Image

Pagājušajā gadā Baltijas investori visvairāk iegādājušies ASV elektroauto ražotāja Tesla, ASV tehnoloģiju uzņēmuma Advanced Micro Devices un datortehnikas uzņēmuma NVIDIA akcijas, liecina Luminor Investoru platformas dati. Šiem uzņēmumiem seko Vācijas autobūves uzņēmuma Volkswagen akcijas, kā arī medicīnas uzņēmums Bayer AG.

“Aizvadītais gads investīciju tirgiem izvērtās pozitīvs, turklāt tas izrādījās ievērojami labāks, nekā bija sākotnēji prognozēts. 2023. gads sākās ar izaicinošu ģeopolitisko situāciju, pamatotām ekonomikas recesijas bažām un augošajām procentu likmēm. Taču, neskatoties uz sākotnējām bažām, procentu likmju izaugsme pagājušā gada otrajā pusē apstājās, un ilgtermiņa procentu likmes pat piedzīvoja būtisku korekciju. Tāpat uzņēmumu ieņēmumu rādītāji izrādījās labāki par investoru piesardzīgajam prognozēm. Ievērojami tirgus indeksu pieaugumi bija vērojami finanšu pasaules lielākajā tirgū ASV, kur galvenie tirgus indeksi S&P500 un DJI gada laikā pieauga par 24 % un 13 %, bet iespaidīgāko kāpumu piedzīvoja Nasdaq-100, kurš lielo tehnoloģisko uzņēmumu akciju cenu kāpuma rezultātā pieauga par 43 %,” stāsta Luminor Uzkrājumu un ieguldījumu produktu vadītājs Jānis Bebris.

Kā ierasts, Baltijas investoru vidū lielie tehnoloģiju uzņēmumi un darījumi ar to akcijām arī pērn bija vispieprasītākie. Interesanti, ka finanšu tirgus izmantojis slavenā amerikāņu vesterna “Lieliskais septiņnieks” nosaukumu, lai apzīmētu 7 tehnoloģiju jomas ietekmīgākos uzņēmumus – Tesla, Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta, NVIDIA. Šis “lieliskais septiņnieks” lielā mērā dominē arī Baltijas ieguldījumu saraksta augšdaļā. Tehnoloģiju uzņēmumiem kopumā izdevās palielināt nākotnes peļņas prognozes un panākt akciju cenu pieaugumu.

Piemēram, aizvadītā gada laikā uzņēmuma NVIDIA akciju vērtība teju trīskāršojās, kas tikai kāpināja investoru uzticību, un gada otrajā pusē tas bija viens no populārākajiem uzņēmumiem Baltijas investoriem. Tāpat nemainīgi investoriem Baltijas valstīs aktuālākās bija Microsoft uzņēmumu akcijas, kas patlaban līdzās Apple, ņemot vērā tirgus kapitalizāciju, ir lielākie uzņēmumi pasaulē.

Tikmēr Eiropā bāzēto uzņēmumu vidū vislielākā investoru interese arvien tika pievērsta Vācijas tirgum. Baltijas investori visaktīvāk investējuši automobiļu ražošanas uzņēmuma Volkswagen akcijās, lai arī uzņēmuma akciju cena kritās, pateicoties tā sarežģītajai struktūrai (daudzu zīmolu), nespējai sasniegt prognozētos pārdošanas rezultātus un kopumā investoru šaubām par uzņēmuma ilgtermiņa stratēģisko attīstību. Tajā pašā laikā daudzi Baltijas investori tic Volkswagen zīmola vērtībai nākotnē un aktīvi investē uzņēmuma akcijās, saņemot par to ļoti labu atdevi dividenžu formā.

Pērn, jo sevišķi gada otrajā pusē, veselības sektora uzņēmumi atguva savu popularitāti Baltijas investoru vidū, it sevišķi Vācijas farmācijas uzņēmums Bayer AG, kā arī Pfizer. Neliels pārsteigums starp populārākajiem uzņēmumiem bija redzēt apģērbu mazumtirgotāju Zalando – šeit gan jāatzīmē, ka intereses pamatā varētu būt lietotāju personīga pieredze, lietojot uzņēmuma pakalpojumus, un būtisks uzņēmuma akciju cenas kritums, kas kopš gada sākuma bija gandrīz 50 %.

Pērn minētās ekonomiskās situācijas dēļ arī banku sektors piedzīvoja izaicinošus laikus, un galvenokārt tam pamatā bija krītošās obligāciju cenas, noguldījumu likmju kāpums un kreditēšanas tirgus izmaiņas. Eiropas banku sektors šiem izaicinājumiem bija diezgan labi sagatavots, un tas atspoguļojās arī lielāko reģiona spēlētāju akciju cenu izmaiņās. Baltijas investori izmantoja sektora akciju cenu kritumu, kas bija novērojams gada sākumā, un pēc tā veselīgas atgūšanās realizēja savas pozīcijas gada beigās. Tā starp tirgotākajām akcijām investoru vidū bija lielās Eiropas bankas – tādas kā Banco Santander SA, Societe Generale, Erste Group Bank AG un Commerzbank.

Pagājušajā gadā kopumā bijusi augsta investoru interese par biržā tirgotiem fondiem (ETF), un galvenokārt viņi ir investējuši ETF, kas iegulda tādos lielos un atpazīstamos indeksos kā S&P500 Core un S&P500 Info Technology. Tāpat jauna tendence, kas nebija novērota iepriekš un ir “ienākusi” kopā ar izmaiņām procentu likmju tirgū, ir ETF, kuru pamatā ir investīcijas obligācijās. No šāda veida ETF vislielākā investoru interese bijusi par ilgtermiņa ASV valdības parāda vērtspapīru fondiem.

Baltijas investori arvien vairāk iepazīst arī parāda vērtspapīru tirgu, kur lielākie ieguldījumu apjomi pagājušajā gadā bija novērojami centrālo valdību obligācijās. Visbiežāk pirkto obligāciju saraksta augšgalā bija ASV, Itālijas un Francijas centrālo valdību obligācijas ar dzēšanas termiņu no 1 līdz 5 gadiem. Tomēr obligāciju iegāde un diversificēta portfeļa izveide var prasīt lielākus investoru ieguldījumus, tāpēc redzam, ka biežāk tiek izmantoti ETF vai ieguldījumu fondi, nevis izvēlētas atsevišķu emitentu obligācijas.

Luminor Investoru platforma piedāvā iespēju ieguldīt vairāk nekā 15 000 vienkāršos finanšu instrumentos, tostarp lielākajos akciju tirgos, augstākās kvalitātes obligācijās, ETF un ieguldījumu fondos.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk