Image

Jaunākie Centrālās Statistikas pārvaldes (CSP) dati liecina, ka augustā mazumtirdzniecībā pārdoto preču apjoms turpināja samazināties jau sesto mēnesi pēc kārtas. Šajā mēnesī novērojām mazumtirdzniecības kritumu par 0.4%, salīdzinot ar jūliju (sezonāli koriģēti dati salīdzināmajās cenās), un kritumu par 2.7%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn (kalendāri koriģētie dati salīdzināmajās cenās). Ievērojamākais kāpums gada ietvaros bija apģērbu un apavu mazumtirdzniecībā (+14.4%) un mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (+7.5%). Savukārt lielākais kritums novērojams nespecializētajos nepārtikas preču veikalos (-36.2%) un kultūras, atpūtas precēm (-9.7%).

Līdz ar naftas sadārdzinājumu pasaules tirgos, pārdotās degvielas apjomi ir kritušies, laužot iepriekšējo četru mēnešu apgrozījuma kāpuma tendenci. Vienlaikus, par spīti vasaras sezonai un pārtikas deflācijai pēdējo mēnešu laikā,  pārtikas preču veikalu apgrozījums turpināja sarukt, kaut gan ar mazliet mazāku ātrumu.

Apskatot situāciju kaimiņos var noprast, ka situācija mazumtirdzniecībā arīdzan tur nav iepriecinoša. Gan Igaunijā, gan Lietuvā apgrozījums, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, krīt jau attiecīgi divpadsmit un septiņus mēnešus pēc kārtas. Savukārt, Zviedrijā kritums novērojams jau teju pusotru gadu, ko galvenokārt izskaidro augstais cenu līmenis un augstās procentu likmes. Šeit svarīgi atzīmēt, ka Zviedrijā ir lielāks mājsaimniecību īpatsvars ar hipotekāro kredītu kā pie mums, attiecīgi procentu likmju kāpuma ietekme uz patēriņu ir lielāka.

Kopumā, fakts, ka algas beidzot atkal apsteidz inflāciju un attiecīgi pirktspēja uzlabojas ir pozitīva ziņa mazumtirdzniecībai. Labi arī, ka patērētāju noskaņojums ir uz augšupejošas trajektorijas, lai arī kopumā jau vairāk nekā gadu saglabājas gana pesimistisks un zem ilgtermiņa vidējā. Mazumtirdzniecības uzņēmumu noskaņojums arī ir zem ilgtermiņa vidējā, taču pēdējos mēnešos nav pasliktinājies. Uzņēmēju aptaujās atklājas, ka gaidas par pārdošanas apjomiem nākamajos trīs mēnešos nav īpaši optimistiskas. Tas viss liek domāt, ka strauju atgūšanos mazumtirdzniecībā tuvākajā laikā diez vai varam gaidīt, un pirktspējas atgūšanās pozitīvā ietekme nāks ar novēlošanos.

 

Oskars Niks Mālnieks
Swedbank ekonomists
oskars.niks.malnieks@swedbank.lv
Tel.: +371 2635 1604
https://www.swedbank.lv/about/swedbank/about/economic

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk