Image

Šī gada trešajā ceturksnī Luminor saglabāja spēcīgu likviditāti un kapitāla pozīcijas, kā arī veica ieguldījumus turpmākā attīstībā, uzlabojot efektivitāti. Luminor bankas darbība apliecina stabilu kredītu kvalitāti. Ienākumus nenesošo aizdevumu apjoms ir 1,3 % apmērā no bruto aizdevumiem.

Šī gada 3. ceturksnī Luminor turpināja ieguldīt savā nākotnes kapacitātē un iespējās, īpaši koncentrējoties uz atbalstu klientiem un stratēģijas īstenošanu, lai iegūtu no Baltijas reģiona spēcīgajām ilgtermiņa izaugsmes perspektīvām.

Luminor turpina atbalstīt savus klientus, īstenojot savu biznesa stratēģiju. Reaģējot uz šī brīža ekonomisko situāciju un procentu likmju kāpumu, ir palielinājies Luminor termiņnoguldījumu apjoms un pieaugusi klientu saņemtā peļņa no paaugstinātajām procentu likmēm. Korporatīvajā segmentā Luminor palielināja izsniegto finansējumu uzņēmumiem un joprojām turpina būt vadošais obligāciju emisiju organizētājs Baltijā.

“Šis ir ekonomiski sarežģīts laiks, kad īpaši svarīgi ir uzkrājumi finansiālajai drošībai. To apzinās arī mūsu klienti, jo arvien novērojam palielinātu interesi par termiņnoguldījumiem, kam šogad esam vairākkārt palielinājuši procentu likmes, sasniedzot vienu no augstākajiem rādītājiem eirozonā – 4 %. Trešā ceturkšņa laikā privātpersonu noguldījumu apmērs Latvijā pieauga par 25 %. Līdz ar to kopējais Luminor noguldījumu portfelis Latvijā sasniedzis 2,954 miljardus eiro,” saka Kerli Vares, Luminor bankas vadītāja Latvijā.

Attiecībā uz kreditēšanu viņa norāda, ka bankas kredītu izsniegšanas politika nav mainījusies:

“Mūsu mērķis ir atbalstīt vietējos iedzīvotājus un uzņēmumus — uzņēmēji turpina saņemt finansējumu attīstības projektu īstenošanai un saglabājas privātpersonu interese par īpašumu iegādi. Luminor kredītportfelis Latvijā trešā ceturkšņa beigās bija 2,97 miljardi eiro.”

Saskaņā ar savu stratēģiju, trešajā ceturksnī banka turpināja investēt IT sistēmās un organizācijas stiprināšanā, uz ko arī turpmākajos ceturkšņos plānots fokusēties. Šīs investīcijas veicināja ceturkšņa darbības izdevumu pieaugumu par 39 %. Tāpat Luminor turpināja īstenot aktivitātes vides, sociālās un korporatīvās pārvaldības (ESG) mērķu sasniegšanai, tostarp stiprinot pārvaldību, padziļināti izvērtējot ESG riskus un uzlabojot datu ieguves veidus.

Luminor neto peļņa 2023. gada trešajā ceturksnī bija 65,1 miljoni eiro, kas ir par 62,75 % vairāk nekā šajā pašā periodā pirms gada. To galvenokārt ietekmēja neto ienākumi no procentiem, jo pieauga likmes, kas gadiem ilgi piedzīvoja ārkārtīgi zemus procentus, un ierobežoja pelnītspēju.

Luminor šajā periodā izveidoja uzkrājumus zaudējumiem no kredītu vērtības samazinājuma, salīdzinot ar 2022. gadu, kad šie uzkrājumi tika pazemināti, kā arī palielināja nodokļu izdevumus pēc tam, kad Lietuvā ieviesa pagaidu banku nodokli. Banka saglabāja ceturksnī gūto peļņu.

Salīdzinot ar 2022. gada trešo ceturksni, bankas kopējais kapitāla rādītājs pieauga par 9,5 %, sasniedzot 48,6 %, un radīja lielāku bankas izlīdzinātā pašu kapitāla atdevi (14,9 %). Luminor saglabāja spēcīgu likviditātes un kapitāla pozīciju. Ceturkšņa beigās bankas likviditātes seguma koeficients bija 176,2 % un tās pamatkapitāla, pašu kapitāla (Tier 1) un kopējā kapitāla rādītājs, ieskaitot perioda peļņu, bija 23,9 %.

“Luminor mērķis ir uzlabot savu klientu un finansiālo stāvokli vietējos tirgos, kā arī atbalstīt to izaugsmi. Šādā veidā mēs saglabāsim stabilu finansiālo pozīciju, veiksim piesardzīgu risku pārvaldību un turpināsim pildīt savas saistības. Trešajā ceturksnī mēs turpinājām investēt nākotnē, paaugstinot savu kapacitāti un uzlabojot spējas. Mēs koncentrējāmies uz klientu pieredzes uzlabošanu, vienlaikus paaugstinot efektivitāti, un vēl vairāk nostiprinājām mūsu kapitāla pozīcijas. Tas nodrošina, ka esam labi sagatavoti, lai orientētos pastāvošajā makroekonomiskajā vidē. Baltijas reģiona ilgtermiņa perspektīvas ir labas, un mēs ar pārliecību gaidām nākamo gadu,” norāda Peters Boseks, Luminor bankas valdes priekšsēdētājs.

Luminor 2023. gada 3. ceturkšņa pārskats angļu valodā ir pieejams šeit.

Par Luminor

Luminor ir vadošā neatkarīgā banka Baltijas valstīs un trešais lielākais finanšu pakalpojumu sniedzējs reģionā. Mēs nodrošinām finanšu pakalpojumus privātpersonām, ģimenēm un uzņēmumiem. Tāpat kā Igaunijas, Latvijas un Lietuvas tirgi, mēs esam jauni, dinamiski un vērsti uz nākotni.

Papildu informācija:
Inese Kronberga
Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 29215409
E-pasts: Inese.Kronberga@luminorgroup.com

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk