Image

Banka Citadele piešķīrusi līdzfinansējumu investīciju uzņēmuma “Merito Partners” (“Merito”) portfeļkompānijai jaunas saules elektrostacijas (SES) būvniecībai Valmieras novada Brenguļu pagastā. Šis ir viens no pirmajiem projektiem Latvijā, kas saņēmis finansējumu Citadeles un Eiropas Investīciju bankas (EIB) vienošanās ietvaros par EIB garantijas programmas līdzekļu piesaisti Latvijas uzņēmumiem.

Šīs vasaras laikā Brenguļu SES 8,7 ha lielā platībā tiks izvietoti vairāk nekā 12 000 saules paneļu. SES jauda būs 7 MW un paredzams, ka elektrostacija gada laikā spēs saražot teju 7 000 000 kWh elektrības, kas atbilst 3800 mājsaimniecību gada vidējam elektrības patēriņam.

Projekta kopējās izmaksa mērāmas teju 5 miljonos eiro, no kuriem bankas Citadele līdzfinansējums veido 2,8 miljonus eiro. Šo projektu atbalsta no EIB piešķirtās garantijas summas, un tas ir viens no pirmajiem projektiem Latvijā, kas līdzfinansēts ar EIB atbalstu.

“Laikā, kad enerģētiskā neatkarība un ilgtspēja ir jo īpaši aktuāli jautājumi, esam gandarīti atbalstīt uzņēmumus atjaunojamo energoresursu projektu attīstīšanā. Turklāt alternatīvu enerģijas avotu ieviešanu sistemātiski atbalsta arī EIB programma uzņēmējiem, nodrošinot līdzfinansējumu ar samazinātu procentu likmi dažāda veida investīcijām. Ceram, ka saules spēkstacija Valmieras novadā būs labs stimuls arī citiem uzņēmējiem meklēt iespējas attīstīt ilgtspējīgus projektus,“ pauž Vaidas Žagūnis, Citadeles korporatīvo klientu pārvaldības vadītājs Baltijā, valdes loceklis.

Brenguļu SES īpašnieks ir “Merito” investīciju fonds “Merito Sustainable Energy Fund I”, kas portfeļa attīstīšanai piesaistījis ekspertus no uzņēmuma “Saules Energy”. Abi uzņēmumi kopā plāno īstenot astoņu elektrostaciju būvniecību Latvijā, un Brenguļu SES būs viena no pirmajām, kas sāks ražot elektrību jau šovasar. Līdz šī gada nogalei Latvijas reģionos ekspluatācijā tiks nodotas vismaz sešas  elektrostacijas ar kopējo jaudu 55 MW, pārējās divas – 2024.  gadā. Jaunās saules elektrostacijas gadā saražos vismaz 70 000 MWh elektrības.

Mikus Janvars, “Merito” līdzdibinātājs un vadošais partneris:

“Esam gandarīti par bankas Citadele un EIB uzticēšanos Latvijas investoru zaļās elektroenerģijas  projektam, piešķirot aizdevumu jaunas saules elektrostacijas būvniecībai Vidzemē. Pateicoties piešķirtajam finansējumam, Brenguļu SES izbūve notiek pēc plāna – šobrīd jau tiek veikta konstrukciju montāža, kam sekos saules paneļu uzstādīšana un citi būvdarbi.”

2022. gada decembrī banka Citadele un EIB grupa, kuras sastāvā ir EIB un Eiropas Investīciju fonds (EIF), parakstīja vienošanos, kas palīdzēs paplašināt aizdevumus vietējiem uzņēmumiem Baltijas valstīs vismaz 460 miljonu eiro apmērā. 20 % aizdevumu novirzot “zaļajiem” projektiem, šis darījums veicinās vietējās tautsaimniecības zaļo pārkārtošanos un palīdzēs mazināt kopējās siltumnīcefekta gāzu emisijas.

Tiešraidi no saules paneļu uzstādīšanas vietas var vērot šeit https://saules.energy/brenguli/

Par Citadeles Grupu

Citadeles misija ir modernizēt finanšu nozari un sniegt privātpersonām un uzņēmējiem visā Baltijā vairāk iespēju. Citadelei Baltijā 2022. gadā bija 374 000 aktīvo klientu, jaunos aizdevumos izsniegti 1,2 miljardi eiro, kopējam kredītportfelim sasniedzot 2.9 miljardus, un depozītu apjoms veidoja 3.9 miljardus eiro.

Līdztekus klasiskajiem bankas pakalpojumiem banka Citadele saviem klientiem piedāvā virkni jaunākās paaudzes finanšu tehnoloģijās bāzētu pakalpojumu, piemēram, mūsdienīgu lietotni, bezkontakta norēķinus un zibmaksājumus. Citadele pirmā Baltijā privātpersonām sāka piedāvāt iespēju atvērt kontu ar selfiju, maksāt ar gredzenu un veikt pārskaitījumus uz mobilā tālruņa numuriem. Savukārt uzņēmumi aktīvi izmanto iespēju ne vien atvērt kontu attālināti un pieteikties finansējumam sava biznesa attīstībai, bet arī pieņemt maksājumus ar Citadele Phone POS lietotni un universālo e-komercijas risinājumu Klix.

Banka Citadele ir Grupas mātes uzņēmums Latvijā, un tās meitas uzņēmumi un filiāles darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Par “Merito”

“Merito Partners” ir strauji augošs privātā kapitāla ieguldījumu uzņēmums, kas darbojas Latvijā un tuvākajā reģionā. Tas Latvijas investoru vārdā īsteno izaugsmes kapitāla un ilgtspējīgas enerģijas investīciju stratēģijas. “Merito Partners” 100 % piederošais “Merito Management AIFP” ir Latvijas Bankā reģistrēts alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieks.

Papildu informācija:
Līga Ratniece
Korporatīvās komunikācijas vadītāja
AS “Citadele banka”
Tālr. 28378366
E-pasts: Liga.Ratniece@citadele.lv

www.citadele.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk