformējuši aptuveni 200 klienti, un lai arī šo risinājumu ieviesām kā korporatīvās atbildības projektu – lai parādītu mazajiem uzņēmumiem, ka arī par viņu vajadzībām kāds atceras – tomēr mēs priecāsimies, ja šo investīciju augļus un iespēju koncentrēties uz sava biznesa attīstību tā vietā, lai kārtotu grāmatvedību, baudīs daudz lielāks Latvijas mazo uzņēmēju skaits.

Atverot SDI kontu, mazais uzņēmējs var aizmirst par mikrouzņēmumu nodokļa deklarācijām, par nodokļu aprēķināšanu un pārskaitīšanu, to viņa vietā izdarīs Industra Bank sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu.

Kā atzīst Industra Bank klients, fiziskās sagatavotības treneris Edgars Braže:

“21. gadsimtā tas ir ļoti labs un ērts risinājums tādiem pašnodarbinātajiem kā es un līdzīgiem – treneriem, psihoterapeitiem, IT speciālistiem, dīdžejiem, fotogrāfiem, dažādiem meistariem un citiem. Patiesībā es jau sen gribēju tādu risinājumu, kad klients man samaksā, bet valsts automātiski aprēķina un noņem nodokļus, un man pašam nav jācīnās ar atskaitēm un jālauza galva, vai jāņem grāmatvedis. Zinu, ka pārējā nauda ir mana nauda. Tas ir ērti, ietaupa laiku un nervus. Esmu tiešām apmierināts ar šo pakalpojumu.”

Savukārt grima māksliniece Maija Gundare piebilst, ka bijusi reģistrēta kā pašnodarbinātā jau daudzus gadus:

“Biju dzirdējusi, ka citās valstīs ir īpaši konti pašnodarbinātajiem, un sen gaidīju, kad šāds pakalpojums būs pieejams arī Latvijā. Kad uzzināju, ka šādu kontu piedāvā Industra Bank, nekavējoties tam pieteicos. Esmu šīs bankas kliente jau gadu un esmu ļoti apmierināta. Priecājos, ka man vairs nav jāuztraucas par nodokļu nomaksu, varu darīt savu darbu un zinu, ka par pārējo parūpēsies banka.”

SDI kontam gan ir daži ierobežojumi, piemēram, mazā uzņēmēja apgrozījums nevar pārsniegt 40 tūkstošus eiro gadā, turklāt apgrozījumam virs 25 tūkstošiem līdz šim tika piemērota 40% nodokļa likme, un tieši tas mūsu ieskatā būtiski mazināja SDI konta risinājuma pievilcīgumu, vienlaikus neļaujot arī valstij sasniegt vienu no vienkāršotā nodokļa nomaksas risinājuma ieviešanas mērķiem – mazināt ēnu ekonomiku.

Industra Bank valdes priekšsēdētājs Raivis Kakānis, norāda:

“Valsts daudz runā par uzņēmējdarbības vides uzlabošanu, un šobrīd, kad Saeimā jau uz otro un galējo lasījumu nonākuši grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, vēlos uzteikt Finanšu ministriju par šo iniciatīvu un mudināt politiķus atbalstīt vienotās samazinātās likmes ieviešanu. Aprēķins ir vienkāršs – 40% no nulles joprojām ir nulle, tāpēc valstij ir visos veidos jāveicina uzņēmēju vēlmi legalizēt visus savus ienākumus. Pievilcīga nodokļa likme ir viens no aspektiem, kas to ļaus izdarīt.”

Saeimas vairākums 16. novembrī konceptuāli atbalstīja likumprojektu “Par valsts budžetu 2024. gadam un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026. gadam”, saistībā ar ko paredzēti grozījumi vēl 19 saistītajos likumos, viens no tiem – Mikrouzņēmumu nodokļa likums. Paredzēts, ka budžetu otrajā, galīgajā, lasījumā Saeima sāks skatīt 7. decembrī. Vairāk par SDI kontu: https://ej.uz/sdikonts.

Par Industra Bank:

Industra Bank ir izveidojuši vietējie uzņēmēji, tās darbību fokusējot uz Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanu. Bankai ir 19.5 tūkstoši klientu – tūkstotis pieci simti juridisku personu un astoņpadsmit tūkstoši privātpersonu, klientu ērtībai piedāvājam apkalpošanas centrus Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, Ventspilī un Jelgavā.

2022. gadā banka strādāja ar konsolidēto peļņu 4.3 miljonu eiro apmērā. Prasmīga kapitāla izmantošana un straujā izaugsme pērn tai ļāva nodrošināt labāko kapitāla atdevi Latvijas banku sektorā. Industra Bank aktīvi pieauga par 57%, 2022. gada 31. decembrī sasniedzot 270 miljonu eiro atzīmi, savukārt klientu noguldījumu apmērs bija 244 miljoni eiro, pieaugot par 61% gada laikā. Vairāk informācijas: https://industra.finance/

Papildu informācijai:
Ieva Zauere
Industra Bank AS
Mārketinga un komunikācijas vadītāja
+371 29485726
ieva.zauere@industra.finance

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk