Image

Jau otro gadu pēc kārtas, 12. oktobrī, veiksmīgi tika aizvadīta Baltijā vērienīgākā kapitāla tirgus konference Baltic Capital Markets Conference, pulcējot vairāk nekā 350 vietējo uzņēmumu pārstāvjus un investīciju profesionāļus no Baltijas valstīm. Konference nodrošināja iespēju apspriest Baltijas kapitāla tirgus attīstību un aktualitātes kā uzņēmēju un investīciju ekspertu starpā, tā arī valstiskā līmenī. Kā arī kopīgi iezīmēt tuvākās nākotnes kapitāla tirgus attīstības plānus, ņemot vērā Baltijas valstu uzņēmējdarbības reālo vidi un ekonomisko situāciju.

Latvijas ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš, atklājot konferenci uzsvēra, ka kapitāla tirgum Baltijas valstīs ir liels izaugsmes potenciāls un, ka mūsu kopīgais mērķis ir pavisam vienkāršs – atvērt likviditāti Latvijas tirgū un atbrīvoties no politiskajām bailēm un būt atvērtākiem pārmaiņām.

“Baltijas valstu uzņēmumi ir nonākuši attīstības fāzē, ka ir gatavi – un daži uzņēmumi to jau dara – eksportēt savu uzņēmējdarbību un iegādāties uzņēmumus Eiropā un plašākā pasaulē. Lai to sekmētu, mums ir mērķtiecīgi jāattīsta kapitāla tirgi, kam ir liels izaugsmes potenciāls. Tas kalpos par pamatu straujākai ekonomikas izaugsmei un sabiedrības labklājības līmeņa pieaugumam.”

Gan Santa Purgaile, Latvijas bankas prezidenta vietniece, gan Karel Ots (Kaarel Ots), Nasdaq Tallinn valdes priekšsēdētājs, Nasdaq Baltic vadītājs, atklājot konferenci uzsvēra, ka, lai kāpinātu Baltijas kapitāla tirgus attīstību un sekmētu produktīvu kapitāla plūsmu, Baltijas tirgi ir jāapvieno.

“Kapitāla tirgi kalpo kā patiess atspoguļojums mūsu kolektīvajām vēlmēm pēc gaišākas nākotnes,” konferencē akcentēja S. Purgaile.

“Liels gandarījums, ka kopīgi ar sadarbības partneriem jau otro gadu pēc kārtas esam spējuši veicināt vērtīgas diskusijas tik plašā lokā. Šī konference apliecina industrijas apņemšanos attīstīt produktīvu un uz attīstību vērstu finanšu nākotni Baltijas valstīs. Esmu pārliecināts, ka diskusijas un kopīgās zināšanas, ko ik gadu aktualizējam konferencē, neapšaubāmi ir nozīmīgs pamats Baltijas valstu kapitāla tirgu ilgtspējīgākai un dinamiskākai nākotnei. Lai arī salīdzinājumā ar citiem reģioniem, Baltijā kapitāla tirgus attīstība notiek lēnāk, tomēr viennozīmīgi var teikt, ka esam uz pareizā ceļa!,” komentē Roberts Idelsons, Signet Bank valdes priekšsēdētājs.

Konferencē tika aptverts plašs nozaru tēmu loks ar 25 ekspertu dalību un tā norisinājās piecos paneļdiskusiju blokos. Vērtīgākās atziņas katrā no tām:

  • “Baltijas IPO šī brīža iespējas un izaicinājumi”, ko vadīja Irmantas Norkus, COBALT Lietuvas partneris un tajā piedalījās eksperti no investīciju bankām Citi, LHV Bank un Igaunijā vadošā investīciju uzņēmuma Infortar, kā arī Latvijas vietējie uzņēmumi airBaltic un Alūksnes putnu ferma. Diskusijā eksperti atzīmēja, ka veiksmīgs IPO ne tikai sniedz finansiālu labumu, bet arī uzlabo uzņēmuma atpazīstamību un reputāciju. IPO var atvērt durvis jaunām partnerībām, klientiem un tirgiem, radot papildu izaugsmes iespējas. Savukārt Mtibelishvily Irackly, Citi, vadošais direktors uzsvēra, ka “Lai IPO būtu veiksmīgs, valstī ir jābūt makroekonomiskai noteiktībai”.
  • “Baltijas obligāciju tirgus – stabils finansējuma avots vietējiem uzņēmējiem”, ko vadīja Edmunds Antufjevs, Signet BankInvestment Banking nodaļas vadītājs. Diskusijā piedalījās finanšu un juridiskās jomas nozares eksperti no EBRD, Eleving Group, Cobalt Latvia un Lietuvas BeMyBond Platform. Kā arī kapitāla tirgus pieredzes stāstā dalījās Juris Gulbis, CleanR Groupvaldes priekšsēdētājs un Sander Pikkel, LHV Bank brokeru nodaļas vadītājs.

Paneļdiskusija sniedza vērtīgu ieskatu Baltijas tirgū, izceļot pieprasījumu pēc obligāciju investīcijām un fokusējoties uz finansēšanas iespēju paplašināšanu. Diskusijā  tika secināts, ka augstas ienesīguma obligācijas Baltijas tirgū veicina pieprasījumu, taču šajā procesā liela uzmanība tiek pievērsta arī akcionāru reputācijai, jo tā ir būtiska daļa no kredītriska novērtējuma. Lai gan finanšu nozare progresē, eksperti uzsvēra, ka joprojām pastāv regulatīvas atšķirības starp Baltijas valstīm. Eksperti ir vienisprātis par nepieciešamību paplašināt finansējuma pieejamību mazajiem un vidējiem uzņēmumiem Baltijā, un uzskata, ka kapitāla tirgus attīstības nolūkos ir nepieciešama vienkārša un standartizēta kapitāla pārvēršana vērtspapīros.

  • “Baltijas valsts uzņēmumu loma vietējā kapitālā tirgus attīstībā”, ko vadīja Māris Vainovskis, Eversheds Sutherland Bitānsvadošais partneris. Panelī piedalījās eksperti no Rīgas domes, Latvijas Finanšu ministrijas, Nasdaq Tallinn un EPSO-G. Diskusijas dalībnieki pauda pārliecību, ka valsts uzņēmumiem galu galā vajadzēs ienākt kapitāla tirgū. Šis solis var veicināt pārredzamību, efektivitāti un atbildību, nākot par labu visai ekonomikai.
  • “Kādi starptautiskie tirgi Baltijas valstu emitentiem rada pievienoto vērtību?”, ko vadīja Daiga Auziņa-Melalksne, Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta valdes locekle. Panelī piedalījās eksperti no Bank of America, Nasdaq CSD SE, Ignitis grupa un KPMG.

Diskusijas dalībnieki uzsvēra dubultās kotēšanas priekšrocības, kas ļauj uzņēmumiem iegūt plašāku investoru bāzi. Kotējot vairākās biržās, uzņēmumi var piesaistīt investorus no dažādiem reģioniem, uzlabojot to redzamību un izaugsmes potenciālu. Kā arī dažādām ieinteresētajām personām, tostarp regulatoriem, tirgus dalībniekiem un politikas veidotājiem, ir jāsadarbojas, lai veicinātu tirgus izaugsmi veicinošu vidi. Eksperti arī pauda ideju, ka kapitāla tirgus attīstībai nepieciešami kopīgi centieni jeb, kā konferencē sacīja Daiga Auziņa-Melalksne:

“Dažkārt mēs sakām – bērna audzināšanai vajadzīgs ciemats – tieši tāpat kā kapitāla tirgus attīstībā un veiksmīga uzņēmumu iekļaušanā biržas sarakstā: zinošas investīciju bankas, auditori, birža, CVD, juridiskie konsultanti, sabiedrisko attiecību kompānijas un daudz kas cits. Sadarbība un komunikācija starp tirgus dalībniekiem ir galvenais!

  • “Baltijas ģimenes biroji nostiprinās Baltijas kapitāla tirgos”, ko vadīja Kaidija Rūzalepa (Kaidi Ruusalepp), Funderbeam Paneļdiskusijā tika pievērsta uzmanība Baltijas ģimenes biroju unikālajām iezīmēm, akcentējot to kā elastīgu un pacietīgu kapitāla avotu lomu. Eksperti atzina, ka kapitāls no ģimenes birojiem ir līdzīgs ūdenim, kas plūst cauri akmeņiem un aizpilda plaisas, norādot uz to kā potenciālu finansēšanas avotu. Viņi arī uzsvēra, ka ģimenes biroji tiek uztverti kā nopietns ilgtermiņa kapitāla avots, savukārt uzņēmumi, kas orientējas uz eksportu, var potenciāli vairāk piesaistīt starptautisko investoru interesi.

Pilns foto atskats pieejams ŠEIT.

Baltic Capital Markets Conference organizētāji ir Signet Bank un COBALT. Konferenci atbalstītāji LHV Bank, Moody’s, KPMG Baltics, Fitch Ratings, BDO Latvia, Eversheds Sutherland Bitāns, Nasdaq Baltija, ALTUM un Latvijas Finanšu nozares asociācija. Konferences informatīvais atbalstītājs ir Delfi.

Papildu informācija:
Aija Freija-Zonne
“Signet Bank” komunikācijas pārstāve
aija.freija@ogilvy.lv, 28671654

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk