Image

Šī gada pirmajā pusgadā ne tikai pieaudzis norēķinu skaits ar maksājumu kartēm, bet arī palielinājās pirkumu summas, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, liecina Luminor bankas apkopotā informācija. Visvairāk norēķinu veikts pārtikas preču veikalos, lielveikalos, kā arī kafejnīcās un restorānos.

Luminor dati liecina, ka šī gada pirmajos sešos mēnešos iedzīvotāji iepirkušies biežāk un par lielākām summām – maksājumu skaits ar karti pieaudzis par 12% salīdzinājumā ar šo pašu periodu pērn. Savukārt ar karti veiktais maksājumu apmērs šogad pieauga par 9%, salīdzinot ar pagājušā gada sešiem mēnešiem. Vidējā pirkuma summa bija 19 eiro.

“Šogad pirmajā pusgadā iedzīvotāju norēķini pārtikas preču veikalos, kā arī apģērbu veikalos klātienē ir bijuši lielāki nekā 2022. gada pirmajos sešos mēnešos (9% un 13% attiecīgi),  kas ir saistīts ar vispārējo dzīves dārdzības pieaugumu – par vairākām precēm arvien bija nācies maksāt lielākas summas nekā pērn. Tajā pašā laikā, salīdzinot ar pagājušo gadu, šis pieaugums sešos mēnešos bijis mērens. Tāpat bankas dati liecina, ka kopumā pēc Ziemassvētkiem maksājumu aktivitāte bijusi nedaudz mazāka, kas atbilst sezonalitātei, savukārt maijā un jūnijā tā palielinās – notiek ne tikai vairāk pirkumu ar karti, bet arī paaugstinās vidējās maksājumu summas, kas iezīmē tendenci pavadīt vairāk laika ārpus mājas vai doties pirmajos atvaļinājumos, tēriņiem attiecīgi nedaudz pieaugot,” skaidro Luminor biznesa attīstības vadītāja Baltijā Jekaterina Ziniča.

Interesanta tendence, kas parādās Luminor bankas datos, norāda uz pirkumu summu samazināšanos lielveikalos – tur noticis samazinājums par 6%, kas varētu būt skaidrojams ar to, ka cilvēki šogad aktīvi sekoja līdzi savu tēriņu paradumiem, kā arī vairāk iepērkas internetā, norāda eksperte.

Tāpat ar karti iztērētās summas samazinājās degvielas stacijās – šī gada pirmajā pusgadā tās bija par 8% mazākas, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn. Pieaugums iedzīvotāju veiktajos norēķinos novērojams par automašīnu nomu – ar karti klātienē iztērētās summas pirmajos sešos mēnešos augušas par 10%, savukārt attālināto pirkumu summa – par teju trešdaļu.

Pieaugums ēdināšanas, izklaides pakalpojumiem

Luminor karšu dati arī liecina, ka gada pirmajos mēnešos iedzīvotāji visvairāk par avio pakalpojumiem norēķinājušies janvārī un maijā – gada pirmajā mēnesī salīdzinājumā ar to pašu periodu pērn pieaugums bijis pat teju divas reizes lielāks. Kā norāda eksperte, tas varētu liecināt, ka iedzīvotāji plāno savus ceļojumus laicīgi un turpmākajiem gada mēnešiem, kā arī pirms vasaras. Tāpat neliels pieaugums noticis par avio pakalpojumiem klātienē (11%) ar karti, kas varētu nozīmēt maksu par dažādiem ar avio saistītiem pakalpojumiem, piemēram, bagāžu.

Vairāk tika tērēts par izklaides pakalpojumiem – tas auga par vairāk nekā trešdaļu jeb 34%, it sevišķi gada pirmajos mēnešos, kad par izklaidi norēķinu apmērs bija pat trīs reizes lielāks nekā tajā pašā laikā pērn. Ar norēķinu karti apmaksātās summas kafejnīcās un restorānos gada pirmajos sešos mēnešos pieauga par aptuveni 41% salīdzinājumā ar 2022. gadu, un vidējā summa bijusi teju 13 eiro, tai mēreni paaugstinoties, vasaras mēnešiem tuvojoties.

Arvien vairāk izmanto digitālos makus

Saskaņā ar Luminor datiem manāmi pieaudzis to klientu skaits, kuri savā ikdienā izmanto ar digitālos makus Apple Pay un Google maku (iepriekš Google Pay). Jau vairāk nekā 33% no aktīvajiem karšu lietotājiem Latvijā izmantojuši savus digitālos makus viedierīcēs ikdienas norēķiniem gan veikalos, gan tiešsaistē, kas ir par ceturtdaļu vairāk nekā pagājušā gada beigās.

Papildu informācija:
Zelma Strupka
Luminor sabiedrisko attiecību projektu vadītāja
29950107
Zelma.Strupka@luminorgroup.com

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk